Povestea unui mozaic realizat pentru împăratul Caligula. A zăcut pe fundul apelor, apoi a devenit măsuță de cafea

Dată publicare: 12-03-2021 09:12
Dată actualizare: 12-03-2021 12:16


Un mozaic antic, realizat special pentru împăratul roman Caligula, a fost prezentat zilele trecute pentru prima oară după mulți ani într-un muzeu italian. Opera de artă are o poveste neobișnuită.

Cu aproape 2.000 de ani în urmă a ajuns pe fundul unui lac, a fost găsită după secole, a dispărut din nou, a fost transformată într-o măsuță de cafea și redescoperită în casa unei colecționare de artă, în urmă cu câțiva ani, în New York.

Mozaicul de 1,5 metri pătrați a fost scos din adâncurile lacului Nemi din sudul Romei la sfârșitul secolului 19. Făcea parte din puntea unei galere de ceremonie, luxos decorată, construită special pentru împăratul Caligula, în anul 40 după Hristos.

Pietrele roșii sunt din celebrul porfir, preferatul împraților romani.

Alberto Bertucci, primar al Nemi: "Aceste galere erau ca niște clădiri, nu trebuiau să navigheze, dar confirmă măreția acestui împărat, care a vrut să scoată în evidență grandoarea metodei sale de a conduce Imperiul Roman prin aceste nave."

Nu se știe cum a ajuns mozaicul în posesia unor persoane private și în ce circumstanțe, dar într-un final a fost cumpărat de o comerciantă de antichități din New York și de soțul ei italian, care au trimis inestimabila operă în Statele Unite și au transformat-o într-o măsuță de cafea. Expertul italian care a dat de urma mozaicului spune că a aflat de el printr-o întâmplare, la o lansare de carte în New York.

Dario Del Bufalo: "Aveam mulți oameni pe lângă mine în timpul sesiunii de autografe. Tocmai deschideam cartea, când cineva a văzut o poză făcută mozaicului în anii '60. Stăteau de vorbă și spuneau "ăsta e mozaicul lui Helen, e mozaicul lui Helen".

Femeia în cauză, Helen Fioratti, a fost anchetată de procurorii americani în urmă cu mai bine de trei ani. Femeia le-a spus că a cumpărat opera de artă de bună credință, de la o familie aristocratică italiană.

Paolo Salvatori, Departamentul arheologic al carabinierilor italieni: "Am reușit să dăm de urma colecționarei, o femeie cu origini italiene, care locuiește acum în Manhattan, New York. După anchetă, procurorul districtual a confiscat mozaicul."

Într-un final, autoritățile americane au cedat mozaicul Italiei, iar acum e expus la Muzeul Navelor Romane de lângă Roma.

Potrivit carabinierilor italieni, aproximativ 8.000 de obiecte de artă au fost scoase ilegal din Italia în timpul Celui de-al doilea Război Mondial.

În ultimii ani, oficialii italieni au depus eforturi susținute ca să recupereze mare parte din acest patrimoniu cultural.

Tags: caligula, mozaic,


VIDEO PROTVPLUS.RO