"Ebola castiga cursa". Expertii avertizeaza ca rata deceselor a crescut si ca ar putea aparea zece mii de pacienti saptamanal
Vesti tot mai rele de peste ocean. Americanii au confirmat inca o imbolnavire cu Ebola. Este vorba despre o a doua asistenta de la spitalul din Dallas, unde a fost tratat liberianul care a murit saptamana trecuta.
Mai grav, specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii se asteapta la o explozie de cazuri pana in decembrie, in Africa de Vest. Exista riscul sa apara zeci de mii de noi pacienti, saptamanal. Apelurile disperate l-au convins pe fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, sa doneze 25 de milioane de dolari.
Anthony Banbury, coordonator ONU pentru Ebola:"Ne putem astepta la un numar de 10 mii de cazuri noi pe saptamana, in jurul datei de 1 decembrie. Ebola ne-a luat-o inainte. Este cu mult inaintea noastra, alearga mai repede decat noi si castiga cursa."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Avertismentul, lansat in cadrul unei intalniri ONU, pune presiune pe comunitatea internationala, somata sa stopeze raspandirea virusului in Africa de Vest. In plus, virusul este tot mai agresiv: ultimele statistici arata ca rata deceselor a crescut de la 50% la 70%.
In acest timp, medicii americani incearca sa ii salveze viata asistentei bolnave de Ebola prin transfuzii de sange de la doctorul Kent Brantly, care a reusit sa invinga maladia, dupa tratamentul cu Z-Mapp. Un semn de intrebare planeaza inca asupra felului in care Nina Pham a luat virusul, atunci cand l-a ingrijit pe liberianul care murit saptamana trecuta din cauza bolii.
Cel mai probabil, contaminarea a avut loc in momentul in care Nina si-a scos costumul de protectie, desi femeia insista ca a respectat procedurile.
Autoritatile americane cauta acum 132 de oameni care au zburat in acelasi avion cu cea de a doua asistenta contaminata cu Ebola.
Dr. Philip Smith, centrul medical Nebraska: "Cand iesi din salon, poti avea pe costumul de protectie lichid contaminat. Esti incins, cu gandurile in alta parte."
Pacienta din Spania este in continuare in stare stabila si chiar ii ajuta pe medicii care au grija de ea.
Marta Arsuaga, medic: "Este ingrijorata pentru noi. Ne spune: "Nu atinge acolo.". Ne ajuta sa o tratam, dar este foarte ingrijorata.Vrea sa depaseasca boala si sa iasa din spital cat mai repede cu putinta."
Temuta maladie a ucis pana acum 4.447 de oameni.
Autoritatile au identificat 76 de cadre medicale expuse riscului de a se infecta cu Ebola in SUA
Un numar de 76 de cadre medicale ar fi putut fi expuse la virusul Ebola cand tratau un pacient originar din Liberia, decedat saptamana trecuta intr-un spital din Dallas, au anuntat autoritatile sanitare americane marti, relateaza AFP, scrie Mediafax.
Pentru moment, o singura persoana a fost infectata cu acest virus, o infirmiera in varsta de 26 de ani care a declarat marti ca se simte bine.
Acest grup include toate persoanele care au intrat in camera, precum si cele care au manipulat probele de sange ale bolnavului liberian, a precizat doctorul Thomas Frieden, directorul Centrului american pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC).
"In total, 76 de persoane au intrat in contact (cu bolnavul) si sunt supravegheate indeaproape din acest motiv", a declarat Frieden in cursul unei conferinte de presa. Aceastora li se va lua temperatura in fiecare zi.
Intr-o prima faza, autoritatile sanitare au anuntat ca 48 de persoane au intrat in contact cu bolnavul liberian Thomas Eric Duncan, inainte ca acesta sa fie spitalizat la 28 septembrie.
El a decedat dupa circa zece zile de spitalizare. Acest prim grup format din 48 de persoane a trecut in prezent de pragul de doua saptamani fara sa manifeste vreun simptom. Riscul in cazul acestora este, prin urmare, redus.
"Au depasit perioada cea mai riscanta", a declarat doctorul Frieden, subliniind ca majoritatea persoanelor infectate s-au imbolnavit dupa opt sau zece zile de la expunerea la virus.
Boala se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale bolnavilor ce prezinta simptome. Totusi, perioada de incubare poate sa ajunga la 21 de zile, iar acest prim grup de 48 de persoane va continua sa fie supravegheat.