Presă: Apropiații lui Trump ar trebui să demisioneze, după prestația acestuia la summitul de la Helsinki

17-07-2018 13:16


Mike Pompeo si Donald Trump

Criticii le cer înalților consilieri ai președintelui american Donald Trump să demisioneze, ca urmare a modului în care liderul de la Casa Albă s-a comportat la întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin, la Helsinki.

Secretarul de stat Mike Pompeo, ministrul apărării James Mattis, directorul serviciilor de informaţii Dan Coats şi consilierul pentru securitate naţională John Bolton se află printre oficialii despre care unii comentatori politici şi parlamentari spun că ar trebui să plece din funcţii, în legătură cu aparenta supunere a lui Trump faţă de Putin în cursul unei conferinţe de presă comune luni la Helsinki, informează Politico, conform Agerpres.

Chiar şi unii din tabăra dreptei au luat atitudine, în mare parte pe social media, pentru a sugera că unii oficiali ai cabinetului şi alţi membri importanţi ai echipei lui Trump ar trebui să demisioneze.

„După ziua de astăzi, şefii care se cred indispensabili ar trebui (...) să plece'', a scris pe Twitter Ross Douthat, un cunoscut editorialist conservator de la The New York Times.

Nu a existat însă nici un indiciu că vreun consilier al lui Trump ar avea de gând să demisioneze: un purtător de cuvânt al Pentagonului a afirmat că Mattis nu ia în considerare aceasta, în timp ce un membru al Consiliului Securităţii Naţionale a refuzat să facă vreun comentariu când a fost întrebat despre viitorul lui Bolton, iar Departamentul de Stat nu a răspuns la o întrebare privind planurile lui Pompeo.

Alţii le-au cerut să plece ambasadorului SUA din Rusia, Jon Huntsman, şefului personalului de la Casa Albă, John Kelly, şi consilierei pe probleme privind Rusia, Fiona Hill, de la Consiliul Securităţii Naţionale.

Dacă sunteţi din echipa de securitate naţională a lui Trump şi aţi fost acolo spunând cât de puternic este Trump faţă de Rusia şi cât de serioase sunt angajamentele noastre faţă de NATO, cum de nu demisionaţi după ultimele patru zile?'', s-a întrebat pe Twitter senatorul democrat Chris Murphy.

Mike Murphy, un consultant politic republican care s-a opus mult timp lui Trump, l-a luat în vizor pe şeful serviciilor de informaţii Dan Coats, care în urmă cu numai câteva zile avertiza că Rusia continuă atacurile cibernetice şi alte metode pentru a submina alegerile americane.

„Dacă Dan Coats nu demisionează astăzi, înseamnă că el n-are onoare'', a scris Murphy pe Twitter.

Unii consilieri ai lui Coats nu au dat curs cererilor de a comenta dacă el va demisiona, dar Coats a dat publicităţii un comunicat în care apără evaluarea făcută de către comunitatea serviciilor de informaţii şi consideră interferenţa rusă ca fiind „în desfăşurare'' şi „extinsă''.

Printre cei care fac apel la demisia lui Pompeo şi a lui Bolton se află fostul director al CIA, John Brennan, care a afirmat la MSNBC că Putin este în mod clar „maestrul păpuşar'' al omului din Biroul Oval.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO