Premierul Ungariei se gandeste sa reintroduca pedeapsa cu moartea. "O poate face, dar acest stat trebuie sa paraseasca UE"

Ultima actualizare: 14-05-2015 06:55
Viktor Orban

Ungaria nu poate reintroduce pedeapsa cu moartea decat iesind din Uniunea Europeana, a declarat fostul presedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, reactionand la declaratiile pe acest subiect ale premierului ungar Viktor Orban.

"Daca un stat membru doreste sa reintroduca (pedeapsa cu moartea), o poate face, dar atunci acest stat trebuie sa paraseasca UE", a declarat Barroso, sef al executivului european in perioada 2004-2014, in cadrul unui interviu difuzat duminica de canalul ungar de televiziune ATV, dupa cum relateaza AFP, conform Agerpres. "Reintroducerea pedepsei cu moartea este pur si simplu imposibila pentru un stat membru UE. Dezbaterea a fost inchisa cu mult timp in urma. Este o problema reglementata pentru toate statele membre", a adaugat Barroso, care apartine de acelasi partid - Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) - ca si premierul Viktor Orban.

Declaratiile lui José Manuel Barroso survin dupa ce seful guvernului de la Budapesta declara vineri, in interventia sa saptamanala la postul de radio national, ca oportunitatea introducerii pedepsei cu moartea trebuie sa fie la latitudinea fiecarui stat membru al Uniunii Europene.

"Vrem sa intrebam opinia publica in Europa daca introducerea pedepsei cu moartea trebuie sa revina competentei legale a statelor. Daca acest lucru se intampla, atunci putem decide cu privire la introducerea sau nu'' a acestei pedepse, afirma Viktor Orban, potrivit MTI. ''Daca ii putem proteja pe cei care respecta legea fara a reveni la pedeapsa cu moartea, atunci sa ii protejam in acest fel, dar daca acest lucru nu poate fi facut, atunci pedeapsa capitala trebuie reintrodusa'', adauga premierul ungar.

Premierul ungar a fost criticat in tara si peste hotare pentru afirmatiile sale pe aceasta tema dupa uciderea brutala a unui tanar comerciant de tutun in sud-vestul Ungariei. De altfel, succesorul lui Barroso la conducerea Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat recent ca Viktor Orban trebuie sa se astepte la o ''confruntare'' daca intentioneaza sa reintroduca pedeapsa capitala.

Luna trecuta, Viktor Orban afirma ca problema reintroducerii pedepsei cu moartea ''ar trebui sa fie mentinuta pe agenda'', in conditiile in care nici macar legile dure si condamnarile pe viata nu i-au descurajat pe criminali.

Abolita in Ungaria in 1990, dupa revenirea la democratie, pedeapsa capitala nu poate fi reintrodusa, in virtutea Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, la care aceasta tara a aderat in 2004.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO