Povestea cuplului de romi din România, al cărui bebeluș a fost luat de autoritățile din SUA
O familie de romi din România a ajuns în atenția presei internaționale, după ce băiețelul cuplului Mutu, în vârstă de doar patru luni, a fost luat de autoritățile americane anti-imigrație când aceștia încercau să treacă ilegal granița.
În februarie 2018, Constantin Mutu avea doar patru luni. El a fost luat de autoritățile americane și trimis în plasament, iar tatăl a fost reținut în localitatea americană Pearsall din Texas, scrie New York Times.
Alma Acevedo, o asistentă socială în vârstă de 24 de ani, este cea care s-a ocupat de cazul familiei Mutu. Bebelușul de 4 luni i-a fost adus la birou în mijlocul nopții. „Copilul era remarcabil: cu gene lungi și dese care încadrau ochii căprui. Mâinile și picioarele erau grăsuțe, ceea ce indica faptul că familia a avut grijă de el”, scrie NYT.
Din vara lui 2017, ea a asistat la drama a numeroși copii care au fost separați de familii.
„Copiii nu puteau fi consolați. Întrebau mereu: „Unde e mămica? Unde e tăticul?” Iar după aceea nu se puteau opri din plâns”, a spus Acevedo.
Au trecut luni întregi până când familiei i s-a permis să își vadă din nou fiul. Cu toate acestea, până în prezent soții Mutu n-au primit nicio explicație referitoare la decizia Departamentuluid e Securitate Internă de a-i lua copilul care, la un an și jumătate, nu poate merge sau vorbi.
Și-au vândut casa din România, în căutarea „visului american”
Soții Mutu au crescut într-un sătuc din România, fiind nevoiți să cerșească pentru a face rost de mâncare, scrie sursa citată.
Prima familie de romi din satul lor a plecat în SUA, în căutarea „visului american” în urmă cu aproximativ 10 ani. Aflând că aceștia au un trai prosper în Statele Unite, mai multe familii au încercat și ele să ajungă pe teritoriul Americii, între care și fratele cel mare al Florentinei, mama băiețelului.
În tot acest timp, soții Mutu, părinții a cinci copii, au început să meargă la cerșit în diferite țări din Europa. Au avut și probleme cu legea, însă situația familiei s-a agravat atunci când a venit pe lume Constantin.
Ca să plătească nașterea prin cezariană, Vasile a fost nevoit să vândă doi porci și o vacă. La scurt timp după aceea, Vasile și Florentina au început să ia în considerare ideea de a solicita azil în Statele Unite cu doi dintre copii – cei mai mici -, urmând ca în timp să îi aducă și pe ceilalți trei.
„Poliția a șters cu mine pe jos”
Astfel, ei și-au vândut casa ca să poată plăti un bărbat care să îi ajute să pătrundă în SUA, prin Mxic. Florentina a împachetat o valiză cu scutece, câte un schimb de haine pentru fiecare dintre ei, busuioc uscat și mir. În avion, copilul a făcut febră. De aceea, ajunși în apropierea graniței, soții s-au despărțit ca să caute medicamente pentru copil.
La un moment dat, Vasile nu și-a mai putut găsi soția și pe fiul de 4 ani în aglomerație, așa că a plătit un șofer de taxi și l-a rugat să îl ducă la baza podului care leagă Mexicul de Statele Unite, gândindu-se că își va suna soția când ajung în cealaltă parte.
Când a ajuns la un ofițer de la imigrație, el i-a spuns că dorește azil politic și a fost interogat cu ajutorul unui traducător. Astfel, Vasile a explicat că s-a rătăcit de soție și fiul de 4 ani și că vor să ajungă în SUA pentru că sunt persecutați în România.
„Poliția a șters cu mine pe jos. Am început să plâng, pentru că nu știam ce să mai fac. Nu știam engleză. Le-am zis: „Nu înțeleg. De ce?”, a mărturisit Constantin.
În acest timp, Florentina Mutu și fiul ei Nicolas erau într-o stație de autobuz, plângând, când a sunat-o mama ei. Oficialii de la imigrație au contactat familia Mutu din România, căreia i-a transmis că femeia va fi arestată dacă trece granița. Astfel, rudele au început să strângă bani ca să o aducă înapoi în țară.
În detenție, Vasile Mutu a picat în depresie. Nu putea mânca sau dormi. I se ofereau documente în spaniolă sau engleză, pe care nu le putea citi.
„Nimeni nu voia să îmi spună nimic. Îmi spuneau doar să aștept”, a spus bărbatul, mărturisind că s-a gândit la suicid.
După două luni, i s-a spus că dacă renunță la cererea de azil, va fi deportat în România, ceea ce s-a întâmplat în 3 iunie 2013. Cu toate acestea, ajuns la aeroport, le-a spus autorităților americane că nu vrea să plece fără fiul său. Aceștia i-au răspuns că i-l vor aduce pe Constantin după ce se urcă în avion, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Constantin s-a întors la familie la nouă luni
Constantin a fost dat în grija unor asistenți maternali din Michigan, care trăiesc într-o zonă rurală și care au petrecut un an ca misionari în Etiopia. Acevedo a încercat să ia legătura cu familia și, în cele din urmă a reușit să o contacteze pe Florentina. După aceea, a început să o sune săptămânal pe aceasta, pentru a-i arăta filmări cu fiul ei.
„Nu pot să fiu genul de persoană care pune mâna pe un copil și i-l ia familiei. Dacă aș fi în situația familiei, mi-aș dori ca cineva să aibă grijă de copilul meu. Să îi ia în casa lor, să îl întrebe ce vrea să mănânce înainte de culcare. Ce culoare vrea să fie periuța de dinți sau să îl consoleze dacă are coșmaruri”, a spus asistenta maternală.
Constantin s-a întors la familie când avea nouă luni. Florentina și Vasile Mutu n-au putut dormi de emoție. În aeroport, Constantin a început să plângă, iar săptămâni la rând, a refuzat să doarmă sau să mănânce. De aceea, Florentina a contactat-o de mai multe ori pe asistenta maternală, care a învățat-o cum să îl consoleze pe copil, mai notează publicația americană.
Acum, familia Mutu a dat în judecată guvenrul american. Locuiesc într-o casă micuță, pe care o împart cu o altă familie. Treptat, copilul a început să se adapteze la noua lui viață, dar este sensibil la zgomote puternice. La 18 luni, nu poate merge dacă nu îl ține cineva de mână și nu poate vorbi.
„E diferit de cum ar fi fost dacă l-am fi crescut noi”, a spus mama sa.
Ca să poată consturi o nouă casă, soții Mutu s-au întors la cerșitul în diferite orașe din Europa, însă visează să se întoarcă în SUA.
„Ar trebui să ajung în Canada, de unde aș putea lua un taxi spre America, să plătesc șapte, opt sau 10.000 de dolari pentru documente.”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!