Posibilele motive pentru care Israelul nu și-a început încă ofensiva terestră. Explicațiile analiștilor

×
Codul embed a fost copiat

La granița Israelului cu Fâșia Gaza tensiunea este palpabilă în așteptarea ofensivei terestre prin care guvernul de la Ierusalim își propune să anihileze gruparea teroristă Hamas.

Analiștii invocă mai multe rațiuni pentru care trupele și tancurile n-au intrat încă în Gaza. Pe de o parte, amânarea lasă mai mult timp civililor palestinieni să fugă din zonele expuse. În al doilea rând, israelienii au nevoie de cât mai multe informații de pe teren înainte să se se lanseze într-o operațiune cu riscuri enorme.

Israelienii au prelungit ultimatumul dat palestinienilor pentru a părăsi orașul Gaza. Duminică, însă, oamenilor le-a fost indicată o singură rută sigură, față de sâmbătă când au fost două.

Civilii sunt, însă, expuși presiunii exercitate de comandanții Hamas care vor ca ei să rămână pe loc. Aflat în siguranță în Doha -Qatar, liderul politic al organizației teroriste a lansat un apel cât se poate de clar.

Ismail Haniyeh, președintele biroului politic Hamas: „Poporul din Gaza își are rădăcinile în acest pământ. Poporul nu va pleca din Gaza. Nu va emigra în Egipt”.

Citește și
avion nava sua
SUA își vor evacua cetățenii din Israel pe mare, până în Cipru. Ce trebuie să facă americanii
VIDEO. „Toată România este salvată”. Femeia care a sesizat CCR și a împiedicat-o pe Diana Șoșoacă să candideze la prezidențiale a sărbătorit cu șampanie

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: „Asta pentru că vor să-i sacrifice ca scuturi umane”.

Armata israeliană a publicat imagini care surprind baraje rutiere instituite de Hamas pentru a îngreuna evacuarea.

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: „O a treia metodă este să le confiște cheile de la mașini ca să-i împiedice să plece”.

Mai mult, israelienii fac eforturi susținute să demonteze acuzația că ar fi bombardat vineri după-amiază un convoi cu refugiați.

Locotenent colonel, Peter Lerner: „Trebuie să fim conștienți că Hamas pune bombe-capcană pe șosele”.

Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Armatei israeliene: „Aceasta e o filmare făcută de localnicii din Gaza. Trec mașini, cineva filma întâmplător și, brusc, o explozie puternică. Nu vă pot spune cu absolută certitudine dacă este un dispozitiv exploziv amplasat pe șosea ori un proiectil venit de sus. Dar ce vă pot spune cu toată siguranța, am verificat acest lucru, că armata israeliană nu a lovit zona respectivă, nu a vizat mașini și, în general, civili. Dimpotrivă, am cerut oamenilor să plece spre sud. Nu ar avea nicio noimă. Cine ar avea, în schimb, interesul să-i oprească pe acești oameni? Aceeași organizație care instalează și bariere rutiere. Hamasul”.

Hamas susține că 150 de oameni, inclusiv numeroși copii, ar fi pierit în atac.

Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Armatei israeliene: „Orice informație ce vine din Gaza este autorizată de Hamas și trebuie tratată cu maximă precauție pentru că slujește unor scopuri de propagandă”.

Dincolo de propagandă și dezmințiri, suferința civililor palestinieni sporește cu fiecare oră care trece. Mulți parcurg distanțe enorme doar ca să-și încarce telefonul în acele spitalele care încă mai au electricitate de la generatoare”.

Iar în instituțiile ONU, unde se adăpostesc civilii palestinieni, lipsurile sunt tot mai acute.

Civil: „Viața aici e grea. De când am ajuns nu am primit hrană sau apă, nimic”.

Civil: „Ne-au bombardat casa. Am fugit fără să luăm nimic. Vreau să mă întorc acasă. Doar atât am. Unde să merg? Vreau acasă chiar de-ar fi să pun un cort în locul ei. Vă rog, duceți-mă înapoi la casa mea”.

Deocamdată nu sunt vești încurajatoare nici pentru cei aproximativ 200 de cetățeni români care doresc să părăsească Gaza.

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: „Egiptul nu a fost de acord până acum să deschidă granița (de la Rafah) ca să permită cetățenilor străini să iasă din Gaza. Știm că această chestiune este discutată cu egiptenii de diverse guverne, inclusiv cel american, român și altele”.

În acest timp, în așteptarea unei probabile invazii terestre, israelienii își continuă loviturile aeriene.

Lt. Col. Peter Lerner: „Operațiunile noastre sunt extensive și cresc în anvergură. Vă pot anunța că, peste noapte, l-am lovit și ucis pe încă unul dintre comandanții comando-ului Nokba. E vorba de Billal al-Qedra, cel care a condus măcelul din kibuțul Nirim. Vreau doar să arăt că dispunem de informațiile necesare pentru a elimina conducerea Hamas”.

