VIDEO. Imagini de groază în SUA. Crematoriile nu mai fac față numărului mare de cadavre
Până acum, în SUA, coronavirusul a luat peste 50.000 de vieți, iar numărul total de bolnavi se apropie de un milion.
În New York, pandemia pare să fi intrat pe curba descendentă, dar firmele de pompe funebre și crematoriile abia mai pot ține pasul cu numărul mare de cadavre care trebuie incinerate.
Celina Liv Danielsen, Reporter TV 2 Nyhederne: "După cum vedeți, acest loc e plin de sicrie. În plus, într-o încăpere alăturată sunt altre trupuri neînsuflețite care urmează să fie puse în astfel de sicrie. În mod normal, această cameră unde mă aflu este destinată rudelor care pot sta la priveghi. Astăzi însă, această capelă a fost transformată într-o morgă cu 35 de sicrie."
Sicriele sunt transportate în camioane la câteva sute de kilometri, în statele vecine, pentru că abia acolo crematoriile mai au spații disponibile.
Omar Rodriguez: "Suntem mulțumiți că reușim să scoatem toate aceste trupuri neînsuflețite, pentru că săptămâna viitoare vin multe altele.
Student: "Aceasta este mama cuiva. Aceasta este bunica cuiva. Eu una nu aș dori ca persoana iubită să rămână fără priveghi."
Autorităţile admit că pandemia bate în retragere, dar în balanţă atârnă greu numărul de teste efectuate. În acest moment, Statele Unite testează aproximativ 150.000 de oameni, în fiecare zi.
Dr. Anthony Fauci: "Situaţia e tot mai bună pe măsură ce trec săptămânile, dar nu suntem încă în situaţia sperată în privinţa numărului de teste."
Donald Trump, preşedinte SUA: "Nu, nu sunt de acord cu doctorul Fauci în privinţa asta. Cred că facem o treabă foarte bună cu testarea."
Georgia a ridicat o parte din restricții
În ciuda avertismentelor lansate de specialiști și chiar de președintele Donald Trump, guvernatorul Georgiei a ridicat o serie de restricții și a permis unor comercianți să-și redeschidă afacerile. Primarii din mai multe localități au făcut însă apel la oameni să păstreze distanțarea socială.
Kelly Girtz, primar: "Îi rog pe toți oamenii din comunitatea mea să rămână în continuare acasă. Nu redeschideți (magazinele, n.r.) în acest moment."
Keisha Lance Bottoms primar: "Oamenii încă se infectează. Oamenii încă mor. Nu avem un antidot pentru acest virus. Singurul lucru care ne-a ajutat până acum a fost faptul că am stat la distanță unii de alții și îi rog pe oameni să continue să facă asta."
Până la urmă, decizia aparține comercianților...
Lester Crowell: "Nervozitate, anxietate, toate astea... Dar știți, cu toții vrem să ne întoarcem la treabă. Am avut o întâlnire cu angajații marți, în parcare, și toată lumea a decis... cine vrea să lucreze în acest weekend, cine nu vrea, cine vrea să înceapă de săptămâna viitoare. Până la urmă s-a decis și mergem mai departe."
Și în statul american Texas unele afaceri şi-au deschis porţile, dar angajații trebuie să respecte un set de reguli, cum ar fi purtarea măștilor de protecție, iar clienții nu au voie să intre în magazine.
Angajat: "Merg până la portbagajul lor, pun produsele acolo sau le las pe scaunul din față... vă mulțumim că ați cumpărat de la noi și că ne ajutați."
Ridicarea restricţiilor este dorită şi în alte state, unde cei rămaşi fără venituri pun presiune pe autorităţi să le permită să revină la muncă. În Wisconsin, câteva sute de oameni au protestat în faţa reşedinţei guvernatorului.
Paris Procopis, protestatar: "Am venit azi aici pentru că ni s-au încălcat grav drepturile. Ar trebui să ni se dea voie să mergem la muncă pentru că sunt mulţi oameni care nu mai pot să-şi întreţină familiile. Da, au primit recent 1.200 de dolari (din partea statului, n.r.), dar nu vor ţine prea mult."