Concluziile întâlnirii dintre Vladimir Putin și Donald Trump. ”Mi-am dorit ca Trump să câștige alegerile”

×
Codul embed a fost copiat

Donald Trump şi Vladimir Putin s-au întâlnit, luni, la Helsinki, în încercarea de a îmbunătăţi relaţiile între Statele Unite şi Rusia. În conferința de presă comună susținută ulterior, cei doi au descris întâlnirea ca fiind una ”fructuoasă”.

LIVE TEXT CU DECLARAȚIILE FĂCUTE DE CEI DOI LIDERI 

Președintele rus Vladimir Putin a fost cel care a deschis conferința de presă comună și a descris întâlnirea cu președintele Trump ca fiind una sinceră și de afaceri. Acesta a spus că întâlnirea a avut succes și că au avut parte de o ”rundă fructuoasă de negocieri”.

Vladimir Putin a recunoscut în fața jurnaliștilor că relația SUA - Rusia a fost complicată.

Citește și
Vladimir Putin, Donald Trump
Kremlin: Trump și Putin nu vor discuta despre Crimeea, la summitul de la Helsinki

"Războiul rece s-a terminat", a transmis Vladimir Putin, catalogând discuțiile cu Donald Trump ca fiind ”sincere și utile”.

Putin a precizat că au discutat despre combaterea terorismului și a securității cibernetice. Acesta a afirmat că interesele Rusia și ale SUA nu corespund întotdeauna, dar ”interesele suprapuse abundă”. Acesta a vorbit despre Siria și cum să aducă refugiații acasă, dar și despre felul în care SUA și Rusia au comunicat despre intervențiile militare de acolo. Liderul de la Kremlin s-a declarat ”bucuros” că problemele cu Coreea de Nord ”au început să se rezolve”.

Am fost de acord, eu și președintele Trump, să organizăm un grup de lucru la nivel înalt” al Rusiei și al oamenilor de afaceri americani, a continuat Putin.

Trump, cel care a deschis subiectul despre implicarea rușilor în alegerile prezidențiale din 2016

Putin a precizat că Trump a fost cel care a ridicat problema amestecării rușilor în alegerile prezidențiale din SUA.

A trebuit să repet ceea ce am spus mai devreme, inclusiv în întâlnirile personale cu președintele, Rusia nu a intervenit niciodată și nu intenționează să intervină în politica internă a SUA, inclusiv în alegeri”, a spus Putin.

El a spus că ”dacă apare orice fel de material sau astfel de lucruri”, este gata să le discute împreună.

”Relația noastră s-a schimbat încă de acum patru ore”

Donald Trump a precizat că dialogul cu Putin a fost unul ”direct, deschis, profund productiv. A mers foarte bine”. El l-a lăudat pe omologul său pentru modul în care Rusia a organizat Cupa Mondială și performanța echipei naționale la turneu.

"Dezacordurile dintre cele două țări sunt bine cunoscute, iar astăzi am discutat cu președintele Putin", a spus Trump, care a precizat că pentru a aborda problemele lumii, cele două țări vor trebui să colaboreze.

Chiar și în timpul tensiunilor Războiului Rece, când lumea arăta mult diferită decât în prezent, Rusia și SUA au reușit să mențină un dialog puternic”, a spus Trump.

Relația noastră nu a fost niciodată mai rea decât este acum. Cu toate acestea, acest lucru s-a schimbat încă de acum patru ore”, a continuat liderul american.

Trump, despre implicarea celor două țări în războiul din Siria

Trump declară că SUA și Rusia "ar putea salva sute de mii de vieți" în Siria. "A fost o zi foarte constructivă, câteva ore constructive, pe care le-am petrecut împreună". "Sunt sigur că ne vom întâlni din nou în viitor, adesea".

Un reporter american l-a întrebat pe liderul de la Casa Albă despre tweet-ul de dimineață în care a spus că ”nebunia și prostia” americanilor au afectat relația dintre SUA și Rusia. ”Eu cred că ambele țări sunt responsabile. Cred că și SUA au procedat prost, cred că am fost cu toții nebuni. Cred că suntem cu toții de vină”, a spus Trump.

