Ce conțin pachetele trimise de către români, de Sărbători, în toată Europa
De Sărbători, dorul de casă şi dorinţa de a mânca la fel de bine ca în copilărie, la bunici, sunt mai mari ca oricând.
Este perioada aceea în care mii de pachete pline cu sorici, caltaboş, cârnaţi, costiţe afumate, brânză, palinca ori sarmale sunt trimise peste hotare, la rudele plecate la muncă.
În multe oraşe din ţară, autocarele pleacă încărcate cu tot ce au făcut oamenii mai bun pentru copiii, fraţii sau surorile aflaţi departe de cei dragi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peste trei milioane şi jumătate de români lucrează în străinătate.
În comuna Daia Romana, din Alba, localitatea cu cei mai mulţi români plecaţi în straintate din Ardeal, aceste bucate vor lua drumul Spaniei, Angliei sau Germaniei. O familie a pregătit bunătăţile pentru o rudă care locuieşte de peste 13 ani în Spania.
Ca să nu uite nimic, oamenii au umplut masa cu preparatele din porc, vin, afinată, pâine coaptă pe vatră, zacuscă şi murături.
Persida Pop, localnică: „Preparatele de porc tradiţionale sunt doar în această perioadă a anului, afinata este mai bună acum ca oricând, dorul de acasă se astâmpără mai uşor cu bucate tradiţionale."
Un cuplu are doi băieţi şi o fată în Spania şi a trimis mai multe colete cu bunătăţi.
Maria Voină, localnică: „La toţi trei le-am trimis pachete, mai punem prăjituri, pâine de casă, unul dintre ei nu a mai fost de trei ani."
Şi în localitatea Rebra, din Bistriţa Năsăud, slănina, jumările, sarmalele şi prăjiturile sunt pregătite de drum.
Anuța Rus: „Asta e cârnat afumat, cu carne, coaste cu de toate, slănină, picior de porc pentru răcitură."
Peste tot, autocarele pleacă pline.
Nicolae Gavriloaie, șofer: „Mergem cu ele în Spania, ne aşteaptă oamenii cu nerăbdare să ajungă şi să mănânce tradiţional. Se păstrează, avem şi o remorcă care e frigorifică."
Anual sute de mii de pachete ajung în toată Europa cu gustul de acasă.