Polonia vrea să devină „cea mai mare forță terestră din Europa”. Cum își transformă armata într-o versiune a celei americane
Creșterea tensiunilor în Europa pe fondul războiului din Ucraina a determinat guvernul de la Varșovia să bage adânc mâna în buzunar pentru a se înarma.
Polonia vrea cu orice preț, din câte se pare, să aibă „cea mai mare forță terestră din Europa” și pentru a putea atinge acest aspect a intrat în plină campanie de cheltuieli.
Astfel, polonezii împrumută o strategie de luptă de la armata americană și vor să achiziționeze tancuri și elicoptere fabricate în SUA, concepute special pentru a lucra în tandem pe câmpul de luptă.
Membru NATO încă din 1999, Polonia cheltuiește mult mai mult decât membrii mai vechi ai alianței. La 3,9% din PIB, bugetul de apărare al Poloniei pentru 2023 este aproape dublu față de obiectivul NATO de 2% din PIB pentru fiecare țară - o țintă pe care piloni ai alianței precum Germania și Franța nu au reușit încă să o atingă, notează Insider.
Ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că Polonia intenționează să formeze „cea mai mare forță terestră din Europa”.
Aceasta include dublarea forțelor militare până la 300.000 de persoane.
Polonia oferă miliarde de dolari pentru apărare
Jurnaliștii de la Insider notează că ceea ce este semnificativ nu este doar cheltuielile pe care le face Polonia, ci și ceea ce cumpără.
„Varșovia a semnat contracte în valoare de 6 miliarde de dolari pentru a cumpăra 350 de tancuri M1 Abrams din SUA, iar Departamentul de Stat al SUA tocmai a aprobat o achiziție de 12 miliarde de dolari pentru 96 de elicoptere de atac AH-64E Apache înarmate cu o varietate de arme, inclusiv rachete antitanc Hellfire, rachete aer-aer Stinger și rachete aer-sol comune. Cele 96 de elicoptere ar face din Polonia cel mai mare operator de Apache, în afară de SUA.
De asemenea, Polonia cheltuiește 10 miliarde de dolari pentru 18 lansatoare HIMARS și se pare că intenționează să achiziționeze până la 500 de lansatoare suplimentare. Sistemele inițiale HIMARS vor fi echipate cu 45 de rachete cu rază lungă de acțiune ale sistemului de rachete tactice ale armatei, pe care SUA au refuzat până acum să le ofere Ucrainei”, menționează sursa citată.
Dar Varșovia s-a orientat și către piețe din afara SUA. A comandat, de asemenea, arme din Coreea de Sud, în valoare de 14 miliarde de dolari, printre care 1.000 de tancuri K2 Black Panther, aproape 700 de obuziere autopropulsate K9 și 48 de avioane de luptă ușoare FA-50.
Însă, sunt și voci din Polonia care critică aceste cheltuieli colosale pentru apărare.
„Nu mi se pare evident că Polonia are capacitatea de a plăti pentru toate acestea, dacă ne uităm la modul în care sunt acum piețele financiare și la istoricul nostru recent în ceea ce privește vânzarea de obligațiuni”, a declarat Radosław Sikorski, politician din opoziție și fost ministru de externe, pentru Financial Times.
Varșovia, urmărită de răni istorice
De fapt, Polonia pare să își transforme armata într-o versiune mai mică a armatei americane, care se bazează pe tactici de arme combinate, cum ar fi cooperarea strânsă între tancurile Abrams și elicopterele Apache.
Liderii polonezi consideră acum că o armată mare și bine echipată - indiferent de costul ei - este cel mai bun bastion împotriva unei repetări a acelei istorii, adică aceea când Polonia a fost invadată, ocupată și împărțită de vecinii săi mai mari și mai agresivi de multe ori de-a lungul secolelor.
În prezent, Polonia are un amestec de echipamente occidentale și din epoca sovietică, inclusiv 650 de tancuri, 800 de piese de artilerie, 94 de avioane de luptă și 28 de elicoptere de atac, potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice.
Polonia a trimis o parte din echipamentele sale mai vechi în Ucraina, inclusiv avioane de luptă MiG-29 de concepție sovietică și tancuri T-72 și obuziere autopropulsate Krab de 155 mm construite în Polonia.