Premiul Nobel pentru Pace 2013.Figurile controversate care se lupta pentru cea mai dorita distinctie

cover candidati premiul nobel pentru pace

Nascute dintr-un act filantropic al savantului si industriasului suedez Alfred Nobel, premiile care ii poarta numele recompenseaza contributiile duse de diferite persoane sau organizatii la “interesul public si binele omenirii”.

Cele mai mediatizate sunt, in fiecare an, premiile acordate pentru eforturile de mentinere a pacii in lume.

Multi cred ca este o ironie faptul ca tocmai Alfred Nobel, cel care a inventat dinamita, este si cel care a lansat ideea acestor premii, dintre care cel mai important se acorda pentru pace.

Pana acum, intre anii 1901-2012, 838 de persoane si 24 de organizatii au luat premiul Nobel in diferite domenii.

In 2013 este un numar record de candidati la ravnitul Nobel pentru Pace, nu mai putin de 259. Numele acestora nu sunt dezvaluite decat dupa 50 de ani, dar principalii candidati se stiu de la bun inceput.

Citește și
premiul Nobel
Premiul Nobel pentru chimie pe 2013, atribuit lui Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Acum, zvonurile o dau drept favorita pe adolescenta pakistaneza Malala Yousafzai.

Ea este in competitie cu medicul congolez Mukwege, dar si cu persoane foarte controversate, cum ar fi Edward Snowden si Bradley Manning, acuzati de SUA de inalta tradare, sau chiar cu presedintele rus Vladimir Putin.

Malala Yousafzai - “Cuvintele, cartile si creioanele sunt mai puternice decat armele”

Malala Yousafzai, care are numai 16 ani, este de departe favorita pentru acest premiu. Adolescenta din Pakistan militeaza pentru dreptul la educatie al fetelor si femeilor.

Malala Yousafzai

Discursurile ei au atras admiratia intregii lumi, dar si atentia talibanilor. Pe 9 octombrie 2012, membrii unei grupari islamiste au incercat s-o omoare, impuscand-o in cap si in gat, chiar in autobuzul care o ducea la scoala.

Trimisa de urgenta la un spital din Marea Britanie, ea si-a revenit miraculos si chiar a scris o carte autobiografica. Acum, Malala merge la o scoala din Birmigham si incearca sa se adapteze la stilul de viata occidental.

Printre primele lucruri pe care le-a observat aici, cu mirare si bucurie, a fost faptul ca fetele au voie sa iasa singure din casa si sa mearga pe strada neinsotite.

Malala se numara printe cele mai influente 100 de personalitati ale lumii in 2013, potrivit revistei Time.

Intr-un interviu recent, Malala a spus ca se astepta sa devina tinta extremistilor si chiar pregatise cateva cuvinte pentru cel care urma s-o omoare:

“I-as fi spus ca eu cred ca educatie este foarte importanta. Ca vreau ca si fiica lui sa aiba dreptul la educatie. Cuvintele, cartile si creioanele sunt mai puternice decat armele”, a precizat ea.

“Nu mi-a fost teama pentru viata mea. Toate colegele mele purtau in autobuz chipul acoperit, doar eu nu eram acoperita. Vreau sa traiesc asa cum imi doresc”, a mai adaugat Malala.

Singura problema care ar putea sa apara in cazul ei si sa i se refuze premiul Nobel este varsta mult prea frageda.

"Nu sunt sigur ca ar fi convenabil, din punct de vedere etic, ca Premiul Nobel pentru Pace sa fie acordat unui copil", a declarat pentru agentia norvegiana de presa NTB Tilman Brück, directorul Institutului International de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri).

Vladimir Putin – propus la premiul Nobel pentru ca “a evitat al treilea razboi mondial”

Cu siguranta candidatura lui Putin la acest premiu este printre cele mai controversate. El a fost propus de catre mai multe personalitati din Rusia. Acestia invoca rolul jucat de Putin in criza din Siria.

"Daca situatia din Siria nu s-ar fi stabilizat, ar fi izbucnit al treilea razboi mondial. Iata ce ne-a permis Putin sa evitam", a declarat, intr-o conferinta de presa la Moscova, Beslan Kobahia, un reprezentant al unei organizatii ruse care militeaza pentru "uniunea spirituala si cooperarea popoarelor lumii", aflata la originea acestei nominalizari.

Nu toti apreciaza insa la fel de mult activitatea lui Putin. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace in 1990, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, nu a fost de acord cu aceasta initiativa.

In tinerete, in anii ’70, Vladimir Putin a lucrat pentru KGB, fiind angajat chiar la directia nr. 5 a KGB, care avea misiunea de a combate opozitia politica, potrivit Washinton Post.

Intre 31 decembrie 1999-7 mai 2008, timp de doua mandate, Putin a fost presedintele Rusiei. Din 8 mai 2008 pana pe 4 martie 2012 a ocupat functia de premier, pentru ca legea nu-i permitea sa candideze la al treilea mandat consecutiv. Din 7 mai 2012 a devenit din nou presedinte.

In timpul campaniilor prezidentiale au avut loc la Moscova mai multe proteste impotriva lui Putin, soldate cu sute de arestari.

Edward Snowden – “Secretele divulgate de el sunt de interes public”

Fost angajat al NSA (serviciile secrete din Statele Unite), Snowden a fost mult timp cel mai cautat om din lume. In prezent, se afla in Rusia, unde a primit azil politic.

Snowden este acuzat de guvernul american de inalta tradare, pentru a divulgat jurnalistilor mii de documente care demonstrau ca NSA a supravegheat si monitorizat ilegal telefoane si conturi de e-mail.

Povestea lui a dus la dezbateri aprinse in intreaga lume, pe tema dreptului la viata privata. Snowden a fost propus la premiul Nobel de catre Stefan Svallfors, profesor de sociologie la Universitatea Umea.

El considera ca gestul lui Snowden apara drepturile si libertatile omului. Aceasta declaratie este sustinuta si de organizatia Amnesty International: “Ce a divulgat el este de interes public, este un act justificat”.

Bradley Manning, propus la premiul Nobel pentru ca “a avut curajul sa spuna adevarul”

Oficialii comitetului care va decide la cine va merge Premiul Nobel pentru Pace au primit o petitie cu 100.000 de semnaturi pentru alegerea soldatului american Bradley Manning.

Manning, care lucra ca analist militar, a fost arestat pe 26 mai 2010 pentru ca a divulgat catre WikiLeaks documente diplomatice despre situatia din Irak si Afganistan.

Pe langa cele 700.000 de documente facute publice, soldatul a difuzat si o caseta video, in care se vede cum militarii dintr-un elicopter american impuscau civili in Bagdad. Printre acele victime s-au numarat si doi jurnalisti ai agentiei de presa Reuters.

“Nimeni nu a facut mai multe decat Bradley Manning pentru a combate ceea ce Martin Luther King Junior numea «nebunia militarismului»", scriu semnatarii petitiei in favoarea lui Manning.

Tanarul, in varsta de 25 de ani, va fi exclus din armata Statelor Unite pentru dezonoare si va trebui sa plateasca daune morale. Fostul analist militar a fost condamnat pe 30 iulie 2013 la 35 de ani de inchisoare pentru spionaj.

Recent, “cartita WikiLeaks”, cum este poreclit Manning, a uimit intreaga lume dupa ce a anuntat ca va face un tratament hormonal cat timp se afla in inchisoare, pentru ca doreste sa devina femeie.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
Citește și...
Malala considera ca nu merita Premiul Nobel pentru Pace:
Malala considera ca nu merita Premiul Nobel pentru Pace: "Cred ca altii pot face mai multe ca mine"

Tanara activista pentru dreptul la educatie, Malala Yousafzai, a afirmat miercuri, dupa un an de la atacul talibanilor, ca ea nu merita sa primeasca Premiul Nobel pentru Pace, relateaza AFP.

Premiul Nobel pentru chimie pe 2013, atribuit lui Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel
Premiul Nobel pentru chimie pe 2013, atribuit lui Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel

Premiul Nobel pentru chimie pe 2013 a fost atribuit cercetatorilor Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel, a anuntat, miercuri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de stiinta din Suedia.

Premiul Nobel pentru Fizica 2013, acordat pentru descoperirea
Premiul Nobel pentru Fizica 2013, acordat pentru descoperirea "particulei lui Dumnezeu"

Cercetatorii Peter Ware Higgs si François Englert au primit, marti, premiul Nobel pentru fizica pe 2013, informeaza site-ul oficial al prestigioaselor distinctii.

Recomandări
Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”
Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”

Hamas a acceptat luni o propunere de încetare a focului în Gaza din partea mediatorilor, dar Israelul a declarat că termenii nu îi îndeplinesc cerinţele şi a continuat loviturile în Rafah, plănuind în acelaşi timp să continue negocierile pentru un acord.

Planul pus la cale de Occident pentru învestirea lui Putin. Gestul anti-Kremlin pe care îl vor face SUA și multe state din UE
Planul pus la cale de Occident pentru învestirea lui Putin. Gestul anti-Kremlin pe care îl vor face SUA și multe state din UE

SUA şi majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană vor boicota învestirea lui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.