Prabusirea avionului EgyptAir: ramasite umane, scaune si valize, gasite in Marea Mediterana. Ce a surpins in larg un satelit

×
Codul embed a fost copiat

Ramasite umanem si resturi ale avionului EgyptAir, disparut joi noapte, deasupra Mediteranei, au fost gasite vineri dimineata, in largul orasului Alexandria.

In acest timp, expertii speculeaza frenetic despre posibilele cauze al catastrofei. Cum nu exista deocamdata prea multe indicii concludente, recuperarea cutiilor negre este esentiala.

"O mana, doua scaune si cateva valize" au fost gasite in aceasta dimineata, la 8 kilometri sud de punctul in care zborul MS804 a disparut de pe radar. Anuntul a fost facut la pranz de responsabili militari egipteni. Locul respectiv este situat la 290 de km in largul Alexandriei.

De joi dimineata, vase si avioane egiptene, grecesti si americane scruteaza apele Mediteranei in cautarea epavei, intre insula Creta si litoralul egiptean.

Michael Goldfarb, fost responsabil al Agentiei Americane pentru Aviatie: "Daca resturile sunt rasfirate intr-o zona restransa, atunci probabil avionul s-a prabusit ca un bolovan in mare. Daca, in schimb, zona este extinsa, atunci se poate presupune mai degraba explozia unei bombe".

Citește și
analiza
Analiza Catalin Radu Tanase in cazul aeronavei EgyptAir: "Primele indicii duc catre ipoteza unei bombe sau a unui kamikaze"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Pentru investigatori, asemenea indicii sunt importante, intrucat deocamdata nu se profileaza nici o ipoteza categorica despre cauza prabusirii avionului.

In cautarea raspunsurilor, anchetatorii reiau firul evenimentelor. La ora 23.09, ora Parisului, avionul a decolat de pe aeroportul Charles de Gaulle. A intrat in spatiul aerian al Greciei la ora 01.24, si a comunicat inca o data cu turnul de control. Pilotul parea bine dispus si le-a multumit controlorilor de trafic. Insa aproape de ora 2 si jumatate, apar primele semne de intrebare. In ciuda apelurilor turnului de control, pilotii nu mai raspund. Iar dupa doua minute, avionul face cateva viraje bruste, pierde altitudine si dispare de pe radar.

Mike Morell, corespondent CBS pe probleme de securitate: "Cred ca sunt doua posibilitati- o bomba, care a fost plasata undeva in Africa de Nord, unde avionul efectuase un zbor in timpul zilei, fie o bomba plasata la Paris. Sau cineva din avion - pilotul sau copilotul, care s-a radicalizat si a prabusit avionul."

Insa mai multi oficiali americani au declarat ca analizarea imaginilor din satelit NU confirma producerea vreunei exoplozii la bord.

A fost totusi avionul sabotat in vreun fel? O intrebare cu atat mai legitima cu cat, in ultimele luni, catorva zeci de angajati ai aeroportului parizian li s-au revocat autorizatiile de securitate, din cauza suspiciunii unor legaturi cu islamisti.

Max Foster, corespondent CNN: "Ar fi teribil daca s-ar dovedi ca un dispozitiv exploziv a fost plasat in avion aici pe aeroportul Charles de Gaulle. Si asta pentru ca masurile de securitate erau la un nivel fara precedent, inaintea Campionatului European de Fotbal. Acum se fac o multime de verificari in legatura cu persoanele care au avut acces la avion: angajatii de la sol, personalul navigant ori pasagerii".

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Surse: "Bucati din aeronava, cadavre si bagaje, descoperite la 8 km de locul unde avionul EgyptAir a disparut de pe radare"
Televiziunea de stat egipteana: Armata a descoperit resturi din avionul EgyptAir la 290 km nord de Alexandria
Pentagon: Analizele imaginilor din satelit efectuate de SUA nu contin indicii privind o explozie
Nicio grupare terorista nu a revendicat responsabilitatea prabusirii avionului

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DE VINERI, 20 MAI 2016

UPDATE 21:45 Anchetatorii francezi verifica masurile de securitate suplimentare implementate pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle pentru a depista daca s-a strecurat vreo greseala care sa confirme ipoteza unui atentat terorist in cazul aeronavei EgyptAir, prabusita fara explicatie pe fundul Marii Mediterane, scrie France 24.

Verificarile au loc desi autoritatile aeroportuare au retras cateva sute de badgeuri de securitate, care le permite accesul angajatilor in toate zonele aeroportului, dupa ultimele atentate teroriste.

UPDATE 17:50 Un satelit european a identificat o pata de ulei care se extinde pe aproximativ 2 kilometri, in zona in care avionul Airbus A320 a disparut in Mediterana, a anuntat Agentia Spatiala Europeana. Deocamdata, autoritatile nu pot afirma cu certitudine daca pata provine de la prabusirea avionului.

UPDATE 16:35 Apare o noua problema in recuperarea epavei zborului MS 804. Zona in care au fost descoperite mai multe resturi, precum si urme de combustibil pe suprafata apei ar putea fi una dintre cel mai greu de explorat din Marea Mediterana, din cauza adancimii apei, care ajunge pana la aproximativ 4500 de metri adancime.

UPDATE 15:00 Ramasite umane, scaune si valize, gasite in Marea Mediterana dupa prabusirea avionului EgyptAir

Primele resturi gasite ale avionului EgyptAir prabusit joi in Mediterana, in timpul zborului Paris-Cairo, sunt 'un membru de om, doua scaune si una sau mai multe valize', la sud de locul in care a fost pierdut semnalul aparatului, a anuntat vineri ministrul elen al apararii, Panos Kammenos, intr-o scurta conferinta de presa la Atena, transmit AFP si Reuters.

Oficialul grec a precizat ca informatiile i-au fost furnizate de autoritatile egiptene, care coordoneaza operatiunile de cautare in jurul locului unde se presupune ca avionul s-a prabusit in mare, cu 66 de persoane la bord, intre insula Creta si litoralul egiptean. Conform ministrului Kammenos, autoritatile de la Atena nu pot specula cu privire la motivele prabusirii avionului. El a repetat ca radarele grecesti au detectat viraje bruste in traiectoria aparatului, care s-a prabusit de la altitudinea la croaziera pana la 15.000 de picioare, disparand apoi de pe aparate.

UPDATE 13:30 Marina egipteana cauta vineri in mare, la aproximativ 290 de kilometri in largul orasului Alexandria, inregistratoarele de date ale zborului MH804 si a recuperat deja bunuri apartinand pasagerilor, a anuntat armata intr-un comunicat, relateaza Reuters.

UPDATE 13:05 Fragmentele de avion si bunurile personale gasite de armata vor fi analizate de anchetatori, anunta oficiali egipteni

Reprezentanti ai aeroportului de la Cairo au anuntat vineri ca vor analiza fragmentele de avion si bunurile personale pe care armata a anuntat ca le-a gasit la 290 de kilometri nord de Alexandria, relateaza News.ro, citand The Associated Press. Echipele de cautare se concentreaza sa gaseasca cutiile negre ale avionului, relateaza The Telegraph.

UPDATE 13:00 BBC noteaza ca exista o "gaura" de 50 de minute intre ultimele comunicatii ale pilotilor cu turnul de control si momentul in care avionul a disparut de pe radare.

UPDATE 12:50 O jurnalista de la Times, Anthee Carassav, confirma pe Twitter citand Ministerul Apararii din Grecia ca au fost descoperite cadavre ale pasagerilor, resturi ale aeronavei si bagaje la "8 km de locul unde zborul MS804 a disparut de pe radare."

UPDATE 12:10 Televiziunea de stat egipteana: Armata a descoperit resturi din avionul EgyptAir la 290 km nord de Alexandria

Armata egipteana a gasit la 290 km nord de orasul de coasta Alexandria bucati din avionul EgyptAir care s-a prabusit joi, informeaza televiziunea de stat egipteana, preluata de Reuters si DPA. Potrivit sursei citate, marina militara egipteana efectueaza cautari in zona pentru a gasi cutiile negre, in conditiile in care au fost gasite deja unele dintre obiectele apartinand pasagerilor.

"Avioane si nave apartinand armatei au gasit bunuri personale ale pasagerilor si fragmente din aeronava la 290 kilometri nord de Alexandria", precizeaza armata intr-un comunicat, citat de AFP. BBC scrie ca EgyptAir a confirmat informatia pentru postul britanic. The Associated Press precizeaza ca acest comunicat a fost postat pe pagina de Facebook a generalului de brigada Mohammed Samir, un purtator de cuvant al armatei egiptene.


UPDATE 12:00 Ministri francezi: Nu exista absolut niciun indiciu cu privire la cauzele prabusirii

Ministrii francezi de Externe Jean-Marc Ayrault si al Transporturilor Alain Vidalies au declarat vineri ca, pana in prezent, nu exista "vreun indiciu" cu privire la cauzele prabusirii in Marea Mediterana, joi, a avionului EgyptAir care efectua zborul MS804 pe ruta Paris-Cairo, relateaza News.ro, citand The Associated Press.
Ayrault a declarat vineri pentru postul France 2 ca nu exista "absolut niciun indiciu" cu privire la cauzele catastrofei.Potrivit AFP, seful diplomatiei franceze a anuntat o reuniune a reprezentantilor statului si familiilor victimelor sambata, la Quai d'Orsay.  Vidalies a declarat pentru postul France-Info ca "nicio ipoteza nu este favorizata" in acest stadiu si a indemnat la "cea mai mare prudenta".Un avion francez de vanatoare de tip Falcon ajuta la cautarea epavei avionului egiptean. Parisul poate oferi, de asemenea, echipament de cautare subacvatic si experti, a mai anuntat Vidalies.

UPDATE 10:00 Pentagon: Analizele imaginilor din satelit efectuate de SUA nu contin indicii privind o explozie

Analizele efectuate de catre SUA ale imaginilor din satelit nu au produs pana acum niciun indiciu ca la bordul avionului EgyptAir prabusit joi in drum spre Cairo s-ar fi produs o explozie, au declarat oficiali din mai multe agentii americane pentru Reuters.Oficialii citati, care au facut declaratii sub protectia anonimatului, au afirmat ca aceasta concluzie este rezultatul unei examinari preliminare a imaginilor si au recomandat prudenta in privinta informatiilor din media conform carora SUA cred ca prabusirea a fost provocata de explozia unei bombe. SUA nu au exclus inca nicio cauza posibila pentru prabusirea avionului, inclusiv defectiunea tehnica, terorism sau un act deliberat al pilotului sau al echipajului, au mai declarat oficialii citati.

UPDATE 09:00 Operatiunile de cautare a avionului EgyptAir in Marea Mediterana continua

Operatiunile de cautare a Airbusului A320 apartinand EgyptAir care efectua o legatura intre Paris si Cairo si care s-a prabusit joi in largul unei insule grecesti, cu 66 de persoane la bord, contina vineri, dupa ce autoritatile egiptene au evocat un posibil act terorist, relateaza News.ro, citand AFP. Presedintele Comitetului grec pentru securitate aeriana Athanassios Binos a declarat pentru AFP ca fragmentele gasite pana in prezent in zona din apropierea punctului in care s-ar fi prabusit zborul MS804 "nu provin de la un avion". Ministrul egiptean al Aviatiei Civile a apreciat, cu prudenta, ca aceasta situatie ar putea "sugera ca probabilitatea (...) unui atac terorist este mai ridicata decat a unei defectiuni tehnice" in explicarea disparitiei aeronavei. "Insa nu vreau sa trag concluzii pripite", a declarat Sherif Fathi joi pentru AFP. Presedintele francez François Hollande declara anterior ca "nicio ipoteza" nu este "indepartata" sau "privilegiata".

"S-ar putea spune ca este inca un atac terorist. Avionul a decolat de la Paris. Cand vom fi duri, inteligenti si vigilenti? Mare ura si boala!", a reactionat candidatul republican la Casa Alba Donald Trump intr-un mesaj postat pe Twitter. Evocarea imediata a unui posibil atentat face presa franceza sa se intrebe vineri despre patrunderea terorismului in viata privata si in mintile oamenilor. Parisul a anuntat ca trei anchetatori francezi si un consilier tehnic de la Airbus au plecat catre Cairo pentru a participa la anchete.

UPDATE 08:00 Hillary Clinton: E un act terorist

Hillary Clinton a spus joi ca disparitia avionului A320 al companiei EgyptAir in Marea Mediterana este probabil un act “terorist”, relateaza AFP. “Se pare ca este vorba de un act de terorism”, a estimat Clinton, intr-un interviu difuzat la postul de televiziune CNN, in conditiile in care cauzele prabusirii aparatului de pe ruta Paris-Cairo, cu 66 de persoane la bord, nu au fost inca elucidate.“Evident, ancheta urmeaza sa stabileasca modul exact (al producerii catastrofei)”, a adaugat fosta sefa a diplomatiei americane. “Dar, inca o data, aceasta sctoate in evidenta amenintarile cu care ne confruntam din partea organizatiilor teroriste”, a mai spus Hillary Clinton, favorita pentru a fi nominalizata de democrati drept candidat pentru prezidentialele din noiembrie.

UPDATE 07:30 Nicio grupare terorista nu a revendicat responsabilitatea prabusirii avionului

In ciuda unor informatii neverificate oficial, preluate de presa internationala citand ca sursa diverse site-uri jihadiste, pana in aceasta dimineata nicio gruparea terorista nu a revendicat responsabilitatea prabusirii avionului, relateaza The Guardian.

UPDATE 07:20 Presedintele Al-Sisi cere "intensificarea cautarilor" pentru a gasi "resturile"

Presedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a lansat un apel la "intensificarea cautarilor" pentru "a gasi resturile avionului" companiei EgyptAir care s-a prabusit in Marea Mediterana cu 66 de persoane la bord, anunta AFP. Intr-un comunicat al presedintiei, Abdel Fattah al-Sisi a indemnat "toate aparatele statului implicate, inclusiv Ministerul Aviatiei Civile (...), marinei si armatei aerului sa isi intensifice operatiunile de cautare" pentru "a gasi resturile avionului", relateaza Agerpres.

UPDATE 07:00 Vicepresedintele EgyptAir : Epava avionului EgyptAir dat disparut nu a fost gasita

Vicepresedintele EgyptAir Ahmed Adel a revenit asupra declaratiei pe care a facut-o compania si a anuntat joi seara, la CNN, ca fragmentele gasite in largul Insulei Karpathos nu provin de la zborul MS804, care a disparut de pe ecranele radarelor joi dimineata. "Ne corectam cu privire la gasirea epavei, pentru ca ceea ce am gasit nu face parte din avionul nostru. Astfel incat cautarea continua", a declarat Adel in emisiunea "The Lead with Jake Tapper". El a precizat ca EgyptAir nu este implicata in operatiunile de cautare si ca primeste informatii de la autoritatile elene si armata egipteana, insa nu a oferit detalii despre fragmentele gasite in mare sau despre modul in care a primit informatia anterioara. Compania egipteana a anuntat anterior, intr-un mesaj in araba postat pe Twitter, "descoperirea unor fragmente care ar putea fi ale zborului MS804"La bordul avionului se aflau 56 de pasageri si zece membri ai echipajului si de securitate, relateaza News.ro.

Ce se cunoaste pana in acest moment despre prabusirea avionului EgyptAir

Nu au fost gasite inca ramasite avionului EgyptAir, disparut joi deasupra Mediteranei, la cateva ore dupa ce decolase de la Paris, cu destinatia Cairo. Compania aeriana egipteana a rectificat anuntul initial, in care afirma ca au fost reperate bucati de plastic si veste de salvare din Airbus-ul cu 66 de oameni la bord. E mai probabil sa fi fost un atac terorist decat o defectiune tehnica grava - spun expertii in aviatie. Vase si avioane cauta epava Airbusului egiptean care s-ar fi prabusit in Mediterana, undeva in largul insulei grecesti Karphatos.

Ministrul francez de externe: "Prioritatea este gasirea avionului, localizarea exacta a locului unde se afla. Astfel s-a format o coalitie ad-hoc, Egipt, Franta, Grecia, Statele Unite. Toate acestea tari au trimis vase sau avioane".

Investigatorii greci spun ca bucatile de plastic si vestele de salvare reperate joi NU provin din avionul disparut, care decolase de la Paris cu destinatia Cairo. Oficialii egipteni se grabisera sa anunte ca resturile provin de la MS804, dar au retractat ulterior. Pe de alta parte, anchetatorii examineaza imaginile de la camerele de supraveghere de la aeroportul Charles de Gaulle, mai ales din zona de procesare a bagajelor. De asemenea este investigata marturia unui capitan de vapor comercial care a anuntat ca ar fi vazut "o flacara pe cer" la aproximativ 210 kilometri de insula Kapathos.

Potrivit oficialilor greci, avionul a facut cateva miscari extrem de ciudate, inainte sa dispara sub altitudinea de 3.000 de metri, pana la care bat radarele civile. Avionul a virat stanga brusc, la 90 de grade, ca si cum cineva ar fi smucit mansa pilotului. Apoi, a virat brusc dreapta, de parca altcineva incerca sa redreseze Airbusul. Intoarcerea spre drepata este de 360 de grade, timp in care aparatul coboara brusc 7.000 de metri, adica intrase in vrie, o miscare violenta in spirala. In final se face praf la impactul cu marea.

La 2.30 dimineata, zborul MS804 iese din spatiul aerian al Greciei. La 11.000 de metri altitudine si avand o viteza de aproape1.000 de kilometri pe ora, Airbusul dispare de pe radare. Fara ca pilotul sa transmite vreun SOS, ceea ce s-a intamplat a fost brusc, catastrofal. Ori pilotul s-a sinucis, ori unul din politistii aerieni inarmati a comis atentatul ori la bord era o bomba, plasata cel mai probabil, inca de la Cairo. Baliza de localizare a avionului a inceput sa emita dupa doua ore.

Initial, un oficial al companiei aeriene a declarat ca avionul a emis un mesaj SOS cu 10 minute inainte sa dispara de pe radar, insa aceasta informatie a fost dezmintita de armata egipteana. Faptul ca pilotii nu au avut timpul sa trimita un SOS sugereaza ca la bord s-a produs un incident brutal spun expertii in aviatie. Emitatorul radio in caz de catastrofa a emis primele semnale ELT dupa doua ore de la disparitia zborului MS804

Un alt avion Egypt Air, care a decolat de pe aeroportul parizian Charles de Gaulle, a dus familiile victimelor la Cairo, unde asteapta - cu durere in suflet - orice veste legata de soarta celor dragi. Si la Aris, intr-un hotel de langa aeroport, a fost instituit un centru de sprijin, unde rudele victimelor pot discuta cu psihologi, medici, si reprezentanti ai guvernului si serviciilor sociale.
 

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Tragedia in care a fost implicat un avion EgyptAir, in urma cu 17 ani. Toti pasagerii de la bord au murit
Tragedia in care a fost implicat un avion EgyptAir, in urma cu 17 ani. Toti pasagerii de la bord au murit

Zborul EgyptAir 990 circula pe ruta Los Angeles – Cairo, cu escala la New York. In 31 octombrie 1999, aeronava s-a prabusit aproape de coasta estica a Statelor Unite, iar toti cei 217 pasageri au murit.

Analiza Catalin Radu Tanase in cazul aeronavei EgyptAir:
Analiza Catalin Radu Tanase in cazul aeronavei EgyptAir: "Primele indicii duc catre ipoteza unei bombe sau a unui kamikaze"

Timp de doua ore cat a zburat Airbusul A320 al EgyptAir pana a ajuns deasupra Mediteranei pilotul si copilotul nu au dat niciun semnal SOS. Este forte important de mentionat ca la bordul aeronavei se aflau trei politisti sub acoperire, inarmati.

EgyptAir anunta ca resturile gasite NU apartin de fapt cursei MS804. Principala ipoteza luata in calcul: act terorist
EgyptAir anunta ca resturile gasite NU apartin de fapt cursei MS804. Principala ipoteza luata in calcul: act terorist

O noua catastrofa aviatica seamna groaza. Un avion EgyptAir a disparut fara urma in Mediterana, cu 66 de suflete la bord.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.