Peste 900 de protestatari au fost arestați de la începutul manifestațiilor din Franța. Printre ei sunt și copii de 13 ani
Peste 900 de protestatari au fost arestați de la începutul manifestațiilor din Franța, cei mai mulți dintre ei minori.
Totodată, numărul polițiștilor desfășurați pe străzi, în toată țara, a ajuns vineri la 45.000.
Situația râmâne extrem de tensionată, în condițiile în care sâmbătă e înmormântat tânărul împușcat mortal de un polițit, după ce nu a vrut să oprească la un control, în trafic. Incidentul a iscat toate aceste revolte fără precedent.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Violențele care au început miercuri au determinat guvernul francez să impună restricţii în transportul public. Autobuzele şi tramvaiele, adesea atacate de manifestanţi, nu mai circulă începând cu ora 21:00.
De asemenea, evenimentele de amploare, precum concertele, au fost anulate. Controalele vamale menite să oprească intrarea în țară a produselor pirotehnice vor fi înăsprite.
Louis Bernard, expert în securitate și gestionarea crizelor: „Aceste revolte sunt răspândite în diferite cartiere din toată Franța, dar și în teritoriile de peste mări, ceea ce nu se întâmpla prea des până acum. Se răspândesc și devin în fiecare noapte mai violente. Imaginile sunt impresionante, dar violența este îndreptată doar asupra obiectelor”.
Au fost distruse autoturisme, autobuze, tramvaie - incendiate cu zecile. După care a urmat vandalizarea magazinelor. Este și cazul unui Apple Store din Strasbourg.
Multe alte magazine ale unor branduri de lux au fost sparte și devastate. Cele mai grave scene s-au petrecut tot în Nanterre, subrubia muncitorească din vestul Parisului, unde un polițist a împușcat, marți, un adolescent de 17 ani.
„Răzbunare pentru Nahel"
„Răzbunare pentru Nahel" - au scris protestatarii pe clădiri, iar străzile au fost presărate cu vehicule incendiate.
În capitală, vandalii au ars mașini și au devastat farmacii, bănci, restaurante și magazine, inclusiv ale unor companii de renume de pe Rue de Rivoli.
Proteste violente au fost în Marsillia, Lyon sau Nantes și s-au extins până aproape de granița cu Belgia. Sute de clădiri publice, primării sau secții de poliție au fost avariate.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Este clar. Toate acestea sunt rezultatul unor grupări organizate, uneori violente și foarte bine echipate, pe care le condamnăm. Îi arestăm (pe vandali) și vor fi judecați. Dar printe ei sunt o mulțime de tineri. O treime dintre cei arestați erau tineri, uneori foarte tineri. Este responsabilitatea părinților să-i țină acasă. Dept urmare, este important pentru toată lumea ca responsabilitatea părintească să fie exercitată pe deplin. Fac apel la responsabilitatea mamelor și taților”.
Potrivit ministrului francez de Interne, printre protestatarii violenți arestați se află și copii de 13 ani.
Totodată, preşedintele Macron susține că reţelele sociale, în special Snapchat și TikTok, alimentează violenţa acestor tineri. Și i-a chemat la discuțîi pe principalii reprezentanți în Franța ai platformelor.
Nahel M., tânărul de 17 ani împușcat marți, era cunoscut de poliție pentru antecedentele în care nu s-a conformat ordinelor de oprire în trafic. Insă moartea lui alimentează criticile privind violența poliției și rasismul. Băiatul va fi înmormântat azi la Nanterre.
Suburbiile marilor orașe au devenit un simbol al diviziunilor franceze între comunitățile sărace de imigranți și cartierele elegante și prospere.
Între timp, ofițerul de poliție care a apăsat pe trăgaci a cerut iertare public familiei victimei și s-a declarat devastat de consecințe.