Povestea sfasietoare a lui Markie Vervoort, participanta la Jocurile Paralimpice: "Cand va sosi ziua, voi fi eutanasiata"

Dată publicare: 13-09-2016 07:55
Dată actualizare: 16-09-2016 07:41


Markie

O sportiva belgianca, Markie Vervoort, care participa la Jocurile Paralimpice, a declarat ca nu are de gand sa moara imediat dupa terminarea Olimpiadei de la Rio, desi a semnat un contract pentru a fi eutanasiata inca din 2008.

Markie Vervoort, in varsta de 37 de ani, sufera de o boala incurabila, din cauza careia se afla in scaunul cu rotile.

Ea traieste intr-o cumplita suferinta, cateodata reusind sa doarma doar 10 minute pe timpul noptii, motiv pentru care a semnat in 2008 un contract in care-si da acordul de a fi eutanasiata, dar doar cand va decide ea ca a sosit momentul, potrivit Daily Mail

In ciuda situatiei in care se afla, ea a devenit unul dintre cei mai prolifici participanti de la Jocurile Paralimpice, castigand medalii la Londra, in 2012, iar sambata ea a castigat medaial de argint la cursa de 400 de metri in scaun cu rotile.

Aceasta Olimpiada de la Rio fiind ultima pentru ea, s-a speculat ca Markie intentioneaza sa activeze acea clauza din contract si sa-si gaseasca sfarsitul dupa ce Jocurile Paralimpice se vor incheia, adica weekend-ul viitor.

Totusi, dupa ce a castigat medalia de argint, ea a declarat: “Cred ca presa din Belgia a facut o greseala, in privinta deciziei mele. Nu se pune problema. Cand va veni ziua, cand voi suferi mai mult decat ma voi bucura, voi fi eutanasiata, dar acel moment nu a venit inca”.

Problemele de sanatate ale sportivei au inceput inca din 2000, cand a ramas paralizata, din cauza bolii ei. Cateodata boala ei ii provoaca atata durere, incat isi pierde cunostinta, iar cateodata lesina.

Ea a explicat: “Sunt foarte speriata, dar faptul ca am semnat acele acte imi ofera o liniste interioara, pentru ca stiu atunci cand va sosi vremea, voi fi eutanasiata. Daca nu le-as fi semnat, cred ca m-as fi sinucis deja. Cred ca vor mai fi mai putine sinucidere, cand fiecare tara va adopta legea aceasta. Sper ca toata sa isi da seama ca nu este crima, ci ca ii face pe oameni sa traiasca mai mult”.

Markie a avut si crize de epilepesie, iar in 2014, cand gatea paste, si-a varsat apa clocotita pe picioare, fiind internata 4 luni in spital.

Un Labrador numit Zenn o supravegheaza, acum, in permanenta si o anunta, folosindu-si laba, cand urmeaza sa aiba un atac. Vervoot: “Inainte sa am o criza de epilepsie, ea ma anunta cu o ora inainte. Nu stiu cum reuseste sa prevada asta”.

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO