Premiul Nobel pentru Pace 2013 a fost acordat Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice
Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2013 a fost atribuit, vineri, Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a anuntat Comitetul Nobel norvegian.
Astfel este confirmata oficial o informatie dezvaluita cu putin timp inainte de televiziunea publica NRK.
Necunoscuta marelui public, OIAC, cu sediul la Haga, a fost fondata in 1997 pentru a pune in aplicare Conventia privind interzicerea armelor chimice, semnate pe 13 ianuarie 1993.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Activitatea Organizatiei se afla in centrul atentiei dupa ce a fost insarcinata printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU sa supervizeze distrugerea pana pe 30 iunie 2014 a impozantului arsenal chimic detinut de regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad.
Ultimii zece castigatori ai Premiului Nobel pentru Pace
2013 - OIAC, insarcinata cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru "vasta sa activitate de eliminare a armelor chimice".
2012 - UE a primit Premiul Nobel pentru Pace pe 2012 pentru contributia sa la promovarea pacii, reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa.
2011 - Comitetul Nobel a anuntat ca Premiul pentru Pace este acordat presedintelui Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, activistei Leymah Roberta Gbowee (Liberia) si activistei yemenite Tawakul Karman.
2010 - Disidentul chinez Liu Xiaobo a primit distinctia, pentru eforturile sale indelungate si nonviolente in favoarea drepturilor omului in China.
2009 - Presedintele american, Barack Obama, a fost recompensat pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomatiei internationale si a cooperarii intre popoare".
2008 - Fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari a primit Nobelul pentru Pace pentru misiunile sale de mediere in intreaga lume.
2007 - Premiul a fost acordat fostului vicepresedinte american Al Gore si Grupului interguvernamental de experti privind evolutia climei (Giec).
2006 - Muhammad Yunus si Banca Grameen din Bangladesh au luat Premiul Nobel pentru activitati destinate combaterii saraciei.
2005 - Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si directorul acesteia, Mohamed ElBaradei, au primit disctinctia in 2005.
2004 - Activista ecologista Wangari Maathai (Kenya) a fost recompensata cu Premiul Nobel pentru Pace.