Premierul sarb, LOVIT cu o piatra la comemorarea masacrului din Srebrenica. Sarbii acuza o "tentativa de asasinat". VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Premierul sarb Aleksandar Vucic a fost atins la cap de o piatra aruncata de unul dintre participantii la ceremonia de comemorare a victimelor masacrului de la Srebrenica, relateaza agentia de presa sarba Tanjug.

"Delegatia condusa de Aleksandar Vucic a parasit ceremonia dupa un atac in cursul caruia prim-ministrul a fost atins de o piatra la cap si ochelarii sai au fost sparti", scrie Tanjug, care citeaza corespondentii de la Srebrenica, relateaza Agerpres. Premierul sarb a parasit in fuga cimitirul memorial, inconjurat de agentii serviciului sau de paza, potrivit jurnalistilor AFP.

Potrivit agentiei Tanjug, care citeaza corespondenti de la fata locului, Vucic a fost atins la cap de una dintre pietrele aruncate si ochelarii i-au fost sparti. Aleksandar Vucic a depus o floare in fata unui monument pe care se afla numele a celor peste 6.200 de victime identificate si inmormantate in cimitirul memorial, cand multimea a inceput sa scandeze "Allah Akbar" (Dumnezeu e mare) si sa arunce cu pietre in directia lui.

Serbia condamna o "tentativa de asasinat" asupra premierului Vucic in timpul ceremoniei de la Srebrenica

Ministrul de interne sarb a calificat sambata drept "tentativa de asasinat" incidentul de la ceremonia organizata cu prilejul implinirii a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica, de unde prim-ministrul Aleksandar Vucic a fost alungat cu pietre si huiduieli de multime, relateaza Reuters. "Este un atac scandalos si pot spune ca poate fi perceput ca o tentativa de asasinat", a declarat Nebojsa Stefanovic pentru postul sarb de televiziune Pink.

"Bosnia nu a reusit sa asigure nici macar conditiile minime pentru siguranta prim-ministrului", a adaugat ministrul sarb de interne. La randul sau, seful diplomatiei sarbe, Ivica Dacic, a condamnat "un atac asupra intregii Serbii".

Citește și
viktor orban - getty
Explicatia lui Viktor Orban pentru decizia controversata de a pune gard la granita cu Serbia:Nu vom astepta solutia europeana
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

"Prim-ministrul s-a comportat ca un om de stat decizand sa mearga sa-si prezinte omagiile in fata victimelor. Este un atac nu numai asupra lui Vucic ci si asupra intregii Serbii si a politicii sale de pace si cooperare regionala", a afirmat ministrul de externe intr-un comunicat citat de AFP.
 

Prim-ministrul sarb a plecat de la locul incidentului in fuga, inconjurat de membrii serviciului sau de paza, potrivit relatarilor de la fata locului. Un oficial al guvernului bosniac a confirmat ca delegatia premierului sarb a parasit locul incidentului. "Au trecut 20 de ani de la teribila crima din Srebrenica. Nu exista cuvinte care sa poata fi rostite pentru a exprima tristetea si regretele pentru victime, nici furia fata de cei care au comis aceasta crima monstruoasa", a notat Vucic intr-o scrisoare deschisa, insa fara a folosi cuvantul "genocid".

Mii de persoane erau prezente sambata la Srebrenica si alte mii continuau sa vina pentru a participa la ceremoniile care marcheaza 20 de ani de la masacrarea a 8.000 de barbati si baieti musulmani. Numeroase personalitati internationale, printre care presedintele de atunci al SUA, Bill Clinton, a carui administratie a fost arhitectul acordurilor de pace de la Dayton ce au pus capat conflictului bosniac, vor fi prezenti la Srebrenica.

