"Corina Cretu va ocupa functia de comisar pentru Politici Regionale". Reactia lui Ponta dupa anuntul facut de Zgonea

Dată publicare: 09-09-2014 09:05
Dată actualizare: 12-09-2014 07:10


Corina Cretu - Cover

Corina Cretu va ocupa functia de comisar european pentru Politici regionale, a scris, pe pagina de Facebook, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

"Felicitari Corinei Cretu! Ea va ocupa functia de comisar pentru Politici regionale in Comisia Europeana. E unul dintre cele mai importante portofolii, reprezentand reusita si recunoasterea Romaniei la nivel european!", scrie Zgonea.

Premierul Victor Ponta a declarat, intrebat daca Romania va prelua, prin Corina Cretu, portofoliul pentru Politici regionale, ca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va anunta miercuri portofoliile care revin fiecarui stat membru.

”Domnul presedinte al Comisiei Europene, domnul Juncker, va anunta maine portofoliile”, a spus Ponta, dupa intalnirea cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Victor Ponta nu a dorit sa raspunsa intrebarilor jurnalistilor, el precizand ca, dupa ce se va intalni cu grupul minoritotilor si va participa la sedinta de plen a Camerei Deputatilor, in care se voteaza amnistia fiscala pentru pensionari si mame, precum si reducerea CAS, va face o declaratie de presa.

Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a trimis vineri lui Zgonea lista comisarilor desemnati, fara mentionarea portofoliilor, premierului italian Matteo Renzi, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, iar din partea Romaniei este nominalizata Corina Cretu.

Consiliul Uniunii Europene urmează să îşi exprime acordul cu privire la această listă, după care ea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Ulterior, Juncker va anunţa şi distribuirea portofoliilor şi modul în care intenţionează să organizeze activitatea următoarei Comisii Europene. Acest lucru este aşteptat în a doua jumătate a săptămânii următoare.

În următoarea etapă, Parlamentul European va trebui să îşi exprime acordul pentru întregul Colegiu al Comisarului, inclusiv Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. Acest acord este precedat de audierea comisarilor desemnaţi în comisii. După aprobarea Parlamentului European, Consiliul European numeşte oficial Comisia.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că preşedintele Traian Băsescu a contestat propounerea Corinei Creţu pentru funcţia de comisar european, Ponta subliniind că dacă România nu va primi "cel mai important portfoliu", care fusese negociat deja, va fi cel mai ruşinos moment pentru ţara noastră.

Ponta a arătat că atitudinea preşedintelui şi a opoziţiei este cel mai nefericit caz pe care îl cunoaşte şi este asemenea cazului lui Varujan Vosganian din 2006.

"România a obţinut în urma negocierilor un portofoliu extrem de important, din punctul meu de vedere cel mai important, după care, tot din România, aseară domnul Băsescu a contestat să nu..., liderii opoziţiei au trimis scrisori să nu primim un portofoliu important. Important e să moară capra românească, că nu e susţinută de domnul Băsescu sau de domnul Iohannis sau de domnul Blaga. Dacă se va întâmpla aşa, vreau să vă spun că este cel mai ruşinos posibil moment pentru România", a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

Victor Ponta a arătat că nicio altă ţară din cele 28 de state membre ale UE nu şi-a sabotat "în mod public şi cu atâta energie" interesul de a avea un portofoliu bun.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România va avea în CE un portofoliu "cu care n-o să ne fie ruşine" şi a arătat că lista vehiculată, în care pentru Corina Creţu apărea un portofoliu "neconvingător", a fost "o glumă lansată de la Bruxelles", de care premierul Ponta s-ar fi "speriat".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO