Povestea unei familii dintr-un cartier din estul Ucrainei lipsit de energie electrică. „Nu există lumină, e înfricoșător”

Curent Ucraina
IMAGO

După bombardamentele Rusiei asupra rețelei electrice, penele de curent sunt imprevizibile, iar casa unei familii din estul Ucrainei este tot mai rece și întunecată.

Când Alina Trebushnikova s-a trezit joi dimineață, lumina era aprinsă și știa că ziua a început deja prost. Curentul din cartierul ei, Novomoskovsk, fusese dat în miez de noapte, iar asta însemna că nu va mai fi pornit pentru mult timp. Drept urmare, căsuța ar urma să fie mai rece și mai întunecată pentru o mare parte din zi, scrie The Guardian.

În Ucraina se întunecă acum la ora 16, iar temperaturile scad sub zero grade după căderea nopții. Săptămâna viitoare este de așteptat un îngheț profund, iar zilele se vor scurta și mai mult, acesta fiind un semn că ucrainenii se apropie de cea mai grea iarnă de după cel de-al doilea Război Mondial.

Soțul Alinei, Oleksii, este plecat la slujba lui în construcții și se întoarce mereu după ce se lasă întunericul. Cei doi băieți ai lor, Ilia în vârstă de nouă ani și Yakov, cu trei ani mai mic, se aflau acasă la părinții Alinei, care au o sobă pe lemne, independentă de capriciile rețelei electrice.

„Sunt împotriva lui Putin”

Alina are 31 de ani și locuiește în Novomoskovsk de la șapte ani, de când părinții ei s-au mutat dintr-un bloc din Dnipro, pentru a locui mai „aproape de pământ”, așa cum spuneau ei. Acum își petrece majoritatea zilelor singură cu Polina, născută în urmă cu trei luni, în timp ce face mâncare pentru familia, deseori în lipsă de lumină, căldură sau ingrediente.

Citește și
drona
O nouă dronă doborâtă în Belarus la graniţa ucraineană
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Există gaz cu care poate să gătească, iar Alina alege să facă, de obicei, cina în mijlocul zilei, când este suficientă lumină pentru a vedea ce face. După apusul soarelui, lumina lor este reprezentată de un mic șir de lumini decorative pe baterie pe care soțul ei le-a instalat în casă.

Joi, Alina a pregătit borș și orez cu puțină carne. Cât timp avea să dureze asta, nu putea spune, dar ceea ce știe sigur este că războiul nu se va sfârși curând. Între timp, familia ei trebuie să reziste.

Se spune că o femeie ucraineană poate opri un cal în loc”, a spus ea zâmbind. „Trebuie să fie un munte pentru soțul și copiii ei”.

Înainte de cele mai recente bombardamente cu rachete rusești de săptămâna trecută, a existat cel puțin o anumită predictibilitate cu privire la curentul electric. Lumina se aprindea timp de patru ore și apoi se stingea timp de patru ore. Dar de când ultima salvă de rachetă a lui Vladimir Putin a lovit rețeaua electrică a Ucrainei pe 23 noiembrie, a existat mai puțin curent electric, care durează trei sau patru ore, și vine la întâmplare. În unele dimineți, Alina s-a trezit și a descoperit că lumina a fost dată și luată în aceeași noapte.

Partea din Novomoskovsk în care locuiește familia Trebushnikova a fost odinioară un sat. Este un cartier de căsuțe cu un singur etaj, cu pereți și garduri care împrejmuiesc grădinile mici și aleile de pământ.

„Nu înțeleg de ce se întâmplă asta
”, a spus Alina. „Sunt împotriva lui Putin, dar nu sunt împotriva rușilor. Am multe rude în Rusia – tatăl meu era din Rusia – și ei spun că mă susțin”.

„Nu există lumini și este înfricoșător”

Sistemul de încălzire funcționează pe gaz, iar familia are gaz, dar este nevoie de energie electrică pentru a pompa apa caldă prin conducte, iar atunci când se întrerupe curentul, conductele încep să se răcească. În efortul de a păstra cât mai multă căldură posibil, familia a acoperit toate ferestrele cu pături, dar asta nu face decât să întunece și mai mult locuința.

Vecinii au un generator, dar a costat aproximativ 50.000 de grivne (1.110 de lire sterline), prea mult pentru o familie care trăiește cu un singur venit, mai ales când adaugi și costul benzinei.

