Razboiul dulce dintre Ucraina si Rusia. Secretul pacii se ascunde in pachetele de ciocolata

soldati de ciocolata

Dupa “revolutia portocalie”, ucrainenii se pare ca au avut si “revolutia ciocolatie”. Indragitul dulce a jucat un rol extrem de important in conflictul dintre Kiev si Moscova si ar putea ascunde solutia acestuia.

Totul se invarte in jurul noului lider al Ucrainei, Petro Porosenko. Si asta pentru ca Porosenko nu e doar presedinte, ci si rege: “rege al ciocolatei”.

Porosenko controleaza concernul Roshen, una primele 20 de companii producatoare de dulciuri din lume, si unul din marii furnizoro de ciocolata si bomboane pentru piata ex-sovietica. Asta pana acum cateva luni cand, asa cum scria NY Times parafrazand un celebru discurs al lui Churchill, “de la Baltica pana la Marea Neagra, o cortina de ciocolata a cazut peste continent”.

Cortina de ciocolata
Cu doar un an inainte de a deveni presedinte al Ucrainei, Porosenko vindea ciocolata de aproape un sfert de miliard de dolari in Rusia si Belarus, principalele sale piete de desfacere, si detinea trei fabrici pe teritoriul Federatiei Ruse, toate producand dulciuri gandite pentru gusturile si preferintelor rusilor (foto sus).

Citește și
ciocolata
Copii exploatati si femei hartuite. Povestea trista din spatele uneia dintre placerile vietii. Produsul aproape de disparitie
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In zilele calduroase ale lui iulie 2013, acest imperiu al ciocolatei s-a topit brusc atunci cand Moscova a decis ca produsele Roshen contin un element toxic: benzopiren. Rusii spun ca e carcinogen, Porosenko – ca se gaseste si in cafeaua prajita, astfel ca e normal sa apara in unele dulciuri. Adevaratul compus toxic din produsele Roshen pare sa fi fost insa altul: o campanie facuta de Porosenko pentru intrarea Ucrainei in Uniunea Europeana.

Pentru Moscova, interzicerea produselor Roshen a fost doar un episod dintr-un razboi comercial mai amplu cu fostele republici sovietice care nu vor sa se supuna. Cateva luni mai tarziu, lituanienii s-au trezit ca nu mai pot exporta lactate in Rusia iar fratii de dincolo de Prut au avut acelasi necaz cu faimoasele lor vinuri.

Politica si dulciuri
Cu afacerea pe butuci, “regele ciocolatei” a decis sa devina presedintele Ucrainei, o pozitie din care i-ar fi mult mai usor sa isi rezolve diferendul cu Moscova - si a reusit. Iar asta pentru ca, sub aspectul sau bonom, Porosenko aduce mai degraba cu oligarhii rusi, dupa cum il descrie un portret realizat de jurnalistii de la Der Spiegel. Nascut la granita cu Moldova, a fost un golan in scoala iar in armata a batut patru colegi si a ajuns sa fie trimis disciplinar in deserturile din Kazahstan. Dupa caderea comunismului, in capitalismul salbatic al anilor ‘90 a inceput sa cumpere fostele fabricile de dulciuri ale statului sovietic, ajunse in pragul falimentului. Din ele s-a construit concernul Roshen.

Activitatea sa politica e la fel de impresionanta: Porosenko a fondat practic Partidul Regiunilor, care a ajuns apoi pe mana lui Victor Ianukovici, fostul lider pro-rus al Ucrainei. Cativa ani mai tarziu a finantat Revolutia Portocalie si a fost rasplatit cu ministerul de Externe. Se pare insa ca voia sefia Guvernului, asa ca a trecut in tabara lui Ianukovici. Cum nici acesta nu l-a tratat bine, Porosenko a inceput sa sustina revolutia EuroMaidanului si, sprijinit de Klitschko, a profitat de aceasta pentru a fi votat cu o majoritate clara presedinte al tarii.

Euromaidan, o revolutie “ciocolatie”?
Pe parcursul acestui traseu politic sinuos, Porosenko si-a facut prieteni – si dusmani – si in tabara europeana, si in cea pro-rusa. Si a incercat sa nu se certe prea tare cu nimeni, fiindca interesul sau fundamental este sa-si protejeze imperiul dulce indiferent cine ar fi la putere si indiferent de relatiile dintre Kiev si Moscova.

Sau, cel putin, asa stateau lucrurile pana anul trecut, cand Rusia i-a inchis lui Porosenko usa in nas. Moment in care se pare ca “regele ciocolatei” s-a radicalizat si a adoptata o pozitie clara pro-europeana si anti-ruseasca. Si tot atunci, spun cei de la Der Spiegel, a inceput de fapt conflictul dintre Ucraina si Rusia.

Din momentul in care i s-au inchis portile Rusiei, Porosenko s-a concentrat pe politica. A inceput sa isi contruiasca aliante si sa-si intretina o imagine cat mai curata. A fost printre primii pe Euromaidan – inca de pe 1 decembrie, inainte sa apara baricadele (foto sus) – si a fost printre primii care au plecat de la proteste atunci cand si-a dat seama ca acestea risca sa-i uzeze popularitatea. Iar in timp ce altii se compromiteau negociind cu Ianukovici, Porosenko, impreuna cu alti magnati ai economiei ucrainene, negocia deja o alianta cu Vitalii Klitschko impotriva Iuliei Timosenko (foto jos).

Pacea ambalata in staniol
Data fiind influenta politica si economica a lui Porosenko, nu ar fi exclus ca multe din evenimentele care au zguduit Ucraina in ultimul an sa aiba de fapt drept prima cauza interzicerea ciocolatelor Roshen de catre rusi. La fel cum e posibil ca, odata ce va fi sigur ca detine fraiele puterii, Porosenko sa inceapa sa negocieze cu Kremlinul, cu pretul abandonarii definitive a Crimeei – si poate si altor regiuni - dat fiind ca are un interes personal intr-o impacare cu Rusia. In fond, nu ar fi prima data cand regele ciocolatei isi schimba brusc orientarea politica.

Un scenariu care pare sa fie confirmate de ultimele mesaje venite de la Moscova si Kiev. “Domnul Porosenko are o ocazie unica”, a declarat Vladimir Putin, “nu are mainile manjite de sange”. “Nu putem trai in siguruanta atata timp cat nu avem un dialog si o intelegere cu Rusia”, a spus la randul Porosenko, in primul sau interviu ca presedinte, acordat revistei Time. De altfel, prima zi de mandat a fost ocupata aproape complet de discutii cu ambasadorul rus.

Intre timp, rusii incearca sa foloseasca si ei ciocolata ca pe o arma politica. O firma din Novosibirsk tocmai a lansat ciocolatica “Crimeea. Numai sa indraznesti sa o iei”. Imaginea de pe ambalaj infatiseaza un Superman in culorile steagului Rusiei care apara proaspat anexata peninsula. Compania producatoare recunoaste insa ca n-are nicio sansa sa inlocuiasca produsele Roshen, special concepute pentru gusturile pietei ex-URSS. Dar momentan fabricile lui Porosenko stau inchise si mii de fosti angajati ai sai traiesc din ajutorul de somaj. S-ar putea sa nu mai dureze insa mult pana cand se intorc la munca.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"A venit momentul sa refacem stanca sovietica". De ziua Rusiei, vicepremierul a anuntat renasterea URSS pe Twitter

Cunoscut pentru declaratiile sale provocatoare, Dimitri Rogozin a anuntat azi, cu prilejul Zilei Nationale a Rusiei ca e timpul ca Uniunea Sovietica sa se refaca din bucati.

Copii exploatati si femei hartuite. Povestea trista din spatele uneia dintre placerile vietii. Produsul aproape de disparitie
Copii exploatati si femei hartuite. Povestea trista din spatele uneia dintre placerile vietii. Produsul aproape de disparitie

Analistii sustin ca deficitul va continua pana in 2018, marcand cea mai lunga perioada de acest fel de cand a inceput sa se tina evidenta datelor, in 1960.

Rebelii din Donetk le-au dat copiilor bomboane de 1 iunie. Planul lor a esuat lamentabil cand au vazut ce era scris pe cutii
Rebelii din Donetk le-au dat copiilor bomboane de 1 iunie. Planul lor a esuat lamentabil cand au vazut ce era scris pe cutii

Duminica, de Ziua Copilului, rebelii din estul Ucrainei au lasat gloantele si mortierele pentru ciocolata, caramele si bomboane. Ce parea a fi un simplu gest de reclama pentru separatistii din Donetk s-a transformat insa intr-un scandal urias.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.