Presedintele Traian Basescu: Trebuie sa dam raspuns, ce ne asumam din ce s-a intamplat in Algeria?

Ultima actualizare: 23-01-2013 06:48

PROTV NEWS a transmis LIVE intalnirea anuala dintre presedintele Traian Basescu si ambasadorii acreditati la Bucuresti.

In 2012, presedintele s-a intalnit pe 19 ianuarie cu ambasadorii, iar 2011, evenimentul avut loc in 20 ianuarie. Seful statului sustine anual un discurs in care defineste liniile de politica extrena ale Romaniei.

Intalnirea din acest an se desfasoara in contextul in care cinci romani au fost implicati in criza ostaticilor din Algeria, trei dintre ei fiind salvati, in timp ce doi au fost ucisi.

 

In discursul care a durat aproximativ 30 de minute, presedintele Traian Basescu a punctat obiectivele Romaniei pentru 2013: aderarea la Spatiul Schengen si includerea Romaniei in programul Visa Weaver. Acest lucru ar permite accesul romanilor ca turisti pe teritoriul Statelor Unite fara a solicita o viza, daca sederea nu depaseste 90 de zile.

Totodata, presedintele a solicitat sprijinul reprezentantilor europeni pentru ca Romania sa poata adera la Spatiul Schengen, mentionand ca tara noastra respecta in acest moment toate obligatiile prevazute in Tratat, inclusiv pe cele legate de securitatea frontierelor.

Un subiect sensibil ramane relatia cu Rusia, Traian Basescu apreciind ca intre Moscova si Bucuresti exista inca "umbra neincrederii" reciproce.

Pe agenda externa a lui 2013 se afla si eliminarea obligativitatii vizelor pentru romanii care vor sa mearga in Canada, dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Polonia sau sustinerea Turciei in procesul de aderare la Uniune. Intr-o nota ironica, Traian Basescu le-a garantat britanicilor ca romanii nu se vor muta in Anglia dupa 1 ianuarie 2014, cand expira restrictiile impuse Romaniei si Bulgariei pe piata muncii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO