Potopul a facut ravagii in Italia
De cateva zile, peninsula geme sub puhoaiele dezlantuite de cele mai puternice ploi din ultimele decenii. Cel putin cinci oameni au murit inecati, dupa ce au fost surprinsi de viituri.
La Roma, a fost declarata stare de urgenta, dupa ce raul Tibru a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, iar la Venetia, apele lagunei au inundat din nou piata San Marco.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pe malurile Tibrului, localnici si turisti fotografiaza de zor cresterea amenintatoare a apelor. Oamenii se aduna pe podul de langa Tiberina, singura insula din zona centrului istoric. Aici era instalat un mic spital, ale carui punti de legatura cu malul au disparut complet sub apele umflate de ploi.
In numai doua zile, nivelul raului a crescut cu cinci metri. Si asta nu e totul. Un vaporas luat de ape s-a infipt sub podul care leaga malurile Tibrului, chiar in dreptul castelului Sant'Angelo. Autoritatile fac eforturi disperate sa-l scoata de acolo, de teama ca ar putea distruge podul vechi de secole.
Vineri seara a fost pus in aplicare si un plan de urgenta pentru zonele riverane. Sute de localnici au fost evacuati, dupa ce in anumite zone, apa a intrat in casele oamenilor.
Potrivit serviciilor meteo, numai in noaptea de miercuri spre joi a plouat la Roma mai mult decat media lunii decembrie. Apa a pus stapanire pe cartiere intregi, iar oamenii sunt mutati dintr-un loc intr-altul cu camioanele primariei sau ale pompierilor.
Tot de apa fug si venetienii, desi traiesc cu ea la usa, de peste un mileniu. Raurile care se varsa in laguna si marea umflata de ploi si vant au facut ca apa sa revina in piata San Marco. Acum domnesc acolo pescarusii, in timp ce miile de porumbei care o populeaza in mod obisnuit s-au refugiat, zgribuliti si flamanzi, sub coloanele palatelor. Si nici pentru oameni nu este mai usor.
Fenomenul poarta numele de "aqua alta" si este cel mai grav din ultimii 20 de ani, spun edilii cetatii lacustre. Ei ii sfatuiesc pe localnici si turisti sa fie cu bagare de seama cand ies pe canale.
Roma a cazut prada viiturilor!