Planurile galactice ale Rusiei: baza pe Luna si misiune umana pe Marte

Ultima actualizare: 22-10-2012 10:51
Costum spatial rusesc

Cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la zborul lui Gagarin, premierul Vladimir Putin a dezvaluit planurile Rusiei pentru "cucerirea" spatiului cosmic. El a anuntat ca Rusia isi va intari eforturile pentru a castiga suprematia in cosmos.

Kremlinul a folosit aniversarea a 50 de ani de la primul zbor spatial pentru a amplifica sentimentul patriotic al poporului, dar si pentru a arata ca Rusia este hotarata sa recastige suprematia spatiala de altadata - scriu jurnalistii de la Vancouver Sun.

"Inainte de toate, ne gandim la zborurile pe Luna si constructia unei baze, aproape de zona nordica a Lunii, unde sunt sanse mari sa existe surse de apa" - se arata intr-un comunicat de presa al oficialilor rusi.

 De asemenea, documentul mai precizeaza ca va fi posibila o misiune umana pe Marte dupa anul 2030. Vladimir Putin a tinut sa sublinieze faptul ca Rusia este, deja, responsabila pentru aproximativ 40% dintre lansarile spatiale care au loc in prezent, insa el este convins ca se poate si mai mult de atat. "Cred ca putem urca cu inca 5 sau 10 procente in viitorul apropiat" a spus premierul rus, citat de Reuters.

De altfel, Kremlinul intentioneaza sa mareasca fondurile alocate programelor spatiale si sa construiasca un nou cosmodrom si o noua racheta spatiala. Bugetul Rusiei destinat programelor spatiale pe 2010-2011 este de 200 de milioane de ruble, adica aproximativ 6,7 miliarde de dolari. Putin a spus ca acest lucru face din Rusia al patrulea stat din lume, la capitolul cheltuieli, dupa NASA, Agentia Spatiala Europeana si Franta.

Rusia, care a folosit pana acum Cosmodromul Baikonur din fosta republica sovietica Kazahstan, va incepe sa trimita oameni in spatiu de la baza sa din Vostochny, aflata in Siberia, din 2018.

 De altfel, o capsula Soyuz cu doi cosmonauti rusi si un astronaut american a decolat, marti, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan catre Statia Spatiala Internationala. Tot de pe cosmodromul Baikonur, in urma cu 50 de ani, a decolat, pe 12 aprilie 1961, cosmonautul rus Iuri Gagarin, primul om care a ajuns in spatiu.

Capsula Soyuz, la bordul careia se afla rusii Alexandr Somokutiaev si Andrei Borisenko si americanul Ronald Garan, poarta numele lui Iuri Gagarin, pentru a marca 50 de ani de la efectuarea acelui zbor istoric. "Misiunea decurge in conditii normale", a declarat Centrul de control al echipajului ruso-american.

Cosmonautii Alexandr Samokutiaev si Andrei Borisenko se afla la primul lor zbor in spatiu, in timp ce pentru americanul Ronald Garan aceasta este a doua misiune spatiala. El a facut parte din echipajul unei misiuni la bordul navetei americane Discovery, in 2008.

 Televiziunea de stat rusa a anuntat ca echipajul de pe Soyuz a luat la bord o inregistrare care dateaza de 50 de ani, in care poate fi auzita vocea lui Iuri Gagarin, aflat la bordul capsulei sale minuscule Vostok. In aceasta inregistrare, Gagarin discuta prin radio cu Serghei Korolev, creatorul capsulelor spatiale rusesti, in timpul zborului de revenire pe Terra.

Dupa un zbor memorabil de 108 minute in spatiu, Iuri Gagarin a revenit pe Terra, capsula lui spatiala aterizand, cu ajutorul unei parasute, in stepele din centrul Rusiei.

Statia Spatiala Internationala, a carei constructie a inceput in 1998 si care este ocupata in permanenta, incepand din noiembrie 2000, se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri. Ea efectueaza o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute si navigheaza cu o viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora.

Statia Spatiala Internationala este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO