Cei doi romani ucisi in Algeria au fost repatriati in aceasta dimineata

×
Codul embed a fost copiat

Trupurile celor doi romani ucisi in Algeria au ajuns in aceasta dimineata in tara. In jurul orei 7 dimineata un avion militar romanesc a aterizat la baza militara de la Otopeni, avand la bord sicriele celor doi.

Acest moment tragic va marca insa sfarsitul unei situatii de criza in care peste 100 de cetateni straini au fost luati ostatici in complexul petrolier din In-Amenas.

Aproximativ un sfert dintre ei au fost impuscati in cap, potrivit premierului algerian. Mihail Bucur lucra de 6 luni in In Amenas. Pentru ai lui vestea mortii a cazut ca un traznet.

"Nu-mi vine sa cred, tremur inca", a declarat o vecina a acestuia. "A fost acasa de sarbatori si acum o saptamana a plecat, ca sa aflam astazi vestea ca s-a intamplat nenorocirea"

Barbatul era coleg si prieten cu Liviu Floria. Acesta din urma a avut zile.

Citește și
Liviu Floria
Floria: Cat am fost baricadat am schimbat mesaje cu un roman. Ultimul lui mesaj: "Sunt ostatic"

''Nu cred ca a murit, pentru ca era mai puternic ca mine, mai puternic mental... Eram tot timpul impreuna, eram o familie acolo, eram frati", a declarat Liviu Floria.

CITESTE MAI MULT: Floria: Cat am fost baricadat am schimbat mesaje cu un roman. Ultimul lui mesaj: "Sunt ostatic"

Cu toate ca au fost luati ostatici in acelasi complexul petrolier, Liviu Floria a aflat despre moartea lui Mihail Bucur abia la 12 ore dupa ce a sosit in Romania. Asta spune multe despre lipsa de informatii care a marcat criza algeriana.

Omul nu stie nici acum in cel fel au pierit camarazii lui. Isi aminteste insa secunda cu secunda ziua in care au fost atacati.

A ajuns la serviciu impreuna cu George Achim cand a auzit focuri de arma. Erau teroristii care preluau controlul: "In 3 minute s-a intamplat totul, deci a fost diferenta dintre viata si moarte 3 minute. I-au imobilizat pe paznici, au intrat cu focuri de arma cu strigate cu urlete... Era foarte clar - venisera sa ia ostatici", isi reaminteste Liviu Floria.

Cei doi s-au baricadat intr-un birou si au stat ascunsi 24 de ore. O vreme au tinut legatura cu un coleg prin SMS.

"Mi-a confirmat ca a fost luat ostatic dupa aceea am mai trimis eu cateva sms-uri si nu mi-a mai raspuns", mai spune Liviu Floria.

Romanii si alti cativa au reusit sa evadeze. Au parcurs zeci de kilometri prin desert avand doar 3 litri de apa pentru 8 persoane. Jumatate dintre ei, printre care si George Achim, au cedat si au ramas pe loc in desert.

"Nu ma lasa, fratele meu, am trecut prin prea multe, te rog frumos sa imi trimiti apa ca nu mai pot" - Liviu Floria. 15 ore mai tarziu, Liviu si ceilalti 3 au dat peste o patrula a jandarmeriei algeriene si au fost salvati. Desi i-au implorat sa mearga si dupa colegii lor ramasi in desert, salvarea a intarziat sa apara: "Ei, nerezistand frigului, au luat decizia sa incerce sa se tarasca, sa ajunga cumva si ei la drum". Si, ca prin minune, au reusit.

Despre modul in care armata algeriana a gestionat criza, oamenii au o parere foarte proasta: "Nu ne-a dat nimeni niciun semn, nicio confirmare ca putem sa iesim. Deciziile le-am luat noi, noi ne-am salvat singuri, prin fortele noastre, prin puterea noastra."

De altfel, armata algeriana a atacat un convoi cu ostatici pe care teroristii au incercat sa-i scaota din In Amenas. Rezultatul: 35 de morti. Este singura informatie completa oferita de oficialii de acolo.

"Nu se pune problema sa avem ceva sa ne reprosam . Am actionat rapid, intr-o situatie complexa, complicata, sensibila. Trebuia sa luam o decizie in cateva minute si sa intervenim ca sa nu lasam teroristii sa ia in maini destinul intregii lumi, prin intermediul ostaticilor sau actelor de acest gen", a declarat Habib Chawki Hamraoui, ambasadorul Algeriei la Bucuresti.

In acelasi timp, ambasadorul Algeriei sustine ca s-a intervenit in interesul ostaticilor: "Cand intervenim, o facem ca sa salvam pe toata lumea. Daca putem, dupa aceea, de dragul politicii si mediului, sa salvam si copacii si animalele, o facem", mai spune ambasadorul.

CITESTE MAI MULT: Victor Ponta, despre al doilea roman mort: "Stiam de situatia sa dificila. Regret enorm acest lucru"

In acest moment se vorbeste despre 140 de ceateni straini din care 37 au fost ucisi. Tot atatia teroristi au sfarsit sub gloantele armatei: "Terifiant! Sa simti ca esti parasit de toata lumea, sa simti in orice moment ca poti sa fii impuscat. Incerc sa-mi revin, nu ma simt deloc bine..." - Liviu Floria.

TRUPURILE CELOR DOI ROMANI, DUSE LA SML PLOIESTI PENTRU NECROPSIE

Trupurile neinsufletite ale celor doi romani ucisi in Algeria, in atentatul terorist de la In Amenas, au fost transportate, marti, la Serviciul de Medicina Legala din Ploiesti, unde urmeaza sa fie supuse necropsiilor pentru stabilirea cauzelor mortii.

Cortegiul funerar cu trupurile celor doi romani ucisi in Algeria a fost escortat de la Aeroportul Militar Otopeni pana la Ploiesti de catre echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova.

Ulterior, trupurile neinsufletite ale lui Tiberiu Ionut Costache si Mihail Marius Bucur au fost transportate la sediul Serviciului de Medicina Legala (SML) Prahova, unde urmeaza sa fie efectuate necropsiile pentru stabilirea cauzelor mortii.

La sediul SML Prahova se afla si membri ai familiilor celor doi romani, dar si prieteni si fosti colegi.

Potrivit prefectului judetului Prahova, Marius Sersea, care a asteptat impreuna cu familiile sosirea trupurilor neinsufletite la aeroport, la Serviciul de Medicina Legala Prahova au fost deschise sicriele cu cadavrele celor doi romani, pentru a fi identificate de membrii familiilor.

Familiile asteapta finalizarea necropsiei pentru a putea prelua trupurile pentru inmormantare.

SEMNE DE INTREBARE DESPRE MODUL IN CARE AUTORITATILE ALGERIENE AU GESTIONAT CRIZA OSTATICILOR

In timp ce familiile victimelor isi plang mortii, apar semne de intrebare despre modul in care autoritatile algeriene au gestionat criza ostaticilor. Dincolo de maniera controversata prin care armata algeriana a preluat controlul situatiei, guvernul de la Alger e acuzat de lipsa de comunicare, chiar si acum, cand criza s-a incheiat.

Pe de alta parte, autoritatile algeriene au facut totusi un anunt astazi: toti cei 32 de teroristi au venit din nordul tarii vecine Mali, unde armata franceza lupta cu insurgentii islamisti. La Bucuresti, autoritatile isi pun deja problema implicarii mai active in lupta impotriva terorismului.

"Ce s-a intamplat initial in Algeria nu mai e timp de scutat trenbuie sa in implicam cu resurse in Algeria", spune Titus Corlatean.

Asadar, ministrul de externe considera ca Romania trebuie sa se implice in operatiunile antiteroriste din Mali fara intarziere. Premierul Victor Ponta si ministrul apararii sunt ceva mai temperati. Consiliul Suprem de Aparare a tarii a fost convocat abia peste doua saptamani.

Trimiterea de trupe ar angaja Romania intr-un razboi direct cu terorismul ceea ce ar putea duce la cresterea riscului producerii unor atentate chiar pe teritoriul tarii noastre. Franta bombardeaza doua saptamani Mali dupa ce factiuni preuspus teroriste si-au stabilit avanposturi in aceasta zona. Francezii, care au interese economice maojore in regiune, au anuntat ca vor sa opreasca inaintarea rebelilor in Nordul Africii.

CITESTE MAI MULT: Unul din cei 3 romani supravietuitori in Algeria: "Ne-am salvat singuri, am mers 35 km prin desert"

Presedintele tarii considera ca oricum situatia este deja grava. In timp ce romania trebuie sa decida daca trimite sau nu trupe in Mali, oficialii nostri sunt nemultumiti de felul in care Algeria a gestionat criza.

"Am cerut proiritzare pentru salvarea ostaticilor stiind ca acestia ataca direct pentru inlaturarea teroristilor", a declarat Titus Corlatean.

Nu s-a tinut cont de cererea Romaniei atata vreme cat putinele informatii arata ca armata algeriana a intervenit in forta pentru anihilarea teroristilor fara sa tina cont de ostatici. Asa actioneaza rusii spun analistii de politica externa. Acestia nu negociaza.

Articol recomandat de sport.ro
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
Citește și...
Victor Ponta: Nu am nimic de reprosat celulei de criza. Romanul dus la spital nu a putut fi salvat
Victor Ponta: Nu am nimic de reprosat celulei de criza. Romanul dus la spital nu a putut fi salvat

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca nu are de reprosat nimic celulei de criza de la MAE in privinta crizei ostaticilor, el sustinand totodata ca romanul dus la spital nu a putut fi salvat.

Floria: Cat am fost baricadat am schimbat mesaje cu un roman. Ultimul lui mesaj:
Floria: Cat am fost baricadat am schimbat mesaje cu un roman. Ultimul lui mesaj: "Sunt ostatic"

Liviu Floria, romanul care a reusit sa se salveze din atacul terorist din Algeria, spune ca in perioada in care a fost baricadat in biroul din complexul de la In Amenas a reusit sa schimbe mesaje prin telefon cu unul dintre romanii ucisi.

Presedintele Traian Basescu: Trebuie sa dam raspuns, ce ne asumam din ce s-a intamplat in Algeria?
Presedintele Traian Basescu: Trebuie sa dam raspuns, ce ne asumam din ce s-a intamplat in Algeria?

PROTV NEWS a transmis LIVE intalnirea anuala dintre presedintele Traian Basescu si ambasadorii acreditati la Bucuresti.

Recomandări
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște

Stabilirea calendarului pentru noi alegeri prezidențiale este una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat.

Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane
Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane

Trei sferturi de țară este în ghearele iernii, cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite.

Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI
Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI

17 pasageri ai unui avion elvețian care decolase din București cu destinația Zurich au fost răniți în urma unui incident grav. După o oră de zbor, aeronava s-a umplut cu un fum dens, iar pilotul a decis să aterizeze de urgență în orașul Graz din Austria.