Avertismentul unui profesor de la Oxford după ce statuile unor personaje istorice au fost doborâte de protestatari
La funeraliile lui George Floyd, afro-americanul a cărui moarte brutală în custodia poliţiei a provocat un val de manifestaţii în toată lumea, s-au făcut auzite pledoarii impresionante, pentru "justiție rasială".
Până atunci, însă, apar şi exagerări. Mulți au pus gând rău statuilor, care amintesc de perioada statelor confederate, în America, ori de perioada colonială, în Europa. Iar vestitul film,'' Pe aripile vântului'' a fost retras de pe o cunoscută platformă, pe motiv că promovează o viziune blândă, asupra sclaviei.
Au fost 500 de persoane, inclusiv politicieni şi celebrităţi, la ceremonia funebră organizară la o biserică din Houston, oraşul natal al lui George Floyd, afro-americanul care a murit sufocat de un poliţist alb rasist.
Mai mulţi oameni s-au adunat în jurul bisericii în timpul ceremoniei de adio.
Joe Biden, oponentul preşedintelui Trump, în alegerile din noiembrie pentru Casa Albă s-a adresat printr-un mesaj video înregistrat.
Joe Biden: "Acum este timpul justiției rasiale. Acesta este răspunsul pe care trebuie să-l oferim copiilor noștri atunci când ne întreabă „de ce". Pentru că atunci când va exista dreptate pentru George Floyd, vom fi cu adevărat pe drumul cel bun către o justiție rasială în America."
Până când se va junge la ... "dreptate rasială", şi măsuri eficiente care să pună capăt discriminării se dărâma statuile din epoca statelor americane confederate, care - susţin militanţii - sunt simboluri ale rasismului şi sursa de dezbinare în comunităţi.
Avertismentul unui profesor de la Oxford
După ce statuia unui proeminent negustor de sclavi - dar donator generos pentru dezvoltarea oraşului Bristol - a fost dată jos de pe soclu, la Oxford a avut loc o demonstraţie pentru îndepărtarea unei alte statui din epoca imperialistă. E ruşinos să avem astfel de monumente coloniale şi să sărbătorim ceea ce am furat din Africa - a spus un protestatar.
Totuşi, istoria nu se poate schimba, avertizează un istoric şi profesor universitar de la Oxford
Professor Peter Frankopan, Universitatea din Oxford: "Trebuie să fim atenți la chestiuni sensibile de genul acesta. Nu doar că îndepărtăm o statuie sau un monument. Întregul imperiu, Marea Britanie în întregul său, universități, orașe, industrie, toate au fost clădite cu resurse și avuție luate din alte părți ale lumii."
De asemenea, o statuie - deja vandalizata - a fostului rege Leopold al II-lea, o figură controversată din istoria colonială a Belgiei, a fost înlăturată dintr-o piață din Anvers pentru a fi păstrată în depozitul unui muzeu local.
Definiţia cuvântului "rasism" va fi modificată
Pe de altă parte, dicţionarul de referinţă american Merriam-Webster a anunţat că va modifica definiţia cuvântului "rasism" la sugestia unei tinere femei de culoare care a dorit o mai bună reflectare a influenţei termenului asupra populaţiilor vizate.
Însă simţul măsurii se pierde uşor - în plină mişcare de protest contra rasismului şi a violenţelor poliţiei care vizează persoanele de culoare în Statele Unite.
Faimosul film "Pe aripile vântului", caracterizat de unii istorici "revizionist" - pentru că prezintă o imagine romantică a Sudului american şi o viziune blândă asupra sclaviei - a fost retras de pe platforma HBO.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: SUA, proteste, george floyd, statuie, rasism,
Dată publicare:
10-06-2020 20:07