Petrecăreţii din Veneţia se bucură de ultimul carnaval înainte de taxa impusă turiştilor de o zi. FOTO + VIDEO
Sute de mii de vizitatori ai Carnavalului de la Veneţia se bucură de ceea ce ar putea fi ultimul an de acces gratuit pentru excursioniştii de o zi în istoricul oraş italian, înainte de intrarea în vigoare a unei taxe mult discutate.
Acestă taxă a fost adoptată pentru a încerca să se limiteze numărul de vizitatori, informează Reuters.
Carnavalul de la Veneţia, care îşi are originile în Evul Mediu, este cunoscut pentru măştile tradiţionale distinctive purtate de participanţi şi pentru o serie de evenimente culturale găzduite de unul dintre cele mai vizitate oraşe din Italia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ediţia sa din acest an include peste 50 de show-uri programate între 27 ianuarie şi 13 februarie. În 2023, Carnavalul veneţian a generat 2 milioane de înnoptări în spaţii de cazare locale şi o cifră de afaceri de 3 miliarde de euro, potrivit datelor transmise de asociaţia artizanilor italieni CNA.
Veneţia, cu canalele sale pitoreşti şi siturile sale renascentiste, se luptă de mulţi ani cu efectele turismului de masă şi a introdus un sistem experimental care va intra în vigoare începând cu 25 aprilie pentru a încerca să limiteze numărul tot mai mare al turiştilor de o zi.
"Este pentru prima dată când am venit aici în luna ianuarie şi nu-mi vine să cred cât de mare este aglomeraţia, aşadar, dacă oamenii vor trebui să înceapă să plătească, atunci cred că este un lucru corect", a declarat Lin Keer, din Marea Britanie.
Simone Venturini, directorul pentru turism din consiliul municipal al Veneţiei, a spus că cele 29 de zile experimentale alese pentru schema de plată din acest an ar fi trebuit să înregistreze, în mod normal, un volum foarte mare de turişti.
"Această măsură va avea un efect dublu, mai întâi de comunicare, pentru că va transmite lumii întregi că nu este recomandat să se planifice o vizită în acele zile. Şi, în acelaşi timp, va sprijini ideea unei mai bune organizări a fluxurilor de turişti", a adăugat el.
Patru mii de vizitatori şi-au rezervat deja sejururi la Veneţia prin intermediul aplicaţiei oficiale pentru cele 29 de zile, a mai spus Simone Venturini.
Nu vor exista bariere sau turnicheţi, dar oficialii locali vor efectua controale periodice la punctele de intrare în insulele care formează oraşul italian. Turiştii care nu vor plăti taxa de 5 euro vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 50 de euro şi 500 de euro.
Deşi localnicii sunt exceptaţi de la această taxă, unii dintre ei sunt îngrijoraţi că noile reglementări ar putea complica lucrurile.
"Poate fi o problemă pentru toţi aceia care locuiesc chiar lângă Veneţia şi au nevoie să vină aici, poate pentru a-şi vizita părinţii", a declarat Filippo, un localnic care a refuzat să îşi dezvăluie numele de familie.
"Cei care locuiesc în apropiere trebuie să îşi facă rezervări. Nu vor plăti, dar e puţin cam complicat", a adăugat el.