Premierul francez Manuel Valls a demisionat si si-a anuntat candidatura la alegerile prezidentiale. Ce arata sondajele
Premierul socialist francez Manuel Valls si-a anuntat luni candidatura la alegerile prezidentiale din 2017 si demisia sa din functia de premier, relateaza AFP si Reuters.
"Ma angajez pe aceasta cale deoarece nu doresc ca Franta sa retraiasca traumatismul din 2002 cu o extrema dreapta in al doilea tur", a declarat seful guvernului, precizand ca va demisiona marti pentru a se consacra campaniei pentru alegerile primare socialiste din 22 si 29 ianuarie.
Potrivit unui sondaj publicat de Journal du dimanche, premierul francez este personalitatea preferata a simpatizantilor de stanga pentru a deveni candidatul PS la prezidentiale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alegerile primare organizate de PS urmeaza sa aiba loc pe 22 si 29 ianuarie. Pentru moment, numai un singur candidat, fostul ministru Arnaud Montebourg, si-a depus candidatura. Un fost ministru, Benoit Hamon, este de asemenea candidat, si alte personalitati ar putea urma.
Dupa incheierea alegerilor primare, drumul va fi plin de capcane pentru candidatul PS, care risca sa fie blocat intre liderul stangii radicale Jean-Luc Mélenchon si fostul ministru al economiei Emmanuel Macron (centru). Ambii au exclus participarea la alegerile primare.
In acest context al unei stangi fragmentate dupa un mandat al presedintelui François Hollande marcat de o lipsa de popularitate record, sondajele ii dau pe candidatul dreptei François Fillon si pe lidera extremei drepte Marine Le Pen calificati pentru un al doilea tur al alegerilor prezidentiale din mai. Si stanga eliminata, ca in 2002.
Pentru moment, marile semne de intrebare se refera la posibila demisie a premierului Manuel Valls si a succesorului sau la Matignon.
Valls incearca de mai multi ani sa reformeze stanga franceza, dar personalitatea sa autoritara, discursul sau pro-antreprenoriat si faptul ca este un laic strict crispeaza tabara socialista, scrie AFP.
Nascut in Spania si naturalizat in Franta la 20 de ani, fan al FC Barcelona, Valls pare sa se pregateasca de mai multe saptamani pentru a intra in arena prezidentiala. Dupa ce presedintele Francois Hollande si-a anuntat retragerea din cursa joi seara, Valls are cale libera sa se prezinte in ianuarie la alegerile primare ale socialistilor.
Cunoscut pentru ca sfideaza tabuurile - in 2007 voia sa schimbe numele Partidului Socialist pe care il considera depasit - Valls, 54 de ani, si-a moderat discursul pentru a-si largi electoratul.
El, cel care descria doua stangi politice ireconciliabile in Franta, lansa si un "iubesc antreprenoriatul" in fata patronatelor si apara interdictia burkini-ului de catre primarii de dreapta, acum face apel ca socialistii sa se uneasca inainte de scrutinul din 2017.
Daca decide sa se lanseze in cursa electorala, el va trebui sa treaca de primarele socialiste prevazute pentru 22 si 29 ianuarie, fara sa aiba certitudinea ca va castiga, desi ar porni ca favorit.
Acum cinci ani, la alegerile primare ale stangii, el a afisat idei care se pozitionau prea la dreapta pentru gustul electoratului si a fost eliminat in primul tur cu 5,63%.
De atunci, Valls a castigat experienta la guvernare si o statura de om de stat, dar faptul ca a recurs la arma constitutionala pentru a impune reforme in ciuda opozitiei Parlamentului i-a adus destul de multi oponenti in cadrul partidului.
In 2012 el s-a alaturat candidatului Francois Hollande si i-a fost un activ purtator de cuvant in timpul campaniei, ceea ce i-a adus si portofoliul de ministru de Interne. In aceasta calitate, el si-a cizelat stilul martial si a castigat popularitate, desi uneori mai mult in randul electoratului de dreapta decat al celui de stanga.
Autoritatea sa i-a deschis portile Matignonului in 2014, unde l-a inlocuit discret pe Jean-Marc Ayrault dupa mai multe "frecusuri" intre ministri. "Un sef trebuie sa stie sa fie sef, deci eu sunt sef," a spus Valls ulterior.
La sosirea sa, ecologistii i-au intors spatele, denuntand printre altele propunerile sale cu privire la romi. Nu i-a pasat de nemultumiri si a aplicat strict linia social-liberala a presedintelui Hollande, cu tot cu reducerea taxelor pentru antreprenori si reforma dreptului muncii. Acest lucru a dus la pierderea mai multor sustinatori.
In paralel, ministrul economiei Emmanuel Macron, 38 de ani, s-a instalat pe crenelul reformist in economie, inainte de a demisiona din guvern pentru a se lansa in aventura prezidentiala ca independent. In ceea ce priveste chestiunile sociale, este mai placut decat Valls, pe care il acuza de o laicitate razbunatoare.
Premierul francez a fost unul dintre putinii politicieni din tabara sa care au votat interzicerea valului islamic pe strada. Se refera adesea la valul islamic ca la un ordin "religios, sectar si totalitar".
Nascut la Barcelona la 13 august 1962, cu o mama elvetianca si un tata catalan, Valls a intrat de foarte tanar in politica.
Dupa studiile de istorie, a devenit asistent parlamentar la 23 de ani, apoi a lucrat pentru premierul reformator Michel Rocard (1988-1991) si pentru Lionel Jospin (1997-2001).
A fost ales in 2001 primar la Evry, un oras de la sud de Paris, apoi a devenit deputat.
Este tatal a patru copii dintr-un prim mariaj si este casatorit cu violonista Anne Gravoin din 2010.