Preşedintele Turciei cere Rusiei să nu invadeze Ucraina. „Ar trebui să reexamineze situaţia mondială”
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Rusiei să nu "invadeze" Ucraina, potrivit declaraţiilor difuzate de agenţia de presă turcă oficială Anadolu, citată de AFP.
Declarația vine pe fondul temerilor Kievului şi Occidentului cu privire la o posibilă agresiune din partea Rusiei împotriva ţării vecine, la frontiera cu care Moscova a comasat zeci de mii de militari şi echipamente.
Erdogan este citat şi cu afirmaţia că perspectiva unei invazii ruseşti în Ucraina nu este realistă şi că trebuie să discute despre această criză cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Rusia ar trebui să reexamineze situaţia mondială şi propria sa situaţie înainte de a face acest pas", a declarat şeful statului turc presei în cursul unei vizite oficiale luni în Albania.
"Nu consider o invazie a Rusiei în Ucraina drept o abordare realistă pentru că Ucraina nu este o ţară oarecare. Ucraina este o ţară puternică", a adăugat Erdogan, într-o declaraţie difuzată de postul de televiziune turc NTV.
"Această regiune nu va accepta un nou război. Nu ar fi corect", subliniază preşedintele turc.
"Nu puteţi gestiona aceste lucruri urmând logica: 'Voi invada această zonă, o voi acapara!' ", a afirmat Erdogan, care are relaţii strânse cu Kremlinul.
"Bineînţeles, trebuie să punem aceste probleme pe masa tratativelor cu (Vladimir) Putin şi să le discutăm", a mai spus preşedintele turc.
Turcia, ţară membră NATO, întreţine relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, dar se opune politicilor ruse în Siria şi în Libia, precum şi anexării peninsulei Crimeea.
În timp ce cooperează cu Rusia în materie de apărare şi energie, Ankara a vândut Kievului drone sofisticate, ceea a generat indignarea Moscovei.
În noiembrie, Erdogan declarase că Turcia este dispusă să preia rolul de mediator al crizei, oferta salutată de Ucraina, dar respinsă de Rusia, notează Reuters.
Ankara susţine de asemenea că sancţiunile (occidentale) împotriva Rusiei nu ar fi o soluţie la problemă.
Moscova - care a concentrat zeci de mii de trupe la frontiera ucraineană, ceea ce a generat temerea Occidentului cu privire la o posibilă agresiune în ţara vecină - a dezminţit orice intenţii belicoase şi susţine, dimpotrivă, că ea se simte ameninţată de consolidarea NATO în regiune.
Rusia şi Belarus au justificat marţi exerciţiile militare "inopinate" de pregătire de luptă la graniţele UE şi Ucrainei prin tensiunile cu Occidentul, într-un moment în care eforturile diplomatice de detensionare a situaţiei par să fi intrat în impas.
Moscova şi Washingtonul urmează să se pronunţe în următoarele zile în ceea ce priveşte viitorul negocierilor dintre ele, după ce trei runde de discuţii între Rusia şi Occident nu au reuşit să dezamorseze riscul unui nou conflict în Ucraina.
Ca răspuns la revoluţia prooccidentală din Ucraina (toamna 2013-2014), calificată de Kremlin drept o "lovitură de stat", orchestrată de Occident, în special de SUA, Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea şi este percepută ca "finanţatorul" miliţiilor separatiste proruse din estul Ucrainei, scena unui război de aproape opt ani.
Erdogan va efectua o vizită în Ucraina "în următoarele săptămâni"
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan va efectua o vizită în Ucraina "în următoarele săptămâni" pentru a încerca să atenueze tensiunile tot mai mari dintre Kiev şi Moscova, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, citat miercuri de France Presse.
"Preşedintele Erdogan se va duce în Ucraina pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar vom rămâne în contact strâns cu ruşii pentru a evita orice acţiune militară ale cărei consecinţe ar fi grave şi ireversibile", a declarat marţi seară Ibrahim Kalin, în timpul unei mese rotunde online.
Erdogan i-a invitat de asemenea pe preşedinţii ucrainean şi rus în Turcia "pentru a-şi rezolva diferendele la o întâlnire", a adăugat Kalin.
"Turcia este pregătită să joace orice rol pentru a calma tensiunile. Facem asta ca prieten atât al Rusiei, cât şi al Ucrainei şi ca un aliat al NATO", a spus el.
Ankara şi-a atras mânia din partea Moscovei furnizând drone Kievului şi refuzând să recunoască anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, aminteşte AFP.
Rusia a respins deja ofertele de mediere din partea Turciei din cauza tensiunilor provocate de vânzarea de drone turceşti Ucrainei.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, Turcia, recep tayyip erdogan,
Dată publicare:
19-01-2022 15:52