În Rusia, atmosfera de sărbători este umbrită de războiul purtat în Ucraina. Familiile primesc vești dureroase de pe front
„Discuțiile de pace pentru care insistă Kremlinul ar putea fi folosite de Vladimir Putin pentru a-și reface armata, înainte de a relansa atacurile”, avertizează ministrul britanic de Externe.
Răgazul obținut printr-un eventual armistițiu riscă să fie folosit de Moscova pentru a antrena mai mulți soldați și a produce mai multă muniție, atrage atenția oficialul. Semnalul de alertă confirmă temerile Kievului și coincide cu discuțiile tot mai insistente despre oportunitatea inițierii unor negocieri între ruși și ucraineni.
„Ne vom așeza la masa negocierilor doar după ce Rusia se retrage complet de pe teritoriul nostru”, a repetat șeful diplomației de la Kiev, într-un interviu acordat CNN.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor Externe al Ucrainei: „Dacă cineva, oricine, e gata să stea la masă și să negocieze cu Putin pe la spatele nostru, asta ar fi o problemă. Dar, dacă precondiția oricărei discuții este retragerea armatei ruse din Ucraina și restabilirea integrității noastre teritoriale, atunci suntem ok cu asta”.
Matthew Chance: „Credeți că există vreo posibilitate, vreun indiciu în favoarea unei faze preliminare a unui proces de pace? Există ceva care vă dă speranțe în acest sens”?
Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor Externe al Ucrainei: „Nu, mai ales că anticipăm un nou val masiv de rachete rusești, cu obiectivul de a nimici complet sistemul energetic. Nu cred că o țară ar face asta dacă ar fi dornică de pace. Și, cât timp Putin preferă războiul, preferăm să luptăm și să-l zdrobim pe front”.
Doar, aparent, în altă ordine de idei, americanii au prezentat noul bombardier strategic stealth B-21 Raider, un aparat capabil să opereze fără echipaj şi să efectueze lovituri atât convenționale cât și nucleare cu rază lungă de acţiune.
Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: „Nici măcar celor mai sofisticate sisteme anti-aeriene nu le va fi la îndemână să detecteze B21 pe cer. Acest bombardier va fi capabil să ne apere țara de arme care nici măcar n-au fost încă inventate. O spunem răspicat potențialilor inamici, riscul și costurile unei agresiuni împotriva Americii vor întrece de departe orice câștig posibil”.
Pentagonul intenţionează să cumpere cu cel puţin o sută de exemplare din acest avion, conceput de grupul industrial Northrop Grumman să devină un element-cheie al „triadei nucleare” americane, compusă din rachete şi bombe ce pot fi lansate de pe uscat, de pe mare şi din aer. Un bombardier comandat de armata americană după multe decenii costa șapte sute de milioane de dolari, iar multe dintre caracteristicile sale tehnice rămân secrete.
Rușii refuză să vorbească cu jurnaliștii occidentali
Cât despre tabăra rusă, în acest an, atmosfera de sărbători este umbrită de războiul purtat în Ucraina. Lesne de înțeles, din moment ce în jur de 100.000 de familii ruse au primit vești proaste despre fiii, soții ori tații morți sau răniți grav în Ucraina. Nici mobilizarea din august a 300.000 de rezerviști n-a schimbat cursul războiului pentru ruși.
Valentina: „Nu cred că „operațiunea specială” merge prea bine, ca să folosesc un eufemism. Avem pierderi foarte mari. Nu știu care e obiectivul operațiunii speciale, dar e clar că nu-l atingem”.
Alți moscoviți refuză să răspundă jurnaliștilor occidentali de teama unor repercusiuni, ori declamă frazele prefabricate agreate de regimul Putin.
Bărbat: „E întrebare provocatoare. Nu vreau să răspund. Cât timp este în desfășurare, n-aș comenta nimic, pentru că toți îl sprijinim pe președintele Federației Ruse”.
Putin cere răbdare, promițând, din nou și, probabil zadarnic, o întorsătură favorabilă pentru Moscova, dar nici măcar propaganda nu poate ascunde faptul că economia rusă șchioapătă și încep penuriile.
Kirill: „Firește, multe dintre produsele cu care am crescut, au dispărut de pe piață, dar viața merge mai departe. Trebuie să ne adaptăm cumva”.
Experții economici sunt convinși că, dacă nu revolta morală, atunci dificultățile economice, vor declanșa nemulțumirea populară.
Sergey Zhavoronkov, expert senior al Institutului de Politică Economică Gaidar: „Este un fapt binecunoscut: un război scurt și victorios poate declanșa entuziasm, dar dacă războiul se prelungește indefinit și nu duce la rezultatul scontat, dezamăgirea e inevitabilă”.