Presedintele Comisiei Europene, ironic pe tema migrantilor: In ritmul actual, relocalizarea lor se va incheia in 2101
Operatiunile de relocalizare a refugiatilor in cadrul UE se vor incheia abia in... 2101, in ritmul actual al repartizarii intre statele membre, a afirmat cu ironie, joi, in Malta, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.
"Nu sunt deloc multumit de ritmul relocalizarilor", a declarat Jean-Claude Juncker in cursul unei conferinte de presa la finalul unui summit european desfasurat in capitala malteza, La Valletta, relateaza Agerpres.
In ultimele saptamani, au fost relocalizate mai putin de 150 de persoane din totalul celor 160.000 pe care Uniunea Europeana a prevazut sa le transfere din Italia si Grecia spre alte tari europene, a explicat presedintele Comisiei Europene.
"Daca vom continua in acest ritm, vom termina operatiunile in 2101", a adaugat el. "Trebuie sa acceleram si sper ca asta se va face", si-a exprimat dorinta presedintele Jean-Claude Juncker.
In total, statele membre ale UE si-au luat angajamentul sa primeasca in doi ani 160.000 de refugiati (din Siria, Eritreea si Irak) provenind din Italia si Grecia, din "hotspot"-urile unde trebuie sa se opereze o triere intre refugiati si imigranti economici la sosirea acestora.
Cifre precise si constrangatoare in ceea ce priveste refugiatii care trebuie primiti au fost fixate pentru toate tarile membre ale UE, pentru o perioada de doi ani, insa pe parcurs acestea trebuie sa notifice imediat in legatura cu locurile disponibile pentru organizarea primelor transferuri.
In repetate randuri, Comisia Europeana a indemnat tarile membre sa actioneze mai rapid pentru a se putea demara operatiunile de "relocalizare", mai scrie AFP.
UE cere statelor membre sa contribuie financiar pentru a se ajunge la un acord cu Turcia in vederea stavilirii valului de refugiati
Comisia Europeana a propus liderilor statelor UE includerea in bugetul comunitar a 500 de milioane de euro pentru a ajuta Turcia sa gestioneze pe teritoriul ei problema refugiatilor si a cerut celor 28 de state sa contribuie in acelasi scop cu inca 2,5 miliarde de euro, relateaza agentiile Reuters, EFE si AFP, citand surse comunitare ce fac referire la discutiile avute joi in Malta la summitul european ce a urmat summitului UE-Africa pe tema migratiei.
Cele 3 miliarde de euro ar urma sa fie oferite Turciei pe parcursul urmatorilor doi ani. Aceste fonduri au fost cerute de guvernul de la Ankara pentru a incheia cu UE un acord in vederea stavilirii afluxului de migranti care traverseaza Turcia in drumul lor catre vestul Europei.
Un astfel de acord a fost deja schitat in urma vizitelor efectuate luna trecuta la Bruxelles de presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, si apoi la Ankara de comisarul european pentru politica de vecinatate, Johannes Hahn. Dar intelegerea nu a fost finalizata, intrucat guvernul turc a respins oferta CE ca 3 miliarde de euro din fondurile de preaderare la UE destinate Turciei sa fie folosite de aceasta tara pentru gestionarea crizei refugiatilor, Ankara solicitand sa primeasca in acest scop alte fonduri de o valoare echivalenta si suma lor sa fie apoi revizuite anual.
Pentru a colabora in oprirea valului de migranti veniti din Orientul Mijlociu si Asia, Turcia mai solicita blocului comunitar liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, accelerarea aderarii la UE si crearea unei zone de securitate in Siria, pentru primele doua cereri Ankara primind deja promisiuni din partea UE.
Pentru a se avansa catre incheierea acestui acord cu guvernul turc, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cancelarul german Angela Merkel au declarat la sfarsitul reuniunii din Malta ca se va organiza un summit UE-Turcia, dar data nu a fost inca stabilita, sefa guvernului de la Berlin vorbind despre sfarsitul lunii noiembrie ori inceputul lunii decembrie.
Sursa: Agerpres
Etichete: migranti, europa, criza, jean-claude juncker,
Dată publicare:
12-11-2015 21:40