Prăjitura care a fost scoasă din meniu pentru a evita un incident diplomatic. Ce au mâncat Macron și Jinping în Pirinei FOTO
O prăjitură a cărei rețetă provine din Crimeea a fost scoasă în ultima clipă din meniul servit marți în Pirinei președinților Emmanuel Macron și Xi Jinping, pentru a se evita un incident diplomatic.
O prăjitură ”rusă” cu praline, o specialitate din Pirinei - care făcea parte din meniul ales de către Éric Abadie, proprietarul unui restaurant din Trecătoarea Tourmalet, prietenul preşedintelui francez Emmanuel Macron - a fost înlocuită marţi cu o tartă cu afine - din motive diplomatice - la masa special pregătită în escapada personală în Pirinei în a doua zi a unei vizite de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping, dezvăluie Dépêche du Midi, citată de Le Figaro.
Desertul a fost înlocuit din cauza numelui sensibil în contextul geopolitic, iar un ”incident diplomatic” a fost evitat cu succes, scrie cotidianul francez.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi chinez Xi jinping au luat masa marţi, împreună cu soţiile lor, în Strâmtoarea Tourmalet.
Şeful statului francez a ales un cadru autentic şi intim, restaurantul la altitudine al prietenului său Éric Abadie, un cadru ideal pentru o abordare sinceră a unor subiecte spinoase, între care şi Războiul din Ucraina.
În meniu s-au aflat feluri specifice din Pirinei, alese de restaurator personal.
Ca aperitiv s-a servit ”garbure” - o supă tradiţională locală.
Apoi ”umăr de miel confit” cu jambon de porc negru din Bigorre, fasole din Tarbais şi ceapă.
A urmat un platou de brânzeturi Dominique Bouchait, iar ca desert băcătarul prevăzuse un produs de patiserie specific Béarnului şi Ţării Bascilor - ”le russe”.
Este vorba despre o pastă de biscuiţi cu migdale şi praline, o prăjitură originară din Oloron-Sainte-Marie, a cărei reţetă, potrivit legendei, provine din Crimeea.
Prăjitura din Crimeea a fost înlocuită cu o tartă de afine
Pudrată cu zahăr, ea aminteşte câmpiile înzăpezite din Rusia.
Casa Artigarrède, o patiserie de familie care deţine secretul reţetei din 1920, scrie pe site că François Mitterrand a introdus acest desert în bucătăria Palatului Élysée şi că succesorii acestuia, Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy, au oferit această prăjitură multor şefi de stat aflaţi în vizite oficiale.
Însă, într-un contextl geopolitic sensibil, pe fondul Războiului din Ucraina, acest desert extrem de apreciat de către Emmanuel şi Brigitte Macron a fost înlocuit cu o tartă cu afine, dezvăluie Dépêche du Midi.
”Eu am propus meniul (Palatului) Elysée în urmă cu câteva săptămâni”, declară restauratorul publicaţiei. Această din urmă specialitate din regiune, nu mai puţin savuroasă, a evitat o gafă, în contextul în care dosarul ucrainean este unul dintre punctele spinoase ale vizitei de stat a lui Xi Jinping.
China nu a anunţat niciodată în mod oficial că susţine Rusia împotriva Ucrainei şi afişează o neutralitate aparentă.
Beijingul denunţă însă amestecuri ale Occidentului şi îşi aprofundează tot mai mult cooperarea cu Moscova.
Sursa: News.ro
Etichete: emmanuel macron, Franta, vizita, xi jinping, meniu, prajituri, muntii pirinei,
Dată publicare:
07-05-2024 20:41