Povestea românului care este și medic și preot în Franța. A creat o întreagă comunitate

×
Codul embed a fost copiat

Plecați de acasă cu ochii în lacrimi și cu copiii în brațe, sute de mii de români și-au făcut un rost prin Europa și treptat, au devenit remarcabili în comunitățile lor.

Însă nu și-au uitat țara. Pe mesele lor de sărbătoare, mâncarea franțuzească are gust românesc.

Bunicii le-au adus de acasă un costum popular și bunătăți, să guste nepoții și să-și amintească mereu de Crăciunul românesc.

În Franţa, în mijlocul unei comunităţi cu peste 1000 de suflete, sunt români care s-au rupt în două pentru o bucată de pâine mai caldă. Ei găsesc alinare în casa Domnului, în biserica din Pulvershein.

Stelian a ajuns în Franţa în 2012 şi a trudit din greu, ca muncitor. Acum conduce propria firmă de construcţii.

Citește și
Romania
Cum am "pierdut" 5 milioane de români în 30 de ani de la Revoluție
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Stelian Băraru: „Ne este foarte foarte dor de casă. România va fi mereu în inimile noastre, lipseşte căldura din România.”

Alţii plâng pentru că doar aşa pot să meargă mai departe.

Emil Tanca e preotul care i-a adunat ca într-o familie pe toţi: medici, profesori, antreprenori, piloţi, constructori sau ingineri.

Emil Tanca, preot: „E greu să fii preot pt românii din străinătate? E greu că e o altă misiune pentru că sunt alte realităţi. după slujbă rămân şi discută între ei.''

A făcut seminarul în Oneşti, Bacău, apoi a absolvit ca şef de promoţie Facultatea de Teologie la Bucureşti unde a obţinut şi o bursă.

A urmat masterul şi doctoratul la Strasbourg. Azi păstoreşte prima biserică ortodoxă românească din Franţa, pictată cu ajutorul lui şi al oamenilor din parohie.

Emil Tanca este cel care zilnic îşi lasă hainele preoţeşti şi îmbracă halatul alb. Conduce secţia de medicină internă a spitalului universitar din Strasbourg.

Emil Tanca povestește cum a ajuns în medicină: „A fost voia lui Dumenzeu. După ce am fost hirotonit preot în anul 2006 , eram la Strabsourg, eram student în doctorat. În 2008 m-am mutat din Strasbourg la porhie acolo, aici lucrăm într-un magazin, când m-am mutat acolo am pierdut locul de muncă şi într un fel eram în dificultate.''

Aşa că s-a înscris la Institutul de Îngrijiri Medicale. A studiat timp de 3 ani, a terminat şi aici printre primii din promoţia lui şi a fost angajat imediat la marele spital din Strasbourg, iniţial la urgenţe, acum la medicină internă.

Emil Tanca: „Iată cum am ajuns să fiu şi doctor de trup şi doctor de suflet, m-a ajutat mult acest lucru. Spitalul e locul unde vin oamenii în suferinţă.''

Are în subordine 50 de angajaţi, infirmiere şi asistenţi medicali, şi colaborează cu 15 medici. Se asigură de calitatea îngrijirii, formează cadre medicale şi creează protocoale pentru tot ce înseamnă igienă şi medicamente.

Annie Gangloff, șef medicină internă, reumatologie, docrinologie şi diabetologie: „A progresat de la statut de infirmier la statut de manager de secţie şi e foarte dedicat meseriei lui. E foarte perfomant şi mai presus de toate gestionează foarte bine relaţiile interumane.''

Maria, soţia lui Emil este absolventa Facultăţii de Litere , dar lucrează ca asistent medical la secţia de neurochirurgie a unui spital din Strasbourg.

În Mullouse, Franţa, i-am întâlnit pe soţii Tand, mutaţi aici tocmai din Maramureş, comună Săliştea de Sus. Mândri nevoie mare! Se uita în jur şi ne arată bunăstarea şi pe toţi ai lor.

Bunica a venit cu traista plină din România.

S-au mutat în Franţa în 2012, el lucrează în construcţii, iar soţia e asistent medical la domiciliu.

Mica Românie stă şi în firele de ața cusute cu migală pe un costum vechi.

Pentru că n-au putut aduce afumătoarea din România, au găsit totuşi o bucată din ţara noastră în Franţa.

Până la urmă, România ţinută şi în suflet e locul de unde poţi să pleci şi să te întorci mereu, cu gând bun!

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Ce conțin pachetele trimise de către români, de Sărbători, în toată Europa
Ce conțin pachetele trimise de către români, de Sărbători, în toată Europa

De Sărbători, dorul de casă şi dorinţa de a mânca la fel de bine ca în copilărie, la bunici, sunt mai mari ca oricând.

Cum am
Cum am "pierdut" 5 milioane de români în 30 de ani de la Revoluție

La 30 de ani de la Revoluție suntem liberi să descoperim lumea. Ceea ce astăzi ni se pare un lucru firesc, în comunism era de neimaginat.

O nouă lege pentru transplanturi.
O nouă lege pentru transplanturi. "Sute de români îşi vând organele"

Lista unică pentru pacienții care au nevoie de transplant, criterii clare pentru declararea morții cerebrale și sancțiuni aspre pentru cei care fac trafic de organe.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.