Un nou val de scumpiri. Mediul de afaceri anticipează prețuri mai mari cu până la 30%

Lei Euro
Getty

Antreprenorii din România au preconizat că vor urma noi scumpiri ale produselor și serviciilor.

Un sondaj recent realizat de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a dezvăluit că marea majoritate a antreprenorilor români anticipează scumpiri de până la 30%.

„Întrebaţi dacă, în contextul actual, anticipează noi scumpiri ale produselor/serviciilor lor, 92,5% din antreprenori au răspuns ‘Da’,” conform unui comunicat CNIPMMR, citat de Agerpres.

Dintre aceștia, „77,1% vor creşte între 10-30%, 14,3% vor creşte sub 10% şi 8,6% vor creşte sub 10%,” a mai declarat consiliul.

Ce au spus antreprenorii despre creșterea salariilor angajaților cu salariul minim

În ciuda scumpirilor anticipate de antreprenori, puțin peste jumătate dintre aceștia (47,5%) au spus că au posibilitatea creșterii salariului minim al angajaților lor cu 200 lei neimpozitabili, în următoarele luni.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Întrebați de ce nu vor crește salariul angajaților care câștigă salariul minim, 52,5% dintre antreprenori au blamat cheltuielile mari cu combustibilul, energia și gazul, 45% au dat vina pe menținerea competitivității în cadrul unor contracte semnate, 27,5% au spus că au acordat creşteri salariale anterior, iar 15% au subliniat că au cheltuieli mari cu materia primă.

Obiectivele antreprenorilor pe termen scurt

În ceea ce privește obiectivele oamenilor de afaceri pe termen scurt, 70% din antreprenori au menţionat menţinerea activităţii şi a angajaţilor la nivelul actual, 25% au menţionat dezvoltarea activităţii şi creşterea numărului de angajaţi şi restul de 5% și-au exprimat intenția de a reduce activitatea firmei.

Majoritatea celor intervievaţi (97,5%) nu consideră utilă introducerea obligativităţii înscrierii în Catalogul firmelor şi plăţii unei taxe către o organizaţie privată (100 de euro pe an pentru întreprinderi mari, 75 de euro pe an pentru întreprinderi mijlocii, 50 de euro pe an pentru întreprinderi mici, 20 de euro pe an pentru microîntreprinderi, 10 euro pe an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale).

În cine au și nu au încredere oamenii de afaceri în România

Oamenii de afaceri au cea mai mică încredere în camerele de comerţ (75% dintre aceştia acordând acestor organizaţii nota unu, pe o scară de la unu la cinci, unde unu reprezintă cea mai mică încredere), ONG-uri (57% dintre aceştia acordând nota unu) şi în sistemul public - respectiv Ministerul Antreprenoriatului, Ministerul Finanţelor, ANAF, ONRC (55% au acordat nota unu).

În acelaşi timp, 45% dintre antreprenori au dat nota cinci confederaţiilor patronale.

Despre sondaj, respondenți și tipul de afacere pe care îl dețin

Sondajul a fost realizat de Consiliul Naţional al IMM-urilor în perioada 10 - 18 mai 2022, cu scopul de a identifica opinia antreprenorilor cu privire la contextul economic actual şi gradul de încredere al IMM-urilor în instituţiile de reprezentare.

La sondaj au răspuns 2.835 de antreprenori.

În ceea ce priveşte forma de organizare, respondenţii au fost 72,5% microîntreprinderi, 17,5% întreprinderi mici şi 10% întreprinderi mijlocii.

Referitor la domeniul în care respondenţii îşi desfăşoară activitatea, 72,5% sunt din servicii, 22,5% sunt din producţie şi restul de 5% sunt din domeniul comerţului.

CITEȘTE ȘI: „Litoralul pentru toți” începe pe 22 mai 2022. 34 de lei pentru o noapte de cazare la Eforie Nord

Soluția unui britanic pentru a face față facturilor tot mai mari. Stă pe întuneric în casă și nu folosește apa caldă

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ministrul Muncii a anunțat care sunt zilele exacte în care vor fi virate pensiile, anticipat, înainte de Paște
Ministrul Muncii a anunțat care sunt zilele exacte în care vor fi virate pensiile, anticipat, înainte de Paște

Pensiile vor fi virate în avans în luna mai, înainte de Paşte și vor ajunge în conturile pensionarilor în zilele de 2-3 mai. De asemenea, prin Poşta Română, urmează să fie livrate până în ziua de 3 mai, inclusiv.

Probleme mari peste ocean. Creșterea economică a SUA, mult sub așteptări
Probleme mari peste ocean. Creșterea economică a SUA, mult sub așteptări

Economia americană a crescut cu doar 1,6% în primul trimestru, semnificativ sub rata de 2,4% așteptată de economiști, scrie Profit.ro. 

Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.