Premieră în istoria Belgiei. Regele și-a exprimat regretul pentru atrocitățile din Congo

30-06-2020 11:47


regele philippe al belgiei

Regele Philippe al Belgiei a exprimat ”cele mai sincere regrete” pentru abuzurile comise în Congo în timp ce statul african era o colonie a Belgiei, scrie BBC.

Este pentru prima dată când un monarh belgian a făcut un asemenea gest în mod formal pentru faptele comise în fostele colonii. Mesajul a fost cuprins într-o scrisoare trimisă președintelui Felix Tshisekedi în ziua în care Congo a sărbătorit 60 de ani de la câștigarea independenței. 

”Acte de violenţă şi de cruzime au fost comise, care încă apasă asupra memoriei noastre colective”, a transmis Philippe, care domneşte din 2013.

Regele Belgiei amintește în scrisoare sa de ”episoade dureroase” și de un ”parteneriat privilegiat” între cele două țări. ”O să continui să lupt contra tuturor formelor de rasism”, a mai precizat monarhul, care consideră că ”discriminarea este încă atât de prezentă în societățile noastre”.

După moartea lui George Floyd, manifestațiile împotriva rasismului au cuprins și Belgia. Statuile regelui Leopold al II-lea au devenit ținta protestatarilor, iar multe dintre ele au fost înlăturate de oficialii locali.

Peste 10 milioane de africani au murit între 1885 și 1908, în timp ce munceau pe plantațiile controlate de regele Belgiei. Atrocitățile comise în Congo au fost semnalate de mai multe țări, iar Leopold al II-lea a renunțat la controlul direct asupra țării, devenite ulterior, în 1960, Republica Democratică Congo.

Muzeul Regal pentru Africa Centrală a fost modificat în urmă cu doi ani, cu o investiție de peste 65 de milioane de euro, pentru a include și informații despre suferințele provocate de regimul belgian în Congo, Rwanda și Burundi, a scris Los Angeles Times. Mai multe informații găsiți aici.

Sursa: M.I.

Tags: belgia, rege, scuze, congo,

VIDEO PROTVPLUS.RO