Întrebat despre implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, Trump a spus: ”Nu a existat nicio coliziunea. Am învins-o cu ușurință pe Hillary Clinton”, spunând că aceste zvonuri au aut un impact negativ asupra relației dintre ”cele două mari puteri nucleare ale lumii”.

Mi-am dorit ca Trump să câștige pentru că a vorbit despre normalizarea relațiilor rusești”, a intrvenit Putin.

Vladimir Putin i-a oferi un cadou omologului său 

Putin i-a oferit o minge de la Cupa Mondială lui Trump, care a spus că fiului său cu siguranță în va plăcea și a aruncat-o în public, aparent către Melania, soția sa.

În momentul în care jurnalistul AP Jonathan Lemire îi solicită lui Trump să-l întrebe despre implicarea în alegerile din SUA în fața camerelor, președintele american vorbește extensiv despre serverele FBI și despre email-urile lui Hillary Clinton.  

Putin a cerut să comenteze. "Eu însumi eram un ofițer inteligent", spune el.

"Cred că Rusia este un stat democratic și sper că nu negați acest drept țării voastre. Credeți că SUA este o democrație?", s-a întrebat Putin, care a susținut că dacă SUA este o democrație, această chestiune trebuie rezolvată în instanță.

Putin nu a neagat că ar deține informații despre Trump

Crimeea, un subiect care nu a fost adus în discuție despre niciunul dintre cei doi șefi de stat, a fost menționat în cadrul conferinței de presă de un jurnalist AP. Putin a susținut atunci că Trump ”continuă să susțină că anexarea este ilegală. Punctul nostru de vedere este diferit”, a continuat liderul rus.

Ulterior, Putin a răspuns la întrebarea potrivit căreia ar deține informații despre Trump: ”Am auzit aceste zvonuri. Când președintele Trump a vizitat Moscova, nu știam nici măcar că e la Moscova. Nimeni nu m-a informat că este la Moscova. Vă rugăm să nu luați în considerare aceste probleme”.

Trump a intervenit. ”Dacă ar fi avut, aș fi ieșit cu mult timp în urmă”.

UPDATE 17:35 Declarația comună susținută de cei doi șefi de stat a întârziat, fiind programată în urmă cu aproximativ 40 de minute. Acest fapt a fost cauzat de faptul că întâlnirea bilaterală dintre Trump și Putin a durat mai bine de două ore, deși timpul acordat era de o oră și jumătate, dar și faptului că Putin a întârziat la această întâlnire.

UPDATE 17:00 După întâlnirea unu la unu cu Vladimir Putin, Donald Trump a făcut câteva precizări în fața presei. ”Cred că este un început bun. Foarte, foarte bun start pentru toată lumea”.

UPDATE 16:40 Întâlnirea bilaterală dintre Donald Trump și Vladimir Putin a luat sfârșit după mai bine de două ore, fiind urmată de un prânz foarte târziu. Alături de cei doi lideri, la masă sunt prezenți câte 6 alți reprezentanți ale celor două țări.

Alături de Donald Trump se află ambasadorul SUA în Rusia, Jon Huntsman, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, șeful de personal de la Casa Albă, John Kelly, consilierul în domeniul securității naționale, John Bolton, și consilierul lui Trump, Hill Fiona.

Printre cele șase persoane din echipa lui Vladimir Ptuin se numără purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Petrov și ministrul de externe Serghei Lavrov.

Vladimir Putin și Donald Trump, la Helsinki

UPDATE 16:25 Întâlnirea dintre cei doi șefi de stat nu a avut o agendă oficială, însă ambasada Rusiei în SUA a postat pe Twitter un comunicat cu principalele teme de discuție dintre cei doi.

- Normalizarea relațiilor bilaterale;
- Situația Ucrainei;
- Răboiul din Siria
- Peninsula coreeană;
- Terorism.

În discursul său, Trump nu a menționat niciunul dintre aceste subiecte, în schimb a vorbit despre comerț, China, probleme militare și proliferarea nucleară.

 

UPDATE 16:15 Întâlnirea bilaterală dintre cei doi șefi de stat durează de aproape două ore, deși a fost anunțată o întâlnire de 90 de minute.

UPDATE 15:55 Michael McFaul, fostul ambasador al SUA în Rusia, nu a fost impresionat de remarcile lui Trump către Putin.

Niciun alt președinte american nu a vorbit în felul acesta despre Rusia vreodată. Să blamezi SUA mai întâi”.

UPDATE 15:50 În momentul în care cei doi șefi de stat și-au strâns mâna în fața presei, președintele SUA i-a atins mâneca cămășii omologului său cu un deget.

UPDATE 15:40 La discuția organizată după întâlnirea bilaterală va participa Jon Huntsman, ambasadorul SUA în Rusia, secretarul de stat la SUA, Mike Pompeo, șeful staff-ului de la Casa Albă, John Kelly, și consilierul în domeniul securității naționale John Bolton.

UPDATE 15:20 Casa Albă a anunţat că după dialogul bilateral va mai urma o discuţie, la care vor participa şi alţi oficiali din anturajul celor doi şefi de stat. În jurul orei 16:50, Trump şi Putin ar urma să facă o declaraţie comună de presă.

UPDATE 14:20 A început discuţia între Donald Trump şi Vladimir Putin, care va dura aproximativ 90 de minute şi la care vor mai fi prezenţi doar translatorii. Cei doi preşedinţi nu au luat întrebări de la jurnalişti înaintea reuniunii. Putin l-a lăsat doar pe Trump doar să vorbească iar strângerea de mână a durat doar câteva secunde.

UPDATE 14:10 Cei doi lideri s-au întâlnit, la Palatul Prezidenţial din Helsinki. Trump a anunţat că pe agendă este, printre altele, şi problema arsenalului nuclear al celor două state, care deţin 90% din armele atomice. "Chiar cred că lumea vrea să ne vadă că ne înţelegem bine", a spus preşedintele SUA.

"Avem multe lucruri de discutat - de la comerţ la domeniul militar, nuclear, rachete, China - prietenul nostru comun, preşedinte Xi. Cred că avem oportunităţi extraordinare împreună".

Trump l-a felicitat pe liderul rus şi pentru performanţa naţionalei ţării sale la Cupa Mondială.

"Toţi avem multe întrebări şi sper, mai important, că vom veni cu răspunsuri. E extraordinar să fiu aici cu dumneavoastră", a conchis Trump.

Ce ar putea discuta Trump şi Putin despre scutul anti-rachetă din România

UPDATE 13:30 Ministerul rus de externe a postat pe Twitter că este "de acord" cu mesajul lui Donald Trump, potrivit căruia relaţiile SUA- Rusia nu au fost niciodată mai rele.

UPDATE 13:00 Aeronava prezidenţială a lui Vladimir Putin a aterizat.

UPDATE 12:50 Avionul care îl aduce pe preşedintele rus la Helsinki a întârziat peste 55 de minute. Summit-ul ar fi trebuit să înceapă la ora 13:00.

UPDATE 12.15: Preşedintele american, Donald Trump, a dat vina pe „stupiditatea Statelor Unite” pentru relaţiile tensionate dintre Moscova şi Washington, cu câteva ore înainte să se întâlnească cu Vladimir Putin, la Helsinki, informează Reuters, citat de News.ro.

„Relaţia noastră cu Rusia nu a fost niciodată mai rea din cauza mai multor ani de naivitate şi stupiditate din partea Statelor Unite, cu o vânătoare de vrăjitoare măsluită!”, a scris Trump pe Twitter, făcând referire la investigaţia procurorului special Robert Mueller privind un posibil amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Fiind întrebat în timpul unei întâlniri cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, ce îi va spune lui Putin, Trump a declarat: „Vom fi bine, mulţumim”.

07.20: Ce spun analiștii despre summitul Trump-Putin

În timp ce Trump se poate lăuda cu o experienţă de 18 luni la Casa Albă, Vladimir Putin este de 18 ani la putere şi a avut de-a face cu alţi trei preşedinţi americani. În plus, Putin este un fin psiholog şi probabil îi ştie deja slăbiciunile actualului şef de la Casa Albă. Aşa că unii analişti se tem că Putin va reuşi să-l manipuleze pe Trump, mai ales că la început vor discuta doar ei doi, fără consilieri.

Înainte de a ateriza la Helsinki, Donald Trump a părut mai rezervat decât îi stă în fire. „Mă duc cu aşteptări mici, nu mă duc cu aşteptări mari”, a spus el.

