Preşedintele Austriei l-a mandatat pe Herbert Kickl, liderul extremei drepte, cu formarea guvernului: O decizie deloc ușoară
Președintele austriac Alexander Van der Bellen i-a încredințat lui Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății (FPÖ), sarcina de a forma noul guvern, după ce negocierile de coaliție între principalele partide au eșuat.
Preşedintele austriac Alexander van der Bellen l-a mandatat oficial pe liderul Partidului Libertăţii (FPÖ, populist de extremă dreapta), Herbert Kickl, cu formarea unui guvern de coaliţie, după ce o tentativă a formaţiunilor centriste de a constitui un executiv fără FPÖ a eşuat neaşteptat la sfârşitul săptămânii trecute, informează dpa şi Reuters.
„L-am însărcinat (pe Kickl) cu începerea discuţiilor cu Partidul Poporului pentru formarea unui guvern”, a spus preşedintele într-o declaraţie televizată după o întâlnire cu Kickl. „Nu am luat această decizie cu uşurinţă”, a adăugat el.
Calea a fost deschisă pentru un potenţial guvern condus pentru prima dată de FPÖ după ce, duminică, Christian Stocker, noul lider desemnat al Partidului Poporului (ÖVP, conservator), a declarat că formaţiunea sa este pregătită să înceapă negocieri cu Kickl.
Stocker a fost numit la conducerea ÖVP după ce cancelarul Karl Nehammer şi-a anunţat sâmbătă demisia în urma eşuării negocierilor cu Partidul Social Democrat şi cu NEOS (liberal) în vederea constituirii unei coaliţii.
Partidul Libertăţii a câştigat alegerile din septembrie cu 29% din voturi, urmat de Partidului Poporului cu 26,3% şi de Partidul Social Democrat cu 21,1%.
Imediat după alegeri, FPÖ ar fi avut nevoie de un partener de coaliţie pentru a forma un guvern, însă, dat fiind că toate celelalte partide parlamentare au exclus să guverneze împreună cu această formaţiune, preşedintele Van der Bellen l-a mandatat iniţial pe Nehammer cu formarea cabinetului, informează Agerpres.
Anunţul de luni marchează o schimbare dramatică pentru preşedinte, un fost lider al Verzilor şi un critic de multă vreme al FPÖ, însă lui Van der Bellen i-au rămas puţine opţiuni după eşecul formării unei coaliţii de centru.
În timp ce Kickl se întâlnea cu preşedintele, sute de protestatari, printre care studenţi evrei şi activişti de stânga, au huiduit, fluierat şi strigat „Naziştii afară!”, şi au fluturat bannere cu sloganuri precum „Nu vrem o Austrie de extremă dreapta”.
„Nu suntem decât la început. Dacă vom fi invitaţi la aceste negocieri, rezultatul lor este deschis”, a spus la postul public ORF Wilfried Haslauer, guvernatorul landului Salzburg şi un membru cu greutate al ÖVP, care s-a aflat alături de Stocker în prima declaraţie a acestuia după numirea la conducerea partidului.
Dacă negocierile vor eşua, este probabilă convocarea de alegeri anticipate, însă sondajele arată că sprijinul faţă de FPÖ nu a făcut decât să crească din septembrie.
Poziţiile celor două partide se suprapun în diferite subiecte, mai ales în privinţa liniei dure faţă de imigraţie.
În negocierile partidelor de centru, problema cea mai spinoasă a fost cea a căilor de reducere a deficitului bugetar, prognozat că va depăşi limita UE de 3% din PIB în 2024 şi 2025.