Povestea tragica a romanului ars de viu de un italian, transformata in subiect de carte de catre un laureat cu premiul Nobel
Povestea tragica a unui roman ars de viu de un italian face subiectul unei carti, lansate recent in Italia.
Romanul este semnat de scriitorul Dario Fo, laureat cu premiul Nobel in '97, si de fiica lui Ion Cazacu, cel care in urma cu 15 ani a avut parte de o moarte cumplita. Romanul lucra la negru, muncitor in constructii. Dupa o cearta, patronul italian l-a incendiat. Miercuri, in cadrul unui eveniment de promovare, 300 de italieni au ascultat emotionati pasaje din carte si s-au intalnit cu cele doua fete ale victimei si cu vaduva lui.
Tragedia a avut loc in seara zilei de 14 martie, anul 2000, in orasul Gallarate, din Italia. Muncitorul roman Ion Cazacu i-a cerut patronului plata unor zile de munca. Discutia aprinsa a luat insa o intorsatura dramatica. Italianul l-a incendiat pe roman, iar acesta a suferit arsuri pe 90 la suta din suprafata corpului. Dupa o luna de chinuri, a murit intr-un spital din Genova.
A urmat un proces indelungat, iar asasinul a fost condamnat la 16 ani de inchisoare. Insa a reusit sa obtina eliberarea inainte de termen, iar acum poate citi cartea despre crima linistit, acasa la el.
Alina, fata victimei: "10 ani de puscarie pentru cum a luat viata unei persoane mi se pare ridicol."
Florina Cazacu, fata victimei: "Povestea tatalui meu nu e una in care doar se vorbeste despre violenta, sclavie, dar si o poveste care se inchide cu o injustie."
Florina, fiica cea mare a lui Ion Cazacu, l-a ajutat pe renumitul scriitor Dario Fo, sa puna pe hartie povestea tatalui ei. Autorul, laureat cu Nobel, in 1997, a avut cuvinte grele pentru italienii care aleg sa ignore nedreptatea si violentele carora le cad victime si astazi muncitorii romani.
Dario Fo, scriitor italian: "Este o exploatare politica pentru a incerca sa transforme in dusmani pe cei care vin din alte parti, care vin aici sa traiasca, sa supravietuiasca, si care de multe ori sunt tratati ca niste viermi, nu ca fiinte umane."
Cartea a fost lansata luna trecuta in Italia, si miercuri a fost organizat, in orasul Gallarate, locul asasinatului, un eveniment de promovare la care au fost prezente cele doua fiice si sotia lui Ion Cazacu.
Sotia victimei: "Am tot incercat in anii astia sa imi intiparesc in minte imaginea acelui om frumos inalt gentil amabil, si totusi imi vine in minte ce am gasit eu, doar acei doi ochi albastri care ma priveau disperati si acel fir de voce care-mi spunea intoarce-te acasa."
Sfarsitul chinuit al lui Ion Cazacu a socat societatea italiana si a pus presiune pe autoritati pentru aplicarea legilor care sa ofere muncitorilor clandestini protectie in fata abuzurilor.