Întâlnirea, despre care consilierii săi spun că nu este un summit, vine într-un context complicat. Justiţia americană tocmai a inculpat 12 membri ai serviciilor de informaţii ruse pentru atacul cibernetic care a vizat Partidul Democrat în campania electorală.

James Goldgeier, analist Consiliul pentru Relaţii Externe:„Fiecare mişcare pe care o face în privinţa Rusiei e privită în contextul amestecului Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi a semnelor de întrebare privind complicitatea."

Recent, Trump anunţa că va discuta cu Putin despre Ucraina, Siria şi proliferarea nucleară. Unii analişti spun că, dacă Putin a studiat întâlnirea lui Trump cu liderul nord-coreean, atunci ştie că poate obţine concesii dacă îi face promisiuni şi, mai ales, îi flatează orgoliul.

Este exact temerea rivalilor democraţi ai lui Trump, dar şi a unor analişti. Iar faptul că preşedinţii vor discuta mai întâi fără consilieri nu îi linişteşte deloc.

Mark Warner, senator democrat: Putin e un agent antrenat de KGB, care îşi face temele. Temerea mea e că Putin ar putea veni cu hărţi ale Ucrainei, hărţi ale Siriei şi ar putea încerca să facă vreo înţelegere şi, la drept vorbind, să profite de acest preşedinte. Aşa că m-aş simţi mult mai bine dacă ar fi şi alţi americani în încăpere."

Încă dinainte să-l întâlnească, Trump l-a felicitat pe Putin pentru organizarea „celui mai bun Campionat Mondial de fotbal". Alţi trei predecesori de-ai săi au încercat să-l înmoaie pe liderul rus făcându-i complimente, dar fără mare succes, deşi toţi au căutat să-şi construiască o relaţie personală cu Putin.

Întrevederea vine la o zi după ce Donald Trump a declarat, într-un interviu difuzat duminică, că Rusia, Uniunea Europeană și China sunt „inamicii” Statelor Unite.

„Cred că avem mulţi inamici. Cred că Uniunea Europeană este un inamic, cu ceea ce ne face în domeniul comerţului. Bineînţeles că nu ne-am gândi la Uniunea Europeană, dar este un inamic. Rusia este un inamic în anumite aspecte. China este un inamic economic, evident că este un inamic. Dar asta nu vrea să însemne că sunt răi, asta nu vrea să însemne nimic. Asta vrea să însemne că sunt concurenţi”, a spus Trump, subliniind că UE „este foarte dificilă”, informează AFP.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Donald Trump, lăudat de Kremlin.
Donald Trump, lăudat de Kremlin. "E partenerul nostru, cu el putem negocia"

Rusia îl consideră pe preşedintele american Donald Trump drept 'partenerul' său, a dat asigurări vineri Kremlinul, înaintea primului summit între liderul de la Casa Albă şi omologul său rus, Vladimir Putin, transmite AFP.

Kremlin: Trump și Putin nu vor discuta despre Crimeea, la summitul de la Helsinki
Kremlin: Trump și Putin nu vor discuta despre Crimeea, la summitul de la Helsinki

Kremlinul a precizat, luni, că pe agenda discuțiilor dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump nu va fi și subiectul peninsulei Crimeea, întrucât e o „parte inalienabilă” a Rusiei.

Putin a dezvăluit ce a vorbit cu Melania Trump la Summitul G20. ”Era foarte interesată”
Putin a dezvăluit ce a vorbit cu Melania Trump la Summitul G20. ”Era foarte interesată”

”Urși, tigri și beneficiile maternității”. Sunt subiectele pe care le-au abordat Vladimir Putin și Melania Trump la Summitul G20, când au atras atenția, după ce au petrecut mai mult timp împreună la cina organizată în cadrul evenimentului.

Trump și Putin s-au ”înțeles să înfrângă ISIS în Siria”. 3 întâlniri în 24 de ore
Trump și Putin s-au ”înțeles să înfrângă ISIS în Siria”. 3 întâlniri în 24 de ore

Vladimir Putin și Donald Trump au decis la summit-ul Asia-Pacific din Vietnam să lupte până la înfrângerea așa numitului Stat Islamic în Siria, relatează BBC, citând Kremlinul.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.