Ambasadorul Israelului în România: „Asupra unor cadavre am găsit instrucțiuni de la Hamas despre cum să ucidă civilii”

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce militarii israelieni planifică invazia în Fâșia Gaza, pe frontul de acasă sporesc presiunile făcute asupra guvernului de familiile ostaticilor.

Rudele sunt disperate să-i protejeze pe cei căzuți în mâinile integriștilor care controlează enclava de 17 ani. Tocmai numărul mare de ostatici ridică dificultăți fără precedent pentru ofensiva terestră, iar experții sunt pesimiști în privința șanselor de a-i recupera pe captivi teferi.

Bărbat: „Am pierdut totul. Îmi vreau viața mea mărunta înapoi... Nu vreau decât să-mi recapăt familia și să fie eliberați toți ostaticii, nimic altceva...”

Or Gat are trei rude răpite de teroriștii din Gaza - sora, mama și cumnata. Toată familia este sugrumată de grijă. Locuința devastată de islamiști este și acum exact în starea de sâmbăta trecută. Viața parcă a încremenit pentru ei. Când au năvălit atacatorii, în casa părintească era în vizită și familia fratelui său. În haosul general, fratele, cumnata și fetița lor de 3 ani au rupt-o la fugă unde au văzut cu ochii. Femeia și-a dat seama că ar crește șansele de scăpare dacă trece copila din brațele ei în ale soțului. Bărbatul și fetița s-au salvat. De Yarden Gat nu se mai știe însă nimic.

Soțul femeii: „Ziua e cât de cât ok, dar nopțile sunt un coșmar, fetița se trezește țipând, o cere pe mama ei”.

Citește și
avion nava sua
SUA își vor evacua cetățenii din Israel pe mare, până în Cipru. Ce trebuie să facă americanii
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

Iubita lui Noam a fost răpită de la festivalul de dans și muzică Supernova.

Noam Alon: „Nu am fost în stare să mă uit la imagini (cu ea luată ostatică). Și apropiații m-au sfătuit să n-o fac, dar din câte înțeleg Inbar era rănită. Probabil a opus rezistență și au lovit-o. Oricum, vrem ăa credem că traiește, ne rugăm și așteptăm un semn de viață”.

Ambasador al Israelului În România, Reuven Azar: „Asupra unora dintre cadavrele teroriștilor uciși pe teritoriul Israelului am găsit instrucțiuni primite de la Hamas despre cum să ucidă civili nevinovați, cum să-i răpească”.

Pentru rudele ostaticilor, fiecare oră este agonizantă. Nu au informații certe și sunt îngroziți că bombardamentele aviației în Gaza ori iminenta ofensivă terestra pot spulbera orice șansă de a-i recăpăta pe cei dragi.

Avihai Brodtz, locuitor din Kfar Aza: „Familia mea e ținută în Gaza de Hamas. Mă simt complet neajutorat. Acesta e apelul meu către întreaga lume: vă implor faceți ceva să mă ajutați să-mi aduc acasă soția și pe cei trei copii!”

Ambasador al Israelului în România, Reuven Azar: „Din nefericire, sunt se pare și patru persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, despre soarta cărora nu se știe nimic”.

În unele cazuri, ostaticii sunt oameni bolnavi. Fără medicația obișnuită, starea lor se înrăutățește continuu.

Jerome Clech, strateg militar: „Ostaticii sunt probabil împrăștiați în diverse locuri din Fâșia Gaza, în tuneluri. Un scenariu plauzibil este ca israelienii să aplice o presiune militară semnificativă, din aer dar și de la sol, astfel încât să forțeze Hamas să negocieze schimbarea ostaticilor cu deținuti palestinieni (din închisorile israeliene)”.

Câți ostatici mai sunt în viață este însă o altă întrebare. După ce sâmbătă au circulat informații contradictorii, până la urmă armata israeliană a confirmat că au fost recuperate cadavre ale unora dintre persoanele date dispărute după prima zi a atacului Hamas. Abandonate pe câmp lângă graniță, trupurile fuseseră reperate inițial din aer.

Locotenent- colonel Peter Lerner, purtător de cuvânt al Armatei israeliene: „În incursiunile punctuale făcute deja am recuperat trupuri ale unor israelieni. Realizăm operațiuni în perimetrul apropiat graniței, cu forțe speciale, tancuri și artilerie, ca să căutăm și să găsim oameni care au fost poate uciși în cursul răpirii. Încă sunt oameni de soarta cărora nu știm absolut nimic (nu apar în filmulețe cu ostatici)”.

Pe de altă pate, supraviețuitorii măcelului de la festival continuă să-și împărtășească poveștile zguduitoare.

Millet Ben: „M-am ascuns în tufișuri cu alte trei fete. Ne-am acoperit cu frunze. Am încercat să luăm legătura cu poliția. Nu au răspuns multă vreme, iar când au răspuns ne-au spus că suntem pe cont propriu, fiindcă mulți alți oameni erau uciși și răpiți”.

Noam Cohen a fost printre cei care s-au repezit într-unul dintre adăposturile din zona festivalului.

Noam Cohen: „Au aruncat trei granade înăuntru, una după alta, apoi au intrat ca să se asigure că toți sunt morți. I-au împușcat pe toți și au luat cu ei două fete. M-am băgat sub cadavre, nu erau lângă mine, erau peste mine. Așa am scăpat cu viață. Erau 30 de oameni înăuntru. Cred că doar șapte au supraviețuit”.

Articolul face parte din:

Iranul, pregătit să ia atitudine dacă Israelul nu oprește „agresiunea”. „Avem mâna pe armă”

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Citește și...
Mesajul tulburător primit de un bărbat din Israel de la soția lui, care este dată dispărută de o săptămână
Mesajul tulburător primit de un bărbat din Israel de la soția lui, care este dată dispărută de o săptămână

Familia unei femei în vârstă de 32 de ani trece prin momente cumplite de o săptămână, după ce tânăra mămică a dispărut de la asaltul teroriștilor Hamas, scrie BBC.

SUA își vor evacua cetățenii din Israel pe mare, până în Cipru. Ce trebuie să facă americanii
SUA își vor evacua cetățenii din Israel pe mare, până în Cipru. Ce trebuie să facă americanii

Guvernul Statelor Unite îşi va evacua cetăţenii din Israel în Cipru, pe mare, a anunţat Ambasada americană din Israel, relatează CNN.

 

Recomandări
Cu cine îl înlocuiește Putin pe Șoigu. Kremlinul pune un civil în fruntea Ministerului Apărării
Cu cine îl înlocuiește Putin pe Șoigu. Kremlinul pune un civil în fruntea Ministerului Apărării

Vladimir Putin a anunțat câteva schimbări importante în rândul unor personaje cheie din conducerea Rusiei. Cea mai neașteptată mișcare a liderului de la Kremlin este înlocuirea ministrului Apărării, Serghei Șoigu, aflat de 12 ani în funcție.

iBani. Cum poți investi în companii din străinătate, precum Tesla, Apple sau Meta. Care sunt riscurile la care te expui
iBani. Cum poți investi în companii din străinătate, precum Tesla, Apple sau Meta. Care sunt riscurile la care te expui

Piața investițiilor online a devenit tot mai populară și în România. Sunt multe aplicații și platforme dedicate celor care au economii și vor să cumpere acțiuni, inclusiv ale unor companii mari din Statele Unite sau din alte țări.

Ciolacu anunță că ”este convins” de faptul că în octombrie ”cel târziu” nu o să mai avem vize cu SUA
Ciolacu anunță că ”este convins” de faptul că în octombrie ”cel târziu” nu o să mai avem vize cu SUA

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este ferm convins că în octombrie, cel târziu, România nu o să mai aibă vize cu Statele Unite şi că ţara noastră va intra în acest an şi în Schengen cu graniţele terestre.