In 2010, parlamentul sarb a adoptat o declaratie privind Srebrenica fara a folosi cuvantul "genocid". In 2013, actualul presedinte sarb Tomislav Nikolic "a cerut in genunchi ca Serbia sa fie iertata pentru crima comisa la Srebrenica", insa tot fara a rosti cuvantul tabu.

Bosnia a comemorat 20 de ani de la masacrul din Srebrenica

Mii de persoane erau prezente sambata la Srebrenica si alte mii continuau sa vina pentru a participa la ceremoniile care marcheaza 20 de ani de la masacrarea a 8.000 de barbati si baieti musulmani, macel calificat drept "genocid" de justitia internationala, informeaza AFP.

Cu aceasta ocazie, sicriele a 136 de victime identificate ale acestui masacru, care a avut loc in iulie 1995, vor fi inhumate in jurul orei 11.00 GMT. Circa 5.000 de persoane, printre care apropiati ai victimelor, sunt asteptate la Srebrenica.

Pana in ziua de azi, 6.421 de victime descoperite si identificate au fost inhumate la Memorialul din Srebrenica, iar alte 230 in alte cimitire. Razboiul intercomunitar din Bosnia (1992-1995) s-a soldat cu circa 100.000 de morti si aproximativ 2 milioane de refugiati, adica aproape jumatate din populatia acestei regiuni la acea data.

Numeroase personalitati internationale, printre care presedintele de atunci al SUA, Bill Clinton, a carui administratie a fost arhitectul acordurilor de pace de la Dayton ce au pus capat conflictului bosniac, vor fi prezenti la Srebrenica.

In 2010, parlamentul sarb a adoptat o declaratie privind Srebrenica fara a folosi cuvantul "genocid". In 2013, actualul presedinte sarb Tomislav Nikolic "a cerut in genunchi ca Serbia sa fie iertata pentru crima comisa la Srebrenica", insa fara a rosti cuvantul tabu.

Serbia, care refuza in continuare sa accepte faptul ca un "genocid" ar fi avut loc la Srebrenica, va fi reprezentata sambata de premierul Aleksandar Vucic. Subiectul continua sa anime dezbaterile pe scena politica internationala si ramane o problema ce tensioneaza relatiile dintre Serbia si Bosnia.

Miercuri, Rusia a respins prin veto un proiect de rezolutie al ONU privind Srebrenica, decizie in legatura cu care Belgradul si-a exprimat satisfactia, insa care a fost deplansa de familiile victimelor, dar si de SUA.

La 20 de ani de la masacrul din Srebrenica, Bosnia, una dintre cele mai sarace tari din Europa, ramane cantonata in divizari si se afla in coada candidatilor la aderare in UE. Musulmani (40%), sarbi (30%, crestin-ortodocsi) si croati (10%, crestin-catolici), principalele comunitati ale acestei tari cu o populatie de 3,8 milioane de locuitori, se privesc in continuare cu neincredere
 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Analiza AP: Milioane de cetateni din Balcani, afectati de expunerea la bancile din Grecia. Tara cea mai expusa la criza elena
Analiza AP: Milioane de cetateni din Balcani, afectati de expunerea la bancile din Grecia. Tara cea mai expusa la criza elena

Milioane de cetateni din Serbia, Albania, Bulgaria, Macedonia si Romania au in tarile lor depozite la subsidiare ale bancilor elene, astfel incat regiunea Balcanilor se afla in prima linie a crizei din Grecia, potrivit unei analize realizata de AP.

Explicatia lui Viktor Orban pentru decizia controversata de a pune gard la granita cu Serbia:Nu vom astepta solutia europeana
Explicatia lui Viktor Orban pentru decizia controversata de a pune gard la granita cu Serbia:Nu vom astepta solutia europeana

Premierul ungar Viktor Orban si-a sustinut in timpul summitului Grupului de la Visegrad, desfasurat vineri la Bratislava, decizia de a ridica la granita tarii sale cu Serbia un gard pentru a opri imigrantii clandestini, relateaza Agerpres.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.