Venetia se scufunda! Vezi aici imagini inedite!
Venetia este din nou in pericol. Marea Adriatica a navalit inca o data in laguna si a ridicat nivelul apei cu peste un metru si jumatate. Este cea mai grava situatie din ultimii 22 de ani.
Desi autoritatile au ridicat starea de alerta instituita luni, situatia ramane critica, iar turistii si localnicii sunt sfatuiti sa nu se aventureze pe canale decat in caz de urgenta.
Alegeri 2024
08:06
Noapte albă pentru președinții secțiilor de votare. Sacii cu voturi au început să ajungă la birourile electorale după ora 1
08:00
Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
07:58
Ce se întâmplă cu marii învinși ai alegerilor prezidențiale. Geoană se retrage, Ciucă este așteptat să își dea demisia
07:44
Peste 800.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale. Ultimele secții de vot s-au închis la ora 7:00
Acest fenomen este numit de italieni "aqua alta". Anul acesta, "Aqua alta" nu a glumit deloc. A inundat cea mai mare parte a cetatii lacustre si in primul rand faimoasa piata San Marco, una dintre cele mai expuse zone din oras.
Acum, ca sa ajungi de la Palatul Dogilor la cafeneaua Florian ai nevoie de o gondola, de parca te-ai afla pe Canal Grande. E drept ca exista si podetele instalate de primarie, dar sunt mai aglomerate decat autostrazile de pe continent la ora de varf.
Daca esti un optimist incurabil, poti face o partida de schi nautic in buricul Venetiei, in timp ce restul multimii se lupta cu apa omniprezenta.
"Deplasarea e dificila. Daca nu e neaparata nevoie sa iesiti, ramaneti in case si hoteluri," le-a spus primarul venetienilor si turistilor.
In afara masurilor obisnuite - pasarele pentru pietoni, sirene si anunturi prin megafoane - centrul pentru prevenirea mareelor a instituit un sistem de alerta prin SMS, pentru a informa asupra cresterii nivelului apelor.
Colac peste pupaza, greva nationala a transporatorilor a facut si mai dificila deplasarea in vaporetto, vasele autobuz de la Venetia.
Situatia aminteste de inundatiile din 1986, cand nivelul apelor a trecut peste limita normala un pic mai mult decat acum. Venetia s-a scufundat in cea mai periculoasa "aqua alta" in 1966, cand apele au masurat aproape doi metri inaltime. In acel an, intreg teritoriul italian a fost lovit de inundatii catastrofale.
Foto: Reuters