Preşedintele Coreei de Sud, arestat de anchetatorii anticorupţie. Yoon Suk Yeol: „Legea este încălcată în această ţară”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a fost arestat miercuri pentru că a impus pentru scurt timp legea marțială în decembrie anul trecut, au anunțat anchetatorii.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost reţinut pentru a fi interogat, potrivit agenţiei anticorupţie a ţării, în cel mai recent capitol al unei saga politice care durează de câteva săptămâni şi care a început cu decretul şoc al preşedintelui privind legea marţială, transmite CNN.

Yoon a părăsit miercuri dimineaţă complexul său rezidenţial împreună cu anchetatorii într-o coloană de maşini şi a fost reţinut. Este pentru prima dată când se ia o astfel de măsură împotriva unui preşedinte în funcţie în Coreea de Sud.

Yoon urmează a fi interogat în mai multe anchete legate de instituirea legii marţiale, inclusiv cu privire la acuzaţiile de conducere a unei insurecţii - o infracţiune pasibilă de închisoare pe viaţă sau chiar de pedeapsa cu moartea.

Preşedintele aflat în dificultate s-a refugiat în reşedinţa sa fortificată timp de câteva săptămâni, înconjurat de echipa Serviciului său de securitate prezidenţială, evitând arestarea în timp ce se confruntă cu mai multe anchete şi cu un proces de destituire.

Citește și
Destituirea lui Yoon Suk Yeol, votată de Parlament
Preşedintele sud-coreean Yoon se confruntă cu a doua încercare de arestare. Anunțul anchetatorilor

Biroul de Investigare a Corupţiei (CIO), care colaborează cu poliţia şi cu Ministerul Apărării pentru a-l investiga pe Yoon, a încercat pentru prima dată să-l reţină la începutul acestei luni, dar a eşuat după o confruntare care a durat ore întregi, în care soldaţii şi membrii echipei de securitate prezidenţiale au împiedicat aproximativ 80 de poliţişti şi anchetatori să se apropie de complexul prezidenţial.

În urma arestării sale, Yoon a difuzat miercuri un mesaj video preînregistrat în care a respins din nou investigaţiile asupra sa ca fiind ”ilegale” şi a declarat că ”legea este încălcată în această ţară”.

”În calitate de preşedinte care trebuie să protejeze Constituţia şi sistemul juridic al Republicii Coreea, răspunsul la aceste proceduri ilegale şi invalide nu este o recunoaştere a acestora, ci în speranţa de a preveni vărsarea de sânge nesănătoasă”, a declarat el.

Mandatul le permite anchetatorilor să îl reţină pe Yoon pentru o perioadă de până la 48 de ore. CIO ar trebui să solicite un mandat de arestare în această perioadă pentru a-l reţine în continuare.

Grupuri de susţinători şi opozanţi ai lui Yoon au fost prezenţi miercuri la faţa locului, înregistrări video de la Reuters şi YTN, afiliat CNN, arătând demonstranţi care au sosit cu autobuze şi s-au adunat pe străzile din jurul complexului lui Yoon, în ciuda temperaturilor sub zero grade.

Unii demonstranţi au putut fi auziţi scandând ”demisia”, ”ţi-a expirat timpul” şi ”asumă-ţi responsabilitatea”, în timp ce susţinătorii preşedintelui în dificultate au scandat ”destituirea invalidă”, ”ROK liberă, ura!” şi ”am câştigat!”

Mulţimea a fost însoţită de rânduri de poliţişti în uniformă, iar o combinaţie de autobuze ale poliţiei şi autobuze ale protestatarilor au rămas în afara reşedinţei, blocând strada.

O instanţă a aprobat un mandat de arestare a preşedintelui la începutul acestei luni, după ce Yoon, fost procuror, a refuzat să răspundă la trei citaţii ale anchetatorilor din ultimele săptămâni prin care i se cerea cooperarea, potrivit CIO, potrivirt News.ro.

Declararea legii marţiale

Yoon a declarat legea marţială într-un discurs surpriză rostit târziu în noapte, la 3 decembrie, susţinând că parlamentarii opoziţiei au ”paralizat afacerile statului” şi că măsura a fost necesară pentru a ”proteja o Coree de Sud liberală” de ameninţările reprezentate de ”elemente antistatale”.

Membrii Adunării Naţionale, inclusiv unii din propriul partid al lui Yoon, au votat pentru anularea declaraţiei aproximativ şase ore mai târziu. Ordinul lui Yoon s-a confruntat cu reacţii vehemente din partea publicului şi a legislatorilor din întregul spectru politic, reînviind amintiri dureroase ale trecutului autoritar al ţării.

Avocaţii lui Yoon au reiterat faptul că mandatul de detenţie este ”un mandat ilegal, invalid” şi au promis să ia măsuri legale împotriva executării acestuia.

Susţinătorii preşedintelui suspendat au insistat, de asemenea, că acţiunile întreprinse împotriva sa sunt contrare legislaţiei sud-coreene.

Yoon a rămas sfidător în faţa investigaţiilor şi a unui proces de destituire în curs de desfăşurare de către una dintre cele mai înalte instanţe din ţară.

Fostul procuror devenit politician a fost lipsit de puterile sale prezidenţiale luna trecută, după ce Parlamentul a votat pentru punerea sa sub acuzare în legătură cu decretul. Curtea Constituţională a ţării are acum ultimul cuvânt în ceea ce priveşte demiterea sau repunerea sa în funcţie.

Prima zi a procesului de punere sub acuzare a lui Yoon a început marţi, dar s-a încheiat după doar patru minute, când preşedintele a refuzat să se prezinte. Procesul, care ar putea dura până la şase luni, se va relua joi şi va continua cu sau fără prezenţa lui Yoon.

În săptămânile care au urmat declarării legii marţiale de către Yoon, ţara a fost în dezordine politică, Parlamentul votând, de asemenea, punerea sub acuzare a prim-ministrului şi preşedintelui interimar Han Duck-soo, la doar câteva săptămâni după ce a votat pentru destituirea lui Yoon. Ministrul de Finanţe Choi Sang-mok este acum preşedinte interimar.

Curtea Constituţională a promis să trateze cazul împotriva lui Yoon ca o ”prioritate absolută”, împreună cu alte cazuri de punere sub acuzare pe care opoziţia le-a promovat împotriva membrilor administraţiei lui Yoon, inclusiv ministrul justiţiei, procurori şi alţi înalţi funcţionari.

Articol recomandat de sport.ro
Face ravagii în Premier League! Modelul polonez nu lipsește de la meciurile echipei favorite
Face ravagii în Premier League! Modelul polonez nu lipsește de la meciurile echipei favorite
Citește și...
Coreea de Sud: Şeful securităţii prezidenţiale îndeamnă la evitarea „vărsării de sânge”
Coreea de Sud: Şeful securităţii prezidenţiale îndeamnă la evitarea „vărsării de sânge”

Şeful serviciului de securitate al preşedintelui sud-coreean demis Yoon Suk Yeol a cerut vineri să prevină "vărsarea de sânge" dacă anchetatorii încearcă să-l aresteze din nou pe acesta, notează AFP.

Preşedintele sud-coreean Yoon se confruntă cu a doua încercare de arestare. Anunțul anchetatorilor
Preşedintele sud-coreean Yoon se confruntă cu a doua încercare de arestare. Anunțul anchetatorilor

Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o nouă tentativă de arestare, potenţial mai puternică, sub acuzaţia de insurecţie.

Un tribunal sud-coreean a emis din nou un mandat de arestare pe numele preşedintelui pus sub acuzare, Yoon Suk Yeol
Un tribunal sud-coreean a emis din nou un mandat de arestare pe numele preşedintelui pus sub acuzare, Yoon Suk Yeol

Un tribunal sud-coreean a emis din nou un mandat de arestare pe numele preşedintelui pus sub acuzare Yoon Suk Yeol, a anunţat marţi agenţia de investigare a corupţiei din ţară, informează Reuters.

Recomandări
De ce nu sunt destui bani la Sănătate: 2 din 3 români sunt scutiți de la plata CASS, dar beneficiază de servicii medicale
De ce nu sunt destui bani la Sănătate: 2 din 3 români sunt scutiți de la plata CASS, dar beneficiază de servicii medicale

Doar unul din trei români achită contribuția la Sănătate, însă de servicii medicale beneficiază aproape 17 milioane. Pentru că mai multe categorii sunt scutite de plata CASS, banii strânși nu acoperă nici jumătate din cheltuielile sistemului.

Răsturnare de situație după ce SUA au anunțat că se retrag din negocierile de pace Rusia-Ucraina. Trump, nevoit să intervină
Răsturnare de situație după ce SUA au anunțat că se retrag din negocierile de pace Rusia-Ucraina. Trump, nevoit să intervină

După ce secretarul de stat american Marco Rubio a anunțat, vineri, că SUA ar vrea să se retragă din negocierile de pace Rusia-Ucraina, președintele Donald Trump a lansat o nouă ipoteză.

În Vinerea Mare, credincioșii din toată țara retrăiesc simbolic jertfa lui Iisus. ”Suntem foarte emoționați”
În Vinerea Mare, credincioșii din toată țara retrăiesc simbolic jertfa lui Iisus. ”Suntem foarte emoționați”

Este Vinerea Mare, ziua în care, potrivit tradiției creștine, Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, pentru noi oamenii.