Premierul Poloniei, Donald Tusk, a fost desemnat la sefia Consiliului European

Dată publicare: 30-08-2014 21:23
Dată actualizare: 02-09-2014 07:02


Donald Tusk

Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat in functia de presedinte al Consiliului European, iar ministrul italian de Externe Federica Mogherini in postul de sef al diplomatiei UE.

Van Rompuy a facut acest anunt pe Twitter, la scurt timp dupa inceputul summitului european de la Bruxelles, in cadrul caruia urmeaza sa fie discutate de asemenea noi sanctiuni impotriva Rusiei, pe fondul agravarii situatiei in Ucraina.

Tusk, in varsta de 57 de ani, membru al partidului conservator european PPE, era deja considerat marele favorit pentru a-i succede lui Van Rompuy la presedintia Consiliului. Aceasta nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, in timp ce Polonia, o fosta membra a blocului comunist, face parte dintre tarile care sustin ferm Ucraina de la inceputul crizei. Polonia nu este membra a zonei euro. Federica Mogherini, in varsta de 41 de ani, actualul ministru italian de Externe, considerata insa mai putin ferma fata de Rusia, era de asemenea creditata cu sanse mari de a obtine postul de sef al diplomatiei europene.

Ea provine din Partidul Democrat italian, membru al familiei socialiste europene. Dupa victoria zdrobitoare a Partidului Democrat in alegerile europene, premierul italian Matteo Renzi a propus-o pentru a-i succeda in noiembrie britanicei Catherine Ashton. Federica Mogherini, care are putina experienta, si-a multiplicat in ultimul timp calatoriile in strainatate, in special in Ucraina si Rusia.

Intalnirea pe care a avut-o cu presedintele rus Vladimir Putin i-a atras critici aspre din partea mai multor tari din Europa de Est, care au acuzat-o ca ar fi "prorusa".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO