Premierul ungar Viktor Orban i-a enervat pe cei din Parlamentul European: "Sunt reguli scrise de om si nu de Dumnezeu"
Premierul ungar populist Viktor Orban a aparat marti, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, in numele libertatii de expresie, dreptul tarii sale de a dezbate asupra reintroducerii pedeapsei cu moartea, provocand reactii aprinse.
In acelasi timp, relateaza Reuters, el a calificat propunerile UE despre introducerea de cote pentru imigratie drept unele "la limita nebuniei". "Ungaria nu a semnat niciun acord privitor la lucrurile despre care putem vorbi sau nu", a spus Orban, subliniind ca chestiunea pedepsei capitale nu ar trebui sa fie un "tabu".
El a suscitat un val de reactii in Europa la finalul lui aprilie, apreciind ca chestiunea pedepsei cu moartea, abolita in 1990 in Ungaria chiar dupa iesirea din comunism, ar trebui readusa pe "ordinea de zi".
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Comisia Europeana a reactionat si a reamintit ca abolirea pedepsei cu moartea este "o conditie prealabila pentru aderarea la UE" si pentru a ramane in blocul comunitar.
Prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, a subliniat de altfel marti, in prezenta lui Orban, ca "reintroducerea pedepsei capitale ar duce la aplicarea articolului 7 al tratatului" fondator al UE, respectiv la sanctiuni impotriva Budapestei. Daca va fi cazul, "nu vom ezita nicio secunda" sa declansam aceasta procedura, a avertizat el. "Nu totul este scris in marmura, sunt reguli scrise de om si nu de Dumnezeu, deci ele pot fi modificate", a replicat Orban. "Ne vom bate pentru aceasta libertate fundamentala care este libertatea de a gandi", a insistat prim-ministrul de la Budapesta.
Cu exceptia notabila a conservatorilor din grupul majoritar PPE (al carui membru este formatiunea lui Orban, FIDESZ), alesii europeni au rezervat o primire foarte critica acestui discurs. "Va antrenati tara intr-o deriva autocratica total incompatibila cu valorile noastre umaniste si democratice europene", a spus fostul sef al diplomatiei belgiene si fost comisar european, Louis Michel.
Compatriotul sau Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, a denuntat "provocarile" lui Viktor Orban si lansarea unei "consultari" a populatiei ungare pe tema imigratiei, prin intermediul unui chestionar controversat care evoca obligatia ca solicitantii de azil sa-si plateasca cheltuielile de gazduire, precum si posibilitatea de a respinge analizarea cererii.
In ceea ce priveste cotele pentru imigratie, Orban a fost chiar mai agresiv decat in privinta pedepsei cu moartea. "Propunerea Comisiei Europene este absurda, la limita nebuniei. Cotele nu vor face decat sa aduca mai multi oameni in Europa. Este un stimulent pentru traficanti si nu va face decat sa le spuna oamenilor: da, incercati sa traversati Mediterana, cu orice cost", a spus el in plenul PE.
Ideea unei consultari publice a ungurilor pe tema imigratie a fost criticata si de prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans. "O consultare publica bazata pe prejudecati poate fi cu greu considerata o baza corecta pentru deciderea unor politici sanatoase. Prezentarea imigrantilor ca pe o amenintare pentru locurile de munca este pur si simplu ceva gresit", a afirmat Timmermans.
"In Ungaria adevarata problema este modul in care democratia este golita de sens, o democratie care nu ar fi decat o cochilie goala", a apreciat la randul sau liderul grupului S&D din PE, Gianni Pittella, dupa discursul lui Orban, conform Agerpres.
Sursa: Agerpres
Etichete: Ungaria, budapesta, Viktor Orban, moarte, pedeapsa, executare, imigrație,
Dată publicare:
20-05-2015 10:09