Analiștii militari elaborează scenarii despre ce va urma după bombardamentele sistematice și colectarea de informații.

Analist Sky News, Sean Bell: „Faza urmatoare ar putea presupune că armata o să treacă granița. Orașul Gaza este acolo, iar râul Gaza îl vedeți cu albastru, iar între ele e o zonă relativ slab populată pe unde ar putea pătrunde tancurile israeliene pe drum către Coastă. Primele obiective sunt să izoleze orașul Gaza și să împiedice efectivele Hamas să scape. Faza a treia ar însemna intrarea în orașul Gaza, unde tancurile nu prea vor fi de ajutor. Vor lăsa locul infanteriei sprijinite de drone. Cât de primejdios va fi depinde de reacția Hamas. Dacă integriștii se aruncă în tranșee gata să lupte până la capăt, israelienilor le va fi foarte dificil să facă progrese. Fiecare fereastră, fiecare ușa și fiecare colț de stradă va reprezenta o amenințare. Dar e posibil și ca militanții Hamas să-și arunce uniformele, să se amestece printre civili și să fugă”.

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: Startul acțiunii israeliene în interiorul Fâșiei Gaza este iminent. Din păcate, nu vă pot spune că se va termina rapid. Va fi o luptă dificilă, casă cu casă, stradă cu stradă. Armata trebuie să anihileze infrastructura Hamas, tuneluri, depozite de rachete, arme, teroriști”.

Sub numele „Mesaj pentru forțele terestre. Asta vă așteaptă când veți intra în Gaza”, Hamas a publicat un clip în care vedem luptătorii săi lansând obuze spre Israel. Nu este clar însă când au fost înregistrate imaginile.

Fapt este că și duminică rachetele lansate de Hamas i-au trimis în adăposturi pe israelienii din centrul țării. Cât despre comunitățile din sud, acestea se golesc treptat de populația traumatizată de sirenele necontenite.

În timp ce șeful politic al Hamas, Ismail Hanye, și ministrul iranian de externe s-au întâlnit la Doha pentru consultări, ținând ca lumea întreagă s-o știe, Washingtonul a anunțat că mai trimite o navă de razboi către coasta israeliană din estul Mediteranei.

Articolul face parte din:

Iranul, pregătit să ia atitudine dacă Israelul nu oprește „agresiunea”. „Avem mâna pe armă”

Articol recomandat de sport.ro
Keanu Reeves s-a făcut pilot auto! Cum s-a descurcat în prima cursă la profesioniști!
Keanu Reeves s-a făcut pilot auto! Cum s-a descurcat în prima cursă la profesioniști!
Citește și...
Mesajul tulburător primit de un bărbat din Israel de la soția lui, care este dată dispărută de o săptămână
Mesajul tulburător primit de un bărbat din Israel de la soția lui, care este dată dispărută de o săptămână

Familia unei femei în vârstă de 32 de ani trece prin momente cumplite de o săptămână, după ce tânăra mămică a dispărut de la asaltul teroriștilor Hamas, scrie BBC.

SUA își vor evacua cetățenii din Israel pe mare, până în Cipru. Ce trebuie să facă americanii
SUA își vor evacua cetățenii din Israel pe mare, până în Cipru. Ce trebuie să facă americanii

Guvernul Statelor Unite îşi va evacua cetăţenii din Israel în Cipru, pe mare, a anunţat Ambasada americană din Israel, relatează CNN.

 

Recomandări
Românii își fură până și aerul pe care îl respiră. Păduri incendiate pentru a ascunde fraude sau plantate doar pe hârtie
Românii își fură până și aerul pe care îl respiră. Păduri incendiate pentru a ascunde fraude sau plantate doar pe hârtie

Țara pădurilor pierdute, partea a III-a. Ca să extindă suprafața împădurită de pe teritoriul României, Ministerul Mediului a finanțat cu sute de milioane de lei plantarea a sute de păduri pe terenuri degradate.  

BEC a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă la alegerile prezidenţiale (Surse)
BEC a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă la alegerile prezidenţiale (Surse)

Biroul Electoral Central (BEC) a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă pentru alegerile prezidenţiale.

Solicitarea lui Mircea Geoană după ce a fost acuzat că are legături cu Rusia.
Solicitarea lui Mircea Geoană după ce a fost acuzat că are legături cu Rusia. "Înseamnă că are o viziune diferită"

Candidatul independent la președinție, Mircea Geoană, și-a lansat, duminică, programul politic și a vorbit despre planurile și speranțele pentru țară. A răspuns și acuzațiilor despre legăturile, cu Rusia.