Polițist concediat în SUA, la 5 ani după ce a asfixiat un afro-american
Un polițist acuzat că a asfixiat un afro-american după ce l-a arestat, în 2014, la New York, a fost concediat după cinci ani. Incidentul a catalizat mișcarea #BlackLivesMatter (n.r - Viețile persoanelor de culoare contează).
James O'Neill a precizat că a decis să dea curs recomandării unui judecător administrativ, la capătul unei proceduri disciplinare încheiate în iunie cu privire la acest caz emblematic pentru violenţele poliţiei împotriva afro-americanilor, informează AFP, citat de Agerpres.
„Sunt de acord” cu recomandarea, Daniel „Pantaleo nu mai poate servi în mod eficace în calitate de poliţist în New York”, a declarat James O'Neill într-o conferinţă de presă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
El a insistat totuşi că decizia a fost una dificilă, pentru că poliţiştii au „una din meseriile cele mai grele din lume”' şi trebuie să ia hotărâri dificile „într-o secundă”.
Numeroase asociaţii de apărare a drepturilor civice îi ceruseră lui O'Neill să dea curs recomandării judecătorului, în locul unor sancţiuni mai puţin severe despre care s-a vorbit la un moment dat.
Într-un aviz de 46 de pagini, din care presa a publicat extrase, judecătoarea Rosemarie Maldonado a consemnat că, în ancheta internă, poliţistul a furnizat explicaţii „neplauzibile şi mincinoase”. Ea a considerat de asemenea că mărturiile celorlalţi poliţişti audiaţi sunt „nefiabile”.
Concedierea lui Pantaleo a fost cerută cu atât mai ferm, mai ales de comunitatea de culoare, cu cât Departamentul Justiţiei a indicat la mijlocul lunii iulie că renunţă să înceapă urmărirea penală.
La 17 iulie 2014, Eric Garner, în vârstă de 43 de ani, a fost placat violent la sol de poliţişti care îl suspectau că vindea ilegal ţigări într-un cartier din Staten Island. Obez şi astmatic, Garner, care a opus rezistenţă la arestare, dar nu era înarmat, şi-a pierdut cunoştinţa în timp ce cinci bărbaţi încercau să-l încătuşeze, iar apoi a decedat.
Imaginile cu arestarea sa, filmate de un prieten şi postate online la scurt timp după aceea, au făcut înconjurul lumii. În înregistrare se aude vocea lui Eric Garner, tatăl a şase copii, repetând: „Nu pot să respir.”
Poliţistul Daniel Pantaleo şi-a păstrat slujba, dar a rămas la munca de birou, după care a fost suspendat în aşteptarea deciziei şefului poliţiei.
Cazul a fost unul sensibil şi pentru primarul democrat al New York-ului, Bill de Blasio, candidat la prezidenţiale din 2020. Acesta se poziţionează drept un mare apărător al minorităţilor şi invocă printre punctele sale forte bilanţul în materie de combatere a infracţionalităţii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA, politist, black lives matter, Eric Garner,
Dată publicare:
19-08-2019 22:49