Orașul a rămas fără curent timp de 24 de ore după atacul din 23 noiembrie, iar Alina, Ilia și Polina s-au îmbolnăvit. Polina a avut o infecție toracică în weekend, care a devenit severă în miezul nopții, dar ambulanța nu a venit. „Du-ți singur copilul la spital”, i-au spus Alinei, dar asta ar fi însemnat încălcarea ordinului de restricție. Nu au avut de ales decât să stea acasă, iar după o noapte cruntă, Polina și-a revenit.

La mijlocul după-amiezii de joi, Ilia și Yakov s-au întors de la părinții Alinei, împreună cu fratele ei de 14 ani, Oleksii. „Îl sun când se întunecă, nu există lumini și este înfricoșător”, a spus ea. „El este protectorul meu”.

Nu a existat școală de luni de zile. În teorie, există cursuri online, dar asta este relevant doar dacă ai un computer sau un smartphone, ceea ce băieții familiei Trebushnikova nu au. În orice caz, nici școlile nu mai au nicio putere. Oleksii merge în clasă pentru a-și lua temele pentru acasă și încearcă să le lucreze cu ajutorul manualelor și al părinților săi. Nu există predare.

Chiar dacă școala ar fi deschisă, mi-ar fi prea frică să-i las pe băieți să plece”, a spus Alina. Ultima dată când o rachetă a aterizat aproape de ei, toate ferestrele s-au cutremurat și băieții au fost îngroziți.

Școala nu are pivniță sau adăpost”, a explicat ea. „Când ar suna sirenele raidului aerian, nu aș ști ce se întâmplă cu ei”.

Oleksii, fratele Alinei, este înalt, slab și matur pentru 14 ani. A spus că îi este dor să aibă prieteni cu care să vorbească la școală și își petrece timpul plimbându-l pe Knopa, micul lui câine alb-negru al familiei.

Lui Ilia, cel mai mare dintre copii, îi lipsesc colegii de clasă. Joacă cărți cu Yakov, fratele mai mic, iar singurul lucru de care se bucură acum este atunci când se pornește curentul.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Analiză The Guardian: Tacticile distructive ale Rusiei în Ucraina nu fac decât să-i expună şi mai mult slăbiciunea
Analiză The Guardian: Tacticile distructive ale Rusiei în Ucraina nu fac decât să-i expună şi mai mult slăbiciunea

Noua strategie rusă de a viza infrastructura ce aduce lumină, căldură şi apă în milioane de case ucrainene dezvăluie propria slăbiciune a Rusiei şi disperarea sa în faţa unei rezistenţe ucrainene sfidătoare, se arată într-o analiză marca The Guardian.

O nouă dronă doborâtă în Belarus la graniţa ucraineană
O nouă dronă doborâtă în Belarus la graniţa ucraineană

Armata belarusă a doborât joi încă o dronă la frontiera cu Ucraina, a treia de la începutul lunii noiembrie, au anunţat autorităţile de la Minsk.

Campania de atacuri ce vizează ambasadele ucrainene din toată lumea s-a agravat. Cine ar fi vinovat
Campania de atacuri ce vizează ambasadele ucrainene din toată lumea s-a agravat. Cine ar fi vinovat

„Când și în ce condiții negociem pacea pentru Ucraina”? Par să fie întrebările la ordinea zilei în cancelariile occidentale. Pentru Joe Biden, retragerea Rusiei din Ucraina este condiție obligatorie înaintea oricăror discuții.

Olaf Scholz l-a îndemnat pe Vladimir Putin să găsească o soluţie diplomatică la războiul din Ucraina „cât mai curând posibil”
Olaf Scholz l-a îndemnat pe Vladimir Putin să găsească o soluţie diplomatică la războiul din Ucraina „cât mai curând posibil”

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat loviturile aeriene ruseşti împotriva infrastructurii civile din Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice de o oră pe care a avut-o vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

 

Turcia se aşteaptă la o „imagine clară” asupra războiului din Ucraina până în primăvară
Turcia se aşteaptă la o „imagine clară” asupra războiului din Ucraina până în primăvară

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat, vineri, că se aşteaptă la o „imagine clară” asupra războiului din Ucraina până în primăvară.

 

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.