Suedia restabileste provizoriu controalele la frontiere: "Semnalul nostru catre restul UE este extrem de clar"

Ultima actualizare: 14-11-2015 00:30

Suedia va restabili provizoriu controalele la frontierele sale pentru a face fata afluxului continuu de migranti ce "ameninta ordinea publica" si complica misiunea serviciilor de imigratie, a anuntat miercuri guvernul, informeaza Reuters si AFP.

"Un numar record de refugiati sosesc in Suedia. Oficiul de migratie este sub presiune... si politia estimeaza ca exista o amenintare la adresa ordinii publice", cu sute sau chiar mii de migranti fara adapost si copii neinsotiti ce dispar in natura fara sa aiba nimeni grija de ei, a explicat ministrul de interne, Anders Ygeman. "Vom restabili controalele la frontierele noastre nationale maine (joi) la 12.00 (11.00 GMT) pentru o perioada de zece zile", a adaugat el, relateaza Agerpres.

"Semnalul nostru catre restul UE este extrem de clar - Suedia este tara care si-a asumat cea mai mare responsabilitate  pentru criza refugiatilor", a mai notat ministrul de interne Anders Ygeman intr-o conferinta de presa tinuta de guvernul de centru-stanga, mentioneaza Reuters

Controalele, care se vor extinde in primul rand la podul peste stramtoarea Oresund ce separa Suedia si Danemarca si porturile de feribot din regiune, vor fi impuse de joi pentru o perioada de zece zile si pot fi extinse pentru perioade de 20 de zile, a mai precizat Ygeman.

La randul sau, directorul de comunicare al Oficiului pentru Migratie (MV), Mikael Hvinlund, a reamintit ca 80.000 de migranti au sosit in tara scandinava din septembrie, aproape la fel de multi ca in intreg anul 2014.

Suedia, tara a UE ce primeste cel mai mare numar de refugiati raportat la populatia ei, se asteapta sa primeasca in total pana la 190.000 in 2015, dubland recordul anterior de la inceputul anilor 1990 si echivalentul a mai mult de 1,5 milioane de persoane la scara unei tari ca Germania.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO