Premierul ungar Viktor Orban, acuzat ca ar fi fost informator al serviciilor secrete comuniste

09-03-2015 22:55


Viktor Orban

Un om de afaceri ungar a sugerat ca premierul Viktor Orban ar fi fost informator al serviciilor secrete comuniste, determinand Partidul Socialist de opozitie sa ceara o reuniune a Comisiei pentru securitate nationala din Parlament.

Omul de afaceri Lajos Simicska a declarat duminica, intr-un interviu pentru blogul Mandiner, ca Orban a intocmit rapoarte despre el pentru autoritatile comuniste, in timp ce isi efectuau serviciul militar in anii '80, dar ca l-a informat despre acest lucru.

Simicska a precizat ca autoritatile din perioada comunista l-au plasat sub supraveghere si, in timp ce isi efectua serviciul militar, i-au fost prezentate mai multe dosare. Orban i-a spus atunci ca scrie rapoarte si au discutat inclusiv despre detaliile pe care urma sa le prezinte.

Dupa ce au terminat armata, Orban i-a spus lui Simicska ca autoritatile au incercat sa il recruteze, dar el a refuzat. Atunci l-am crezut, dar "acum nu stiu ce sa cred", a adaugat omul de afaceri.

Biroul premierului a reactionat furnizand documente care arata ca lui Orban i s-a cerut sa intocmeasca rapoarte pentru autoritati, dar a refuzat.

Premierul Viktor Orban a declarat luni ca acuzatiile omului de afaceri potrivit carora el ar fi fost informator sunt motivate de dusmanie.

"Faptele vorbesc de la sine, toate informatiile sunt disponibile", a afirmat Orban, adaugand ca e "trist" ca "nemultumirile personale pot face pe cineva sa se coboare atat de jos". Premierul a precizat ca nu este necesar ca politica ungara sa se transforme intr-un "circ".

Partidul Socialist de opozitie a cerut insa Comisiei pentru securitate nationala a Parlamentului sa se reuneasca pentru a discuta afirmatiile facute de Lajos Simicska, potrivit carora Orban ar fi lucrat pentru serviciile secrete comuniste.

Zoltan Lukacs, vicepresedintele partidului, a apreciat ca "cea mai grava afirmatie" a lui Simicska este ca documente care ar dovedi activitatea lui Orban in serviciile secrete se afla in mainile autoritatilor ruse.

Daca este asa, suveranitatea Ungariei ar putea fi compromisa, intrucat autoritatile ruse ar putea recurge la santaj, a avertizat Lukacs. Coalitia Democratica (DK, opozitie) a cerut de asemenea o reuniune a comisiei parlamentare.

Agnes Vadai, vicepresedintele DK, a mentionat ca Simicska si Orban au fost colegi de camera in liceu. Apar suspiciuni ca "cel mai anticomunist politician din ultimii 25 de ani ar fi putut fi informator comunist inainte de schimbarea regimului", a adaugat ea.

Partidul radical nationalist Jobbik i-a cerut lui Orban sa demisioneze daca nu poate respinge acuzatiile formulate de Simicska.

Adam Mirkoczki, purtatorul de cuvant al partidului, a mentionat ca socrul lui Orban a fost deconspirat ca agent al serviciilor de informatii.

Partidul de opozitie LMP a apreciat la randul sau ca Orban ar trebui sa vina in Parlament pentru a clarifica problema. In plus, parlamentarii ar trebui sa oblige Guvernul sa ia masuri astfel incat Rusia sa prezinte dosarele KGB referitoare la Ungaria, din perioada 1944-1991.

Formatiunea de opozitie Dialog pentru Ungaria (PM) a cerut de asemenea ca inregistrarile cu date despre informatori sa fie date publicitatii, parlamentarul PM Richard Barabas apreciind ca acestea ar avea legatura directa cu acuzatiile lui Simicska.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO