Presedintele sarb, despre atacul cu pietre asupra premierului Vucic: Salbaticia incidentului aminteste de razboiul din Bosnia
Presedintele sarb Nikolic a declarat ca incidentul in care Aleksandar Vucic a fost atacat cu pietre la ceremoniile de marcare a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica aminteste de cele care au precedat razboiul in Bosnia.
Incidentul, pe care Nikolic l-a calificat drept 'tentativa de linsaj', reflecta "relatiile proaste, chiar ostile, din Bosnia si arata cu claritate ce gandesc despre sarbi unii politicieni si demnitari religiosi bosniaci", a precizat Nikolic intr-un comunicat transmis duminica.
"Nimeni nu trebuie sa ramana indiferent la salbaticia acestui incident care seamana puternic cu cele din 1992 (de la inceputul Razboiului din Bosnia - n.r.)", a adaugat Nikolic.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Vucic tocmai depusese o floare la un monument cu numele a peste 6.200 de victime identificate si inmormantate la memorialul de la Srebrenica, cand multimea a inceput sa scandeze 'Allah Akbar!' ('Dumnezeu e mare!') si sa arunce cu pietre in directia sa. Unii au incercat chiar sa-l atace fizic. Premierul a parasit memorialul alergand, protejat de garzile de sale corp, mai multe dintre acestea fiind lovite de pietre.
In urma cu 20 de ani, cu putin timp inainte de incheierea conflictului si cand regiunea fusese declarata 'zona protejata' de catre ONU, circa 8.000 de barbati si baieti musulmani au fost ucisi la Srebrenica de catre fortele sarbo-bosniace, cel mai sangeros masacru din Europa de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, calificat drept genocid de catre justitia internationala.
Presedintele sarb a mai spus ca Vucic a fost atacat tocmai "pentru ca a mers in Srebrenica intinzand mana in semn de reconciliere".
"Daca este necesar un astfel de curaj exceptional pentru a efectua o vizita amicala, atunci ce este ostilitatea?", s-a intrebat Nikolic.
"Serbia nu-si va schimba pozitia privind alte popoare si state. Aceasta ramane amicala. Ceilalti vor trebui in schimb sa se gandeasca la ceea ce fac si la ceea ce au facut implicandu-ne in noi dispute la 20 de ani de la razboiul civil" din Bosnia, a adaugat Nikolic.
Ministerul sarb de Externe, intr-o nota de protest adresata sambata la Sarajevo, a cerut autoritatilor bosniace "sa condamne public tentativa de asasinat" a premierului, seful diplomatiei sarbe Ivica Dacic afirmand ca atacul nu a fost unul numai impotriva lui Vucic, "ci impotriva intregii Serbii si a politicii sale de pace si cooperare regionala".
La randul sau, presedintia colegiala de la Sarajevo a condamnat 'ferm' atacul asupra lui Vucic si "si-a exprimat regretele profunde", promitand o ancheta pentru identificarea rapida a autorilor atacului.