Presa l-ar fi gasit pe mentorul lui Breivik. Cine e si ce influenta a avut asupra asasinului
Anders Breivik, extremistul antimusulman care a ucis 77 de oameni in Norvegia, le-a spus anchetatorilor ca avea si alte tinte in vizor. Presa scrie ca printre ele ar fi fost chiar palatul regal, dar politia nu a confirmat acest lucru.
Serviciile de informatii considera ca atacurile din 22 iulie au un caracter "singular" si nu vor ridica nivelul de alerta terorista.
Zece ore a durat interogatoriul la care a fost supus Anders Breivik. Si totusi, desi e responsabil de cea mai mare tragedie suferita de Norvegia pe timp de pace, politia are grija sa-l trateze cat mai bine cu putinta.
"Am facut multe pauze si l-am intrebat tot timpul daca vrea sa continuam, daca vrea ceva de mancare sau de baut", a povestit Paal-Fredrik Hjort Kraby, procuror.
Breivik a fost mai mult decat dispus sa dea explicatii. I-a intrebat pe anchetatori cati oameni a ucis, iar figura lui n-a tradat nici cea mai mica emotie cand i s-a raspuns ca 77.
Autoritatile spun ca Breivik nu figura pe lista lor de extremisti de dreapta si pare sa fi actionat singur. El spune ca face parte dintr-o organizatie de cruciati moderni, care pune la cale atacuri in toata Europa. Insa anchetatorii n-au gasit dovezi ale existentei acestei organizatii.
Presa l-a gasit totusi pe cel banuit ca ar fi mentorul lui Breivik, omul de afaceri britanic Alan Lake. Responsabil de crearea unei retele anti-islamice mondiale, el ar fi cel pomenit in manifestul lui Breivik sub pseudonimul de Richard Inima de Leu.
"N-am nicio legatura cu el, nu l-am intalnit niciodata. E adevarat ca am fost contactat de o femeie din Irlanda din Nord, care a incercat sa ma puna in legatura cu niste cavaleri templieri, anul trecut, dar n-am vrut", s-a aparat Alan Lake, om de afaceri.
Iar daca Lake e Richard Inima de Leu, poate ca si Vlad Tepes, pomenit si el in manifest, e un pseudonim.
Pe de alta parte, la opt zile de la masacrul care a zguduit o natiune intreaga, norvegienii continua sa vina in numar mare in centrul capitalei ca sa-si arate solidaritatea.
In cea mai mare catedrala din Oslo a avut loc sambata un concert in memoria victimelor. Printul mostenitor, Haakon, care si-a pierdut un cumnat pe insula Utoya, a fost si el la catedrala.
Mii de oameni care n-au mai incaput inauntru au urmarit concertul pe un ecran imens instalat in piata.