Banca Centrală Bundesbank anunță intrarea Germaniei în recesiune tehnică. Grevele repetate, una dintre cauze
Bundesbank din Germania a avertizat asupra unui al doilea trimestru consecutiv de creștere negativă la începutul anului 2024. Aceasta a citat grevele repetate ca fiind unul dintre factori, dar a adăugat că nu anticipează o recesiune de durată sau severă.
Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, a avertizat luni că este posibilă o recesiune tehnică până la sfârșitul primului trimestru din 2024, în special din cauza grevelor recente și a impactului acestora asupra infrastructurii, cum ar fi transportul public și aeroporturile.
Bundesbank a declarat că "nu se poate exclude, că diferitele greve, printre altele în domenii precum transportul feroviar și aerian, reduc productivitatea".
Următoarea rundă de astfel de greve, programată pentru marți, săptămâna aceasta, va afecta aeroporturile germane, personalul de la sol al Lufthansa din cadrul sindicatului Verdi urmând să oprească lucrul, potrivit Deutsche Welle.
Produsul intern brut al Germaniei s-a contractat cu 0,3% în ultimul trimestru al anului 2023, în ritm anual, precum și în scădere pe întregul an combinat.
"Cu a doua reducere consecutivă [trimestrială] a performanței economice, economia Germaniei s-ar afla într-o recesiune tehnică", a declarat Bundesbank.
Bundesbank nu anticipează o recesiune "generalizată și de durată
Cu toate acestea, banca centrală a încercat, de asemenea, să sublinieze că, în opinia sa, potențiala recesiune va fi superficială și de scurtă durată.
"Perioada de slăbiciune de la începutul războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei ar continua, prin urmare", a scris banca.
"Dar o recesiune în sensul unei contracții considerabile, extinse și de durată a performanțelor economice încă nu poate fi observată și, de asemenea, nu este de așteptat."
Banca a citat îmbunătățirea finanțelor personale pentru multe persoane din Germania și ceea ce crede că sunt perspectivele pozitive pentru consum ca urmare, indicând cifrele ridicate privind ocuparea forței de muncă, creșterea salariilor și o rată a inflației care este în scădere și care se apropie din nou de ținta germană și europeană de aproximativ 2%.
Aceasta a precizat că o reducere modestă și continuă a inflației pare probabilă în viitorul apropiat, după ce în ianuarie a ajuns la 2,9% în Germania - cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani și jumătate.
Cu toate acestea, Bundesbank a avertizat că, în ciuda îmbunătățirii situației, consumatorii ar putea continua să acționeze cu prudență, având în vedere tensiunile cauzate mai întâi de pandemia COVID și apoi de presiunile ulterioare legate de costul vieții și de lanțul de aprovizionare, care au fost exacerbate de creșterea costurilor combustibililor și energiei după invazia Rusiei în Ucraina.
Iar banca a avertizat, de asemenea, cu privire la potențialele presiuni asupra pieței de export cruciale a Germaniei, afirmând că cererea pentru produsele fabricate în Germania pare să se "reducă considerabil".