Politica externă a SUA, influențată mai mult de democrați. Cu ce se laudă Trump după alegeri
Donald Trump se laudă cu "un succes imens" la alegerile legislative de la jumătatea mandatului, deşi democraţii au obţinut majoritatea în camera inferioară a Congresului.
Însă republicanii au reuşit să păstreze Senatul, aşa că cele două tabere îşi vor pune probabil piedici reciproc. Controlând camera inferioară, democraţii vor putea influenţa politica externă. Iar Trump va fi obligat să accepte compromisul, deşi a declarat că nu-i place deloc.
”Datorită vouă, va începe o nouă eră în America! Nu e vorba doar de democraţi şi republicani. E vorba de restaurarea echilibrului constituţional dintre puteri în cadrul Administraţiei Trump”, a transmis Nancy Pelosi, lidera democraţilor din Camera Reprezentanţilor.
Democraţii au reuşit să câştige peste 30 de mandate în plus faţă de cele pe care le aveau în Camera Reprezentanţilor, obţinând majoritatea pentru prima oară în ultimii opt ani. Nu e însă o performanţă ieşită din comun, având în vedere că partidul care deţine Casa Albă suferă mai tot timpul pierderi la alegerile de la jumătatea mandatului.
În orice caz, Donald Trump a preferat să vadă jumătatea plină a paharului: faptul că republicanii şi-au păstrat şi chiar consolidat controlul asupra Senatului. El a distribuit pe Twitter laudele pe care i le-a adus un analist conservator: "Domnul Trump e magic. E un aducător de voturi extraordinar. Republicanii sunt norocoşi să-l aibă."
Însă, observatorii independenţi nu minimalizează pierderea majorităţii în Camera Reprezentanţilor.
”E un lucru foarte important. Asta schimbă în mod fundamental echilibrul de putere de la Washington pentru următorii doi ani de preşedinţie Trump. Democraţii pot paraliza agenda lui Trump”, a transmis Steve Peoples, jurnalist Associated Press.
Camera Reprezentanţilor poate bloca finanţarea zidului de la frontiera cu Mexicul şi orice reformă a imigraţiei dorită de Trump. Va nuanţa politica externă americană în dosare ca Rusia, Arabia Saudită sau Coreea de Nord. Democraţii pot iniţia anchete asupra finanţelor lui Trump şi eventualelor conflicte de interese despre care s-a tot vorbit în ultimii doi ani. Pot iniţia şi procedura de destituire, însă lucrurile s-ar tranşa în Senatul dominat de republicani. La rândul său, cu ajutorul Senatului, Trump va controla numirile din administraţie şi de la Curtea Supremă, precum şi ratificarea oricăror noi tratate.
”Acest scrutin a fost o bătălie a ideilor, o dezbatere despre cine suntem şi în ce credem”, a transmis Ted Cruz, senator republican.
Pe de altă parte, acest scrutin a adus o sumedenie de premiere în politica americană. În Congres vor ajunge pentru prima oară două femei musulmane şi una amerindiană, pe deasupra lesbiană. Un democrat devine primul guvernator care îşi asumă public homosexualitatea. Iar o femeie de 29 de ani, care era chelneriţă când şi-a început campania, devine cea mai tânără membră a Congresului. Iar alegătorii din Nevada au trimis în Congresul local un candidat decedat în timpul campaniei electorale.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!