Francois Hollande este primul presedinte al Frantei care renunta sa candideze pentru a fi reales. Cine este avantajat
Un procent de 82% dintre francezi aproba retragerea socialistului Francois Hollande din cursa pentru alegerile prezidentiale din Franta.
Aceasta este concluzia unui sondaj de opinie, publicat vineri, in care prim-ministrul Manuel Valls apare drept principalul beneficiar al deciziei actualului sef al statului, informeaza EFE, conform Agerpres.
Doar 4% dintre cei chestionati considera ca decizia lui Hollande de a nu mai candida pentru un nou mandat este proasta, potrivit sondajului realizat de institutul Harris Interactive, la cererea postului RMC.
Circa 24% dintre simpatizantii stangii se pronunta in favoarea desemnarii actualului prim-ministru drept candidat la presedintie in cadrul alegerilor primare pe care Partidul Socialist le va organiza in ianuarie. Pe locul doi in preferintele simpatizantilor de stanga se claseaza Arnauld Montebourg, 14% dintre acestia declarand ca si-ar dori sa-l vada castigand alegerile primare ale Partidului Socialist.
Potrivit Reuters, din punct de vedere al popularitatii, inca o data Valls a fost desemnat de 33% dintre simpatizantii stangii drept cel mai popular, fata de 20% pentru Montebourg. In randul membrilor Partidului Socialist, popularitatea lui Valls atingea cote de 57%, fata de 15% pentru Montebourg.Presa franceza dezbate diversele posibilitati pe care le are Valls - printre acestea, o demisie in urmatoarele zile - care la sfarsitul saptamanii trecute si-a declarat fara echivoc intentia de a candida la alegerile primare din Partidul Socialist pentru a obtine nominalizarea partidului drept candidat la scrutinul prezidential.
Candidatul conservator la presedintia Frantei, fostul premier Francois Fillon, a afirmat joi seara ca renuntarea de catre presedintele socialist, Francois Hollande, la o noua candidatura la alegerile de anul viitor arata ca acesta isi admite "cu luciditate" esecul, transmite EFE.
"Presedintele admite, cu luciditate, ca esecul sau evident il impiedica sa mearga mai departe", a aratat Fillon, pe Twitter.
Ulterior, el a emis un comunicat in care considera ca mandatul lui Hollande se termina "in confuzie politica si decadenta a puterii".
"Mai mult ca niciodata, schimbarea politica si redresarea Frantei trebuie sa fie construite pe baze solide: aceea a adevarului, fara de care nu se poate obtine increderea francezilor, si aceea a actiunii curajoase, unica in masura sa produca rezultate", a subliniat Fillon, care se profileaza in sondaje ca favorit la castigarea alegerilor prezidentiale din aprilie-mai anul viitor.
Presedintele Frantei, François Hollande, a anuntat joi ca nu va mai candida pentru un nou mandat la alegerile prezidentiale din primavara lui 2017, transmit agentiile internationale de presa.Hollande, 62 de ani, a facut acest anunt intr-o declaratie la Palatul Elysee.
Actualul sef al statului devine astfel primul presedinte din cea de-a Cincea Republica Franceza care renunta la realegere, noteaza EFE, iar Reuters apreciaza ca miscarea surpriza va deschide larg procesul de selectie a unui candidat prezidential socialist
"Sunt constient de riscurile reprezentate de un demers ca al meu, care nu ar reuni suficient sprijin in jurul sau. De aceea am decis sa nu candidez in alegerile prezidentiale", a anuntat Hollande, in cadrul unei alocutiuni pronuntate joi seara.
Si AFP noteaza ca, ales in 2012 in fata lui Nicolas Sarkozy, François Hollande devine primul presedinte francez care renunta sa candideze pentru a fi reales, incepand din 1958, exceptie facand Georges Pompidou, decedat in functie in 1974.
Sondajele ii erau foarte defavorabile lui François Hollande, cazut la mai putin de 10% intentie de vot in primul tur al prezidentialelor. Iar incertitudinea din jurul deciziei sale de a se prezenta, sau nu, in cursa prezidentiala a suscitat mai multe candidaturi alternativa pe stanga.Presedintele socialist a cunoscut in ultimele luni o puternica opozitie in propria tabara, in special la inceputul lui 2016, in jurul proiectului de reforma a codului muncii, care a scos in strada mii de manifestanti.
Mandatul sau, marcat de mai multe operatiuni militare externe (Mali, Republica Centrafricana, Irak, Siria), a fost de asemenea cel al celor mai grave atentate comise in Franta: Charlie Hebdo, 13 noiembrie 2015 - la Paris si Saint-Denis, 14 iulie - Nisa
Sursa: Agerpres
Etichete: Franta, alegeri prezidentiale, françois hollande, manuel valls,
Dată publicare:
02-12-2016 11:40