Ambasadorul Israelului în România: „Asupra unor cadavre am găsit instrucțiuni de la Hamas despre cum să ucidă civilii”
În timp ce militarii israelieni planifică invazia în Fâșia Gaza, pe frontul de acasă sporesc presiunile făcute asupra guvernului de familiile ostaticilor.
Rudele sunt disperate să-i protejeze pe cei căzuți în mâinile integriștilor care controlează enclava de 17 ani. Tocmai numărul mare de ostatici ridică dificultăți fără precedent pentru ofensiva terestră, iar experții sunt pesimiști în privința șanselor de a-i recupera pe captivi teferi.
Bărbat: „Am pierdut totul. Îmi vreau viața mea mărunta înapoi... Nu vreau decât să-mi recapăt familia și să fie eliberați toți ostaticii, nimic altceva...”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Or Gat are trei rude răpite de teroriștii din Gaza - sora, mama și cumnata. Toată familia este sugrumată de grijă. Locuința devastată de islamiști este și acum exact în starea de sâmbăta trecută. Viața parcă a încremenit pentru ei. Când au năvălit atacatorii, în casa părintească era în vizită și familia fratelui său. În haosul general, fratele, cumnata și fetița lor de 3 ani au rupt-o la fugă unde au văzut cu ochii. Femeia și-a dat seama că ar crește șansele de scăpare dacă trece copila din brațele ei în ale soțului. Bărbatul și fetița s-au salvat. De Yarden Gat nu se mai știe însă nimic.
Soțul femeii: „Ziua e cât de cât ok, dar nopțile sunt un coșmar, fetița se trezește țipând, o cere pe mama ei”.
Iubita lui Noam a fost răpită de la festivalul de dans și muzică Supernova.
Noam Alon: „Nu am fost în stare să mă uit la imagini (cu ea luată ostatică). Și apropiații m-au sfătuit să n-o fac, dar din câte înțeleg Inbar era rănită. Probabil a opus rezistență și au lovit-o. Oricum, vrem ăa credem că traiește, ne rugăm și așteptăm un semn de viață”.
Ambasador al Israelului În România, Reuven Azar: „Asupra unora dintre cadavrele teroriștilor uciși pe teritoriul Israelului am găsit instrucțiuni primite de la Hamas despre cum să ucidă civili nevinovați, cum să-i răpească”.
Pentru rudele ostaticilor, fiecare oră este agonizantă. Nu au informații certe și sunt îngroziți că bombardamentele aviației în Gaza ori iminenta ofensivă terestra pot spulbera orice șansă de a-i recăpăta pe cei dragi.
Avihai Brodtz, locuitor din Kfar Aza: „Familia mea e ținută în Gaza de Hamas. Mă simt complet neajutorat. Acesta e apelul meu către întreaga lume: vă implor faceți ceva să mă ajutați să-mi aduc acasă soția și pe cei trei copii!”
Ambasador al Israelului în România, Reuven Azar: „Din nefericire, sunt se pare și patru persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, despre soarta cărora nu se știe nimic”.
În unele cazuri, ostaticii sunt oameni bolnavi. Fără medicația obișnuită, starea lor se înrăutățește continuu.
Jerome Clech, strateg militar: „Ostaticii sunt probabil împrăștiați în diverse locuri din Fâșia Gaza, în tuneluri. Un scenariu plauzibil este ca israelienii să aplice o presiune militară semnificativă, din aer dar și de la sol, astfel încât să forțeze Hamas să negocieze schimbarea ostaticilor cu deținuti palestinieni (din închisorile israeliene)”.
Câți ostatici mai sunt în viață este însă o altă întrebare. După ce sâmbătă au circulat informații contradictorii, până la urmă armata israeliană a confirmat că au fost recuperate cadavre ale unora dintre persoanele date dispărute după prima zi a atacului Hamas. Abandonate pe câmp lângă graniță, trupurile fuseseră reperate inițial din aer.
Locotenent- colonel Peter Lerner, purtător de cuvânt al Armatei israeliene: „În incursiunile punctuale făcute deja am recuperat trupuri ale unor israelieni. Realizăm operațiuni în perimetrul apropiat graniței, cu forțe speciale, tancuri și artilerie, ca să căutăm și să găsim oameni care au fost poate uciși în cursul răpirii. Încă sunt oameni de soarta cărora nu știm absolut nimic (nu apar în filmulețe cu ostatici)”.
Pe de altă pate, supraviețuitorii măcelului de la festival continuă să-și împărtășească poveștile zguduitoare.
Millet Ben: „M-am ascuns în tufișuri cu alte trei fete. Ne-am acoperit cu frunze. Am încercat să luăm legătura cu poliția. Nu au răspuns multă vreme, iar când au răspuns ne-au spus că suntem pe cont propriu, fiindcă mulți alți oameni erau uciși și răpiți”.
Noam Cohen a fost printre cei care s-au repezit într-unul dintre adăposturile din zona festivalului.
Noam Cohen: „Au aruncat trei granade înăuntru, una după alta, apoi au intrat ca să se asigure că toți sunt morți. I-au împușcat pe toți și au luat cu ei două fete. M-am băgat sub cadavre, nu erau lângă mine, erau peste mine. Așa am scăpat cu viață. Erau 30 de oameni înăuntru. Cred că doar șapte au supraviețuit”.