Premierul lui Putin și-a ales miniștrii. Ce nume sunt noi, cine a rămas şi ce miniştri sunt numiţi direct de președinte

Mihail Mişustin
Profimedia

Premierul rus în exerciţiu Mihail Mişustin, a cărui numire pentru un nou mandat, propusă vineri de Vladimir Putin, a fost confirmată de Duma de Stat, a propus sâmbătă o serie de numiri ministeriale, inclusiv nume noi.

Propunerile, cu excepţia responsabililor pentru forţele de securitate şi a ministrului de externe, vor merge în parlamentul rus pentru aprobare.

Potrivit agenţiei TASS, un decret semnat de preşedintele rus Vladimir Putin arată că Mişustin va avea zece adjuncţi, dintre care un prim-viceprim-ministru, un viceprim-ministru care va fi trimisul şefului statului în Districtul Federal al Orientului Extrem rus şi un viceprim-ministru care va fi şeful de personal al cabinetului.

CINE A FOST PROMOVAT

Numărul de miniştri - 21 - şi numele ministerelor, precum şi al agenţiilor şi serviciilor federale vor rămâne aceleaşi, doar unul singur şi-a schimbat subordonarea.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

În noul cabinet, fostul ministru al industriei şi comerţului, Denis Manturov, în vârstă de 55 de ani, care în guvernul anterior avea rang de viceprim-ministru, a fost ridicat acum în funcţia de prim-viceprim-ministru. El îl va înlocui în această funcţie pe Andrei Belusov, în vârstă de 65 de ani.

De asemenea, şeful Ministerului Agriculturii, Dmitri Patruşev, în vârstă de 46 de ani, care este fiul lui Nikolai Patruşev, influentul secretar al Consiliului rus de Securitate şi fost director al FSB, a fost ridicat şi el în rang şi o va înlocui pe Victoria Abramcenko în funcţia de viceprim-ministru responsabil cu agricultura şi ecologia.

MAI MULŢI GUVERNATORI DEVIN MINIŞTRI

Cum era de aşteptat, câţiva guvernatori regionali importanţi au fost cooptaţi în noul guvern.

Actualul şeful al Ministerului Transporturilor, Vitali Saveliev, în vârstă de 70 de ani, va deveni viceprim-ministru responsabil de transport şi logistică, iar în fruntea ministerului va fi înlocuit de guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, în vârstă de 52 de ani.

Guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alihanov, în vârstă de 37 de ani, va deveni ministru al Industriei şi Comerţului în locul lui Manturov.

Ministerul Energiei va fi condus de guvernatorul regiunii Kemerovo, Serghei Ţivilev, în vârstă de 62 de ani, în locul lui Nikolai Şulghinov, în vârstă de 72 de ani.

Şeful Ministerului Sportului, în locul lui Oleg Matiţin, în vârstă de 59 de ani, va fi guvernatorul regiunii Habarovsk Krai, Mihail Degtiarev, în vârstă de 42 de ani.

CINE ÎŞI PĂSTREAZĂ POSTUL

Vicepremierul Aleksandr Novak a fost însărcinat, pe lângă sectorul energetic, să supravegheze economia şi chestiunile legate de măsurile anti-sancţiuni.

Viceprim-ministrul Dmitri Grigorenko, care conduce aparatul guvernamental, va supraveghea, de asemenea, dezvoltarea digitală şi politica antimonopol.

Viceprim-ministrul Dmitri Cernîşenko va supraveghea, de asemenea, presa.

Viceprim-ministrul Tatiana Golikova îşi va păstra postul şi va supraveghea, de asemenea, activitatea Agenţiei Federale pentru Naţionalităţi.

Viceprim-miniştrii Aleksei Overciuk, Marat Husnullin şi trimisul prezidenţial în Districtul Federal din Orientul Îndepărtat, Iuri Trutnev, îşi vor păstra posturile şi atribuţiile.

Şefii Ministerului Muncii, Anton Kotiakov, Ministerului Resurselor Naturale, Aleksandr Kozlov, Ministerului Educaţiei, Serghei Kravţov, Ministerului Culturii, Olga Liubimova, Ministerului Dezvoltării Economice, Maksim Reşetnikov, Ministerului Finanţelor, Anton Siluanov, Ministerului Sănătăţii, Mihail Muraşko, Ministerului Construcţiilor, Irek Faizullin, Ministerului Ştiinţei, Valeri Falkov, Ministerului Dezvoltării Estului, Aleksei Cekunkov, Ministerului Digitizării, Maksut Şadaev, îşi vor păstra posturile, scrie TASS.

MINIŞTRI A CĂROR SOARTĂ DEPINDE DE PUTIN

Potrivit Constituţiei, premierul nu poate propune Dumei de Stat candidaţii pentru ministerele care îi raportează direct preşedintelui Federaţiei Ruse. Acestea sunt Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei.

Vladimir Putin îi va propune el însuşi pe candidaţii pentru posturile de şefi ai acestor ministere şi teoretic se va consulta cu camera superioară a parlamentului - Consiliul Federaţiei.

Ca o noutate, Serviciul Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară va fi subordonat de-acum direct lui Vladimir Putin. Până acum era la Ministerul Apărării, dar în contextul războiului din Ucraina şi al scandalului de corupţie de la Ministerul Apărării, liderul de la Kremlin vrea probabil să aibă o supervizare directă a acestui sector important. 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
22 de persoane au murit după ce aviaţia israeliană a bombardat intens Libanul
22 de persoane au murit după ce aviaţia israeliană a bombardat intens Libanul

Aviaţia israeliană a bombardat joi, pe tot parcursul zilei, periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.

 

Vladimir Putin a dezvăluit cu ce tip de rachetă a atacat Ucraina. Președintele Rusiei a transmis și un mesaj pentru Occident
Vladimir Putin a dezvăluit cu ce tip de rachetă a atacat Ucraina. Președintele Rusiei a transmis și un mesaj pentru Occident

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei instalaţii militare ucrainene.  

Ursula von der Leyen a acordat asistenţă medicală unui pasager căruia i s-a făcut rău în timpul unui zbor
Ursula von der Leyen a acordat asistenţă medicală unui pasager căruia i s-a făcut rău în timpul unui zbor

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care înainte de a intra în politică a lucrat ca medic, şi-a folosit cunoştinţele medicale la bordul unui avion pentru a acorda ajutor unui pasager căruia i s-a făcut rău.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.