Planul american pentru încheierea războiului din Ucraina ar putea fi prezentat la Conferința de Securitate de la Munchen

Un posibil plan de pace al SUA pentru Ucraina ar putea fi prezentat la Conferința de Securitate de la Munchen, care are loc între 14 și 16 februarie. La eveniment sunt așteptați să participe vicepreședintele SUA și emisarul special al lui Trump.
Războiul din Ucraina şi aşteptările referitoare la un posibil plan al Statelor Unite de a pune capăt conflictului marchează ediţia din acest an a Conferinţei de Securitate de la München, care are loc între 14 şi 16 februarie şi la care vor participa aproape 60 de şefi de stat sau de guvern şi peste 100 de miniştri, potrivit directorului evenimentului, Christoph Heusgen, informează luni EFE.
Într-o conferinţă de presă la Berlin, Christoph Heusgen a declarat că porneşte de la ideea că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa în persoană la Conferinţă, la fel ca vicepreşedintele american JD Vance şi emisarul special al preşedintelui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg.
"Trebuie să îi ascultăm pe amândoi pentru a vedea dacă prezintă un plan de pace pentru Ucraina", a spus Heusgen.
El a subliniat, pe de altă parte, că orice plan de pace trebuie să includă garanţii de securitate, deoarece nu există nimic care să asigure faptul că acceptarea unui acord de pace de către preşedintele rus Vladimir Putin înseamnă şi respectarea lui.
"O spune cineva care a participat la Acordurile de la Minsk, care ar fi fost o posibilitate de pace şi pe care Putin le-a călcat în picioare. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu alte acorduri, gândiţi-vă la Memorandumul de la Bucureşti sau la Carta de la Paris", a adăugat el.
”Motto-ul conferinței este pacea prin dialog”
EFE menţionează că există posibilitatea ca la München să aibă loc o întâlnire între Volodimir Zelenski, JD Vance şi Keith Kellogg, însă nu şi cu reprezentanţi ai Rusiei, care nu au fost invitaţi la conferinţă.
"Motto-ul conferinţei este pacea prin dialog. Dar atât timp cât Putin nu recunoaşte guvernul lui Zelenski, considerăm că nu există o bază pentru dialog", a mai declarat Heusgen.
"Cred că rareori am ajuns la o Conferinţă de Securitate într-o situaţie atât de tensionată, dacă ne uităm la toate conflictele care sunt în lume. Pentru a găsi o situaţie similară ar trebui să ne întoarcem la începuturile Conferinţei de Securitate şi la criza din Cuba sau construirea Zidului Berlinului", a subliniat Christoph Heusgen.
Conferinţa de Securitate de la München este o platformă independentă de discuţii privind politica de securitate care oferă, de asemenea, posibilitatea unor întâlniri informale între lideri.
Sursa: Agerpres
Etichete: războiul din Ucraina, munchen, statele unite ale americii, plan, pace, conferinta,
Dată publicare:
10-02-2